Как да преживеем зимните месеци с добро настроение и без болести?
По-малко дневна светлина, по-ниски темпертури, по-ограничено движение – зимните месеци са период на застой, през който лесно можем да изпаднем в депресивни състояния. Тонусът се понижава, енергията намалява, а и храната, която приемаме, като цяло е по-бедна на минерали и витамини. В резултат на всичко това в организма се натрупват повече токсични вещества, неусетно трупаме излишни килограми, чувстваме се изтощени, потиснати, настроени сме негативно.
Знаете ли, че…
Предците ни са възприемали зимата като време за оттегляне и почивка. Време за събиране на сили и възможност да се вгледаш в себе си, да направиш преоценка на всичко и да се подготвиш за настъпването на пролетта – за новия жизнен цикъл с обновени сили и енергия.
Но при съвременния ритъм на живот това е невъзможно да се случи – зимата е също толкова натоварен с работа и стрес сезон като всеки друг. В същото време организмът трябва да произвежда и да изразходва повече топлина. И неусетно консумираме повече мазни и сладки храни, защото тялото си ги „иска”. Кулминацията настъпва около коледните и новогодишни празници с изобилието на пържоли, свинско или пуйка с кисело зеле, баници и баклавички…
Ароматите на зимата, които ни зареждат с енергия, здраве и добро настроение
В този период от годината е особено важно е да се погрижим за здравето на храносмилателната си система. Празничният маратон – като се почне от Коледа та чак до Ивановден – оказва много негативно въздействие върху стомашно-чревната система. А доброто храносмилане е основната предпоставка за добро качество на живот. Когато то се наруши, организмът остава недохранен, интоксикиран, страдат всички системи, включително психиката и имунната система.
При вида на любимите ни лакомства обаче, не винаги разумът може да ни опази от преяждане и последиците от него. Затова вместо да се чувстваме виновни, ето как да се погрижим за баланса на храносмилателната система.
- Добавяйте към храната подправки и билки, които стимулират храносмилането. Такива са: черен пипер, джинджифил, резене (див копър), кимион, розмарин и др.
- Босилекът, например, е много популярен при газове и оплакване от подут корем. Затова е добре да го използвате щедро на празничната трапеза към салати, ястия и сосове. А джинджифилът е особено полезен при киселини, стомашен дискомфорт, гадене и метеоризъм. Подобрява храносмилателните процеси и, запарен като чай, може да се приеме превантивно половин час преди хранене.
- Кимионът облекчава при газове и стомашни колики. Дафиновият лист също помага против газове и подобрява храносмилането.
- Ако се оплаквате от раздразнен стомах и болки, всеки ден пийте чай от мента или мащерка, който подпомага храносмилането и облекчава.
Коледните сладки са вълшебен коктейл от аромати, които обаче не само галят небцето, но са и много полезни:
- Анасонът – възпрепятства образуването на газове, стимулира храносмилането.
- Джинджифилът – помага при газове и коремни болки.
- Кардамон – улеснява храносмилането, помага срещу оригване и киселини в стомаха.
- Канела – тя е пръв помощник при храносмилателни смущения.
Как да се насладим на лакомствата без последствия
Тайната е в поддържането на баланс! Ако на всяко хранене две трети от чинията ви са запълнени с жива храна (плодове и зеленчуци), и ако не си сипвате втори и трети път, можете да сте спокойни за талията си. Пропуснете и многобройните, и разнородни питиета. Дори и да не стигнете до махмурлук на сутринта след празника, алкохолът може да предизвика неприятни киселини. И не само, че трупате „празни” калории, но с всяка следваща чашка апетитът се засилва, особено към висококалорични храни.
Когато се нахвърляме на храната, защото сядаме прегладнели на масата, това често причинява дискомфорт на стомашно-чревния тракт с подуване, усещане за тежест, спазми, метеоризъм, газове. Освен че не трябва да забравяме колко е важно да сдъвкваме продължително всяка хапка, можем да избегнем неприятните симптоми с помощта на Шуслеровите соли:
При газове и тежест в стомаха след хранене ще ви помогнат Шуслерови соли №7 и №10 –по 5 таблетки на ден от всяка, може да се приемат за дълъг период от време (2-3 месеца). Комбинирайте ги с фитопрепарата Гастритол, който регулира храносмилателните смущения. Приема се по 10 капки 3 пъти на ден през първата седмица, през втората седмица – по 20 капки 3 пъти на ден, през третата – по 30 капки 3 пъти на ден. Капките се приемат 15 минути преди хранене. Тази схема на прием на Гастритол се повтаря поне 1-2 месеца.
За регулиране на храносмилането и детоксикация – започнете още отсега или непосредствено след празниците прием на Шуслерови соли №6, №9 и №10. Целта на тази програма е да се подпомогне функционирането на храносмилателната система, да се намали повишената киселинност и да се освободи тялото от токсини, все проблеми свързани с небалансирано хранене и прием на повече алкохол. Сол №6 стимулира чернодробната функция и ускорява процесите на елиминация и детоксикация, №9 отговаря за преработването на мазнините и регулира киселинността в организма, а №10 извежда токсините от чернодробните клетки и от организма. Приемът е по 5 табл. от всяка сол разпределени сутрин, обед и вечер. Друг вариант е да разтворите заедно солите в чаша вода и да я изпиете бавно, на малки глътки с жабуркане. Солите изчистват тялото от токсините и му връщат енергията. Тази програма може да се прави 2-3 пъти през годината за 1 месец.
Виж още: