Шишенца с билки, хомеопатия

От какво зависи устойчивостта на организма срещу вирусите

Какво още трябва да научим за коронавируса и как да се погрижим за здравето си с природни средства – съветите на графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и Шуслеров терапевт.

Новият коронавирус Covid-19 (SARS-CoV-2) доведе до невиждани досега последствия и ограничения в обществото и в начина на живот, с който сме свикнали.

Симптомите на инфекцията, която често протича леко, засягат най-вече дихателните пътища и сърдечно-съдовата система. Наред с общите симптоми като температура, болки в мускулите и умора, може да бъде засегнат сериозно белият дроб, ако заболяването стигне до него.

Covid-19 представлява висок риск за хората със съдови проблеми, например пациенти с високо кръвно, които често вземат медикаменти за регулирането му.

Вирусите и други причинители на инфекции предизвикват заболяване, предимно когато е налице съответната предиспозиция. При заразяване с Covid-19 не при всеки човек се развиват признаци на инфекциозно заболяване, а ако се проявят, то тяхната интензивност е различна. Оценката за смъртността също значително се колебае в световен мащаб.

Вече всички знаем, колко важно е грижливото миене на ръцете, че трябва да се кашля, киха в сгъвката на лакътя, за да се избегнат въздушно-капковите инфекции. Важно е също така да се спазват препоръките за използване на защитни маски, съобразно предписанията.

Какво още трябва да научим за коронавируса, за да съумеем да запазим здравето си в ситуацията на пандемия?

Фактори за повишен риск от заразяване с коронавируса

  • Известно е, че възрастни хора с предшестващи заболявания, особено сърдечно-съдови, проблеми на кръвообращението или диабет са със значително повишен риск от COVID-19.
  • Стресът и безпокойството допълнително намаляват имунитета ни и улесняват появата на усложнения при заразяване.
  • Твърде голямото напрежение, липсата на достатъчно сън, обездвижването, храненето с преобладаващи „бързи храни” – и това са само част от факторите – водят до по-голяма податливост към заразяване.
  • Към всичко това се прибавя и реалният страх на хората от свързаната с кризата загуба на работа и появата на финансови затруднения.

Какво се случва при заразяване?

При попадането в организма на болестотворен причинител защитният отговор на тялото е процесът на възпаление. Именно възпалението трябва да помогне за справяне с нежелания нашественик.

Трябва обаче ясно да се разграничат:

  • заразяването от инфекциозен агент
  • индивидуалното предразположение на болния
  • и силата на възпалителната реакция.

Защо е важно това? Тъй като не бива безразборно и безкритично да потискаме защитния възпалителен отговор с приложението на противовъзпалителни и антипиретични лекарства.

Има предположения, че при заразяване с Covid-19 конвенционалните противовъзпалителни и температуропонижаващи медикаменти може да спомогнат за по-тежко протичане на заболяването.

Плодове и зеленчуци

Останете здрави дългосрочно!

Укрепването на устойчивостта на организма в разгара на тази световна криза има физическо, емоционално и духовно измерение.

  • Във физически аспект това включва поддържане на оптимална топлина на тялото (37°С), ежедневно излагане на слънчева светлина, придържане към естествените биоритми и здравословно хранене. Избягвайте отровите (напр. цигари, алкохол). Менюто трябва да съдържа достатъчно много плодове и зеленчуци (предпочитат се горчиви сортове), прясно приготвени. Горчивите вещества, съдържащи се в суровите плодове и зеленчуци, укрепват имунитета. От друга страна, високата консумация на захар отслабва имунната система.

Още препоръки: по-малко хранене с бяло брашно, мляко и млечни продукти. Контролирано постене, само ако здравето го позволява. Тук добавяме и редовната физическа активност на открито.

  • В психологически аспект – изключително важни са състраданието и вниманието към другите хора. За да сме здрави, се нуждаем от опората на хората около нас, както и ние самите да бъдем отдадени на тях. Проучванията сочат, че поддържането на социални контакти има огромен положителен ефект като дългосрочно намалява риска от инфекция.

Шуслеровите соли за клетъчна защита

За укрепване на имунната система и за предпазване от инфекция с Covid-19 графиня Ангелика Волфскийл препоръчва следните Шуслерови соли:

Шуслерова сол №2солта за стабилизиране на клетъчната мембрана срещу всякакви вируси. Сол №2 укрепва и защитата на клетката спрямо проникване на вируси, и ограничава размножаването и разпространяването на вируса.

Шуслерова сол №3солта на имунната защита. Доказано активира най-бързите елементи на имунната система – това са NK-килърите и макрофагите, като увеличава тяхната енергия и сила спрямо атаката на вирусите. По този начин клетките стават по-добре подготвени за правилна реакция при среща с вируси, както и в случай на развила се вирусна инфекция.

Задължителна в първите стадии на всеки възпалителен процес, както и при повишена температура до 38,5 градуса.

Шуслерова сол №5изключително важна в ситуацията на пандемия, балансира нервната система (в комбинация с Шуслерова сол №2) и активира вътрешното равновесие.

Шуслерова сол №5 е известна като „антисептикът” в Шуслеровата биохимия – незаменима при повишена температура над 38.5 С и септични процеси. При повишаване на градусите настъпва тъканен разпад на нашите клетки. Сол №5 е нужна за тяхното изчистване от организма.

Шуслерова сол №8балансира натриевото равновесие в клетката, което е от решаващо значение за превенция срещу проникване на вирусите. Регулира водния баланс, стимулира доставката на хранителни вещества в организма, в комбинация с Шуслерови соли №5 и №8 регулира повишените стойности на температурата.

Как се приемат солите: сол №5 сутрин, сол №3 на обед, сол №8 следобед и сол №2 вечер – по 5 табл. от всяка сол дневно, разтворени в чаша вода. Програмата се изпълнява за период от 4-8 седмици (при необходимост може и повече).

Допълнителни препоръки

Ортомолекулярната терапия препоръчва прием на: витамин С, цинк,
витамин D и витамин Е.

Бъдете здрави!

 

графиня Ангелика Волфскийл

Коя е графиня Ангелика Волфскийл? 

Графиня Ангелика Волфскийл е един от най-популярните немски натуропати и Шуслерови терапевти. Вече 30 години помага на своите пациенти с най-различни природни методи. Автор е на 7 книги по Шуслерова терапия, две от които са преведени и издадени в България – „Шуслерови соли за деца” и „Хранене и Шуслерови соли според биоритмите”.

През последните години тя се изявява като Шуслеров посланик и извън своята родина Германия. Особено активна е работата й в България с многобройни обучителни семинари като акценти в тях са женското здраве и съвети за помощ с природни средства при: проблеми с щитовидната жлеза, заболявания на женската полова система, преодоляване на стреса, контрол на метаболизма и теглото, за да сме здрави, лечение на цистит и профилактика срещу рецидиви, синдром на пропускливите черва и др.

 

Очаквайте на 5 декември, събота, от 10:30 ч. онлайн събитие на темаХормоналният баланс – ключът към женското здраве” с участието на графиня Ангелика Волфскийл. Ще можете да зададете към нея въпросите, които ви вълнуват.

Влезте тук ➡ https://bit.ly/2Tn6fQA ➡ и се запишете за БЕЗПЛАТНОТО онлайн събитие, посветено на женското здраве.