Жена с мигрена

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Повечето от нас се примиряват с главоболието, живеейки с него с години, но решение има…

Няма да сгрешим, ако кажем, че главоболието е най-индивидуалното заболяване при човека. Има много общи признаци, има и няколко добре описани разновидности на тази пулсираща болка в главата,  но в крайна сметка има толкова вида главоболие, колкото и страдащи от него. 

Друго нещо, което трябва да отбележим, че колкото и да е неприятно и причиняващо дискомфорт, главоболието в повечето от случаите не е опасно за здравето на човек. Но това не означава, че трябва да го търпим, да се примиряваме с него или да го тушираме със силни лекарства. Но затова повече след малко!

Ето още един факт, който сигурно минава покрай ушите ни, но досега все не му обръщаме сериозно внимание…

Затлъстяването, високото кръвно налягане, проблемите със стомашно-чревният тракт са водещи в света като брой на хората, заболели от тях, но главоболието ги бие по разпространение.

Просто за него не се говори толкова често, защото много от нас го приемат за даденост и не се опитват да разберат какво го причинява. Има хора, които с десетилетия живеят с мигрената си, приемайки я за досаден „приятел”, от който няма как да са се отърват.

Обаче истината е друга…

Главоболието е глобална епидемия в модерните общества, защото няма човек, който под една или друга форма да не го е изпитвал. То е свързано с начина на ни живот, в който прекарваме почти 90% от времето си в затворени пространства без свеж въздух, в седнало положение, взиращ се в една точка… Да се разпознавате в тази позната картинка?!

Мили дами, сигурно за повечето от вас следващата констатация няма да е новина, но няма как да не отбележим, че жените по-често ги пронизва болка в главата, отколкото мъжете. Статистиката е категорична: всяка четвърта жена страда от главоболие и всеки осми мъж. 

Няма как да не засегнем и още една тема… 

Мъж с главоболие
Правим ли разлика между главоболие или мигрена?

Това за повечето хора са синоними, но все пак има няколко тънки разлики между двете понятия. Мигрената е пулсиращо болезнено главоболие, обикновено от едната страна на главата, което често се „задейства” от хормонални промени или от външни ситуации като силния стрес, или дългите часове прекарани пред монитора, непозволявайки на човек да извършва ежедневните си задачи. 

Болката при мигрена, което най-често отива към слепоочието и челото, може да е толкова силна, че да предизвика проблеми със зрението, чувствителност към светлината, гадене и повръщане. 

Мигрената при жените често е свързана с менструалния цикъл. Приближаването на критическата възраст също може да отключи или засили мигрената.

И за да няма съмнение за разликите с „обикновено” главоболие, ето още няколко уточнения за мигрената:

  • Класическите мигрени започват с промени в зрителното поле (замъгленост, виждане на точки или вълнообразни линии, замъгленост). Това се случва около час преди да ни атакува болката в главата.
  • Тези, които имат силна и постоянна навестяваща ги мигрена, знаят, че има признаци, показващи, че скоро тя ще ги връхлети. 24 часа по-рано може да се чувстват уморени, напрегнати, депресирани, превъзбудени, раздразнителни, да усещат странни миризми или вкусове. Това са сигурни знаци, че скоро ще имат поредния пристъп. 

И идваме до въпроса…

Как съвременната медицина обяснява бича на модерното общество?

  • Колкото и да е напреднала днес медицината, тя не дава категоричен отговор какво точно предизвиква главоболието. Една от най-разпространените теории гласи, че се променя пропускливостта на кръвоносните съдове, които заедно с химикалите в мозъка въздействат върху мозъчните клетки.
  • Въпреки че науката е скептична по следващия казус, много пациенти споделят от личните си наблюдения, че червеното вино, сиренето, шоколадът, соевият сос, преработеното месо и храни, съдържащи овкусителя мононатриев глутамат, предизвикват мигрена.
  • Медицината може и да не знае много за произхода на мигрената, но със сигурност може да кажем, че е наследствена. Ако един от родителите я има, то вероятността при детето се се появи е около 50%. Ако е при двамата родители – процентът нараства на 75.

Хомеопатично лечение
Дори и да не знаем точната причина, по-важно е да знаем отговора на най-важния въпрос:
Как да се справим с главоболието? 

На пазара има голямо разнообразие от лекарствени продукти, борещи се с болките в главата. Ефектът от тях е бърз, но и бързо преминава. Да не говорим, че привикваме към тях и с времето трябва да бъдат заменени с нещо друго, защото спират да действат. Винаги има и друг избор, стига да искаме да разкъсаме порочния кръг, в който сами сме се вкарали.

Търсейки дълготрайно решение, все повече хора се обръщат към алтернативната медицина, която не лекува симптома, а причината. Един от тези осъзнати избори е терапията с Шуслерови соли и мехлеми на Немския хомеопатичен съюз.

В конкретния случай с главоболието и мигрената изпробваното решение се крие в комбинация от две соли и един мехлем. Ето 3 важни неща за приема: 

  1. Придобила славата на бързо болкоуспокояващо средство при внезапен пристъп, Шуслерова сол №7 директно щурмува силната болка в главата като тук има един малък трик за по-бърз ефект: 10 таблетки от №7 се разтварят във вода, която се пие на малки глътки. Препоръчително е и жабуренето, защото така солта на д-р Шуслер се усвоява още в устната лигавица.
  2. Ако регулярно имаме главоболие, то към №7 трябва да прибавим и Шуслерова сол №5, която се приема сутрин по 3-7 таблетки поне 30 минути преди да пием или хапнем нещо.
  3. За оптимален резултат е хубаво да прибавим и Шуслеров мехлем №7, с който деликатно да масажираме челото, слепоочията и точките между очите. За масаж е необходимо малко количество от мехлема.  

Терапията с Шуслеровите соли и мехлеми е напълно безопасна, затова нищо няма да загубим, ако опитаме. Може да се изненадаме приятно, забелязвайки, че мигрената е станала по-слаба или завинаги си е отишла. 

 

Виж още: 

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате

Бремеността по седмици – необходими минерали

Магнезиев дефицит