Младо момиче през зимните месеци

Как да преживеем зимните месеци с добро настроение и без болести?

По-малко дневна светлина, по-ниски темпертури, по-ограничено движение – зимните месеци са период на застой, през който лесно можем да изпаднем в депресивни състояния. Тонусът се понижава, енергията намалява, а и храната, която приемаме, като цяло е по-бедна на минерали и витамини. В резултат на всичко това в организма се натрупват повече токсични вещества, неусетно трупаме излишни килограми, чувстваме се изтощени, потиснати, настроени сме негативно.

Знаете ли, че…

Предците ни са възприемали зимата като време за оттегляне и почивка. Време за събиране на сили и възможност да се вгледаш в себе си, да направиш преоценка на всичко и да се подготвиш за настъпването на пролетта – за новия жизнен цикъл с обновени сили и енергия.

Но при съвременния ритъм на живот това е невъзможно да се случи – зимата е също толкова натоварен с работа и стрес сезон като всеки друг. В същото време организмът трябва да произвежда и да изразходва повече топлина. И неусетно консумираме повече мазни и сладки храни, защото тялото си ги „иска”. Кулминацията настъпва около коледните и новогодишни празници с изобилието на пържоли, свинско или пуйка с кисело зеле, баници и баклавички…

Ароматите на зимата, които ни зареждат с енергия, здраве и добро настроение

В този период от годината е особено важно е да се погрижим за здравето на храносмилателната си система. Празничният маратон – като се почне от Коледа та чак до Ивановден – оказва много негативно въздействие върху стомашно-чревната система. А доброто храносмилане е основната предпоставка за добро качество на живот. Когато то се наруши, организмът остава недохранен, интоксикиран, страдат всички системи, включително психиката и имунната система.

Коледна вечеря

При вида на любимите ни лакомства обаче, не винаги разумът може да ни опази от преяждане и последиците от него. Затова вместо да се чувстваме виновни, ето как да се погрижим за баланса на храносмилателната система.

  • Добавяйте към храната подправки и билки, които стимулират храносмилането. Такива са: черен пипер, джинджифил, резене (див копър), кимион, розмарин и др.
  • Босилекът, например, е много популярен при газове и оплакване от подут корем. Затова е добре да го използвате щедро на празничната трапеза към салати, ястия и сосове. А джинджифилът е особено полезен при киселини, стомашен дискомфорт, гадене и метеоризъм. Подобрява храносмилателните процеси и, запарен като чай, може да се приеме превантивно половин час преди хранене.
  • Кимионът облекчава при газове и стомашни колики. Дафиновият лист също помага против газове и подобрява храносмилането.
  • Ако се оплаквате от раздразнен стомах и болки, всеки ден пийте чай от мента или мащерка, който подпомага храносмилането и облекчава.

Коледните сладки са вълшебен коктейл от аромати, които обаче не само галят небцето, но са и много полезни:

  • Анасонът – възпрепятства образуването на газове, стимулира храносмилането.
  • Джинджифилът – помага при газове и коремни болки.
  • Кардамон – улеснява храносмилането, помага срещу оригване и киселини в стомаха.
  • Канела – тя е пръв помощник при храносмилателни смущения.

Подправки и аромати

Как да се насладим на лакомствата без последствия

Тайната е в поддържането на баланс! Ако на всяко хранене две трети от чинията ви са запълнени с жива храна (плодове и зеленчуци), и ако не си сипвате втори и трети път, можете да сте спокойни за талията си. Пропуснете и многобройните, и разнородни питиета. Дори и да не стигнете до махмурлук на сутринта след празника, алкохолът може да предизвика неприятни киселини. И не само, че трупате „празни” калории, но с всяка следваща чашка апетитът се засилва, особено към висококалорични храни.

Млади хора, които пият бяло вино

Когато се нахвърляме на храната, защото сядаме прегладнели на масата, това често причинява дискомфорт на стомашно-чревния тракт с подуване, усещане за тежест, спазми, метеоризъм, газове. Освен че не трябва да забравяме колко е важно да сдъвкваме продължително всяка хапка, можем да избегнем неприятните симптоми с помощта на Шуслеровите соли:

При газове и тежест в стомаха след хранене ще ви помогнат Шуслерови соли №7 и №10 –по 5 таблетки на ден от всяка, може да се приемат за дълъг период от време (2-3 месеца). Комбинирайте ги с фитопрепарата Гастритол, който регулира храносмилателните смущения. Приема се по 10 капки 3 пъти на ден през първата седмица, през втората седмица – по 20 капки 3 пъти на ден, през третата – по 30 капки 3 пъти на ден. Капките се приемат 15 минути преди хранене. Тази схема на прием на Гастритол се повтаря поне 1-2 месеца.

За регулиране на храносмилането и детоксикация – започнете още отсега или непосредствено след празниците прием на Шуслерови соли №6, №9 и №10. Целта на тази програма е да се подпомогне функционирането на храносмилателната система, да се намали повишената киселинност и да се освободи тялото от токсини, все проблеми свързани с небалансирано хранене и прием на повече алкохол. Сол №6 стимулира чернодробната функция и ускорява процесите на елиминация и детоксикация, №9 отговаря за преработването на мазнините и регулира киселинността в организма, а №10 извежда токсините от чернодробните клетки и от организма. Приемът е по 5 табл. от всяка сол разпределени сутрин, обед и вечер. Друг вариант е да разтворите заедно солите в чаша вода и да я изпиете бавно, на малки глътки с жабуркане. Солите изчистват тялото от токсините и му връщат енергията. Тази програма може да се прави 2-3 пъти през годината за 1 месец.

 

Виж още: 

10 хитринки, които ще подготвят имунната система за есента