Мъж с атопичен дерматит

Атопичен дерматит и екзема – прилики и разлики

10 факта за атопичния дермат и екземата, които всеки трябва да знае

Екземата е общ термин, отнасящ се до няколко заболявания на кожата на тялото и характеризиращ се със симптоми като суха, възпалена, сърбяща, зачервена или обезцветена кожа. При най-тежките случаи може да се наблюдава лющене, напукване или подуване на кожата. Най-често пристъпите на екзема се появяват около лактите, вътрешната част на ръцете, коленете, врата, гърба. Екземата е хронично състояние, което атакува на приливи и отливи. Не са малко случаите, в които тя преминава в ремисия за по-кратък или по-дълъг период от време. И после отново избухва с още по-голяма сила. 

Добрата информираност за екземата е първата решаваща крачка към правилното лечение. Ето 10 факта, които ще са в помощ на всеки, борещ се с този вид заболяване на кожата: 

Лекар преглежда атопичен дерматит

1. Видове екзема 

Не само че има различни видове екзема, но това заболяване на кожата засяга всеки човек по различен начин. Осем са състоянията, които най-често се диагностицират като ​​екзема:

 • Атопичен дерматит: най-често срещаната форма на екзема, водеща до червени, лющещи се петна по кожата;
 • Контактен дерматит: обрив, причинен от контакт с алерген;
 • Дисхидротична екзема: обикновено се появява като мехури по ръцете;
 • Екзема на ръцете: всякакъв вид дерматит на ръцете;
 • Невродермит: хроничен сърбеж, който води до удебелени, люспести петна по кожата;
 • Нумуларна екзема: сърбящи петна с форма на монета по кожата;
 • Себореен дерматит: люспеста, зачервена или сърбяща кожа на скалпа;
 • Стазисен дерматит: зачервяване или възпаление на краката, причинено от хроничен оток.

2. Екзема vs Aтопичен дерматит

Термините „екзема“ и „дерматит“ се използват като синоними, за да опишат всяко възпалително състояние на кожата, но не всяка екзема е атопичен дерматит!

Атопичният дерматит обикновено започва в ранна детска възраст, но не е изключение и появата му във всеки друг период от живота на човек. Това най-често разпространено кожно заболяване засяга около 20% от населението на Земята. При някои пациенти се наблюдават дълги периоди на ремисия, които продължават до няколко години.

Конвенционалната медицина не разполага със средства за окончателното решение на проблема, а лечението на атопичния дерматит е съсредоточено върху външните симптоми – облекчаване на сърбежа и възпалението. Хомеопатията днес показва отлични трайни резултати при лечението на атопичната кожа.

Бебе с атопичен дерматит

3. Екземата може да засегне всеки

За разлика от атопичния дерматит, който се появява обикновено при бебетата и малките деца, преди да навършват 5 години, останалите седем най-разпространени форми на екзема засягат хора на всяка възраст. Дори нещо повече… Някои форми на екзема се появяват само в зряла възраст. Например, стазисният дерматит поразява пациенти на средна възраст и възрастни хора, които имат проблеми с кръвообращението (циркулацията на кръвта в долните крайници) и разширени вени. 

Често възрастните хора (без значение от пол и раса) пренебрегват по-леките форми на екзема, оставяйки това заболяване на кожата да тлее с години. Здравата кожа е без никакво зачервяване и сухи зони по нея. Ако забележите дори и малко зачервяване по кожата си, което не изчезва до няколко дни, то с голяма вероятност имате някакъв вид екзема.

4. Силата на гените

Атопичният дерматит е генетично заболяване, което се предава от поколение на поколение. Въпреки този факт не всеки развива това заболяване на кожата през живота си. За да се прояви някаква разновидност на екзема, трябва да бъдат налични не само генетичните условия, но и следните фактори: 

 • Склонност към алергии;
 • Дисфункция на имунната система;
 • Ендокринни нарушения като заболяване на щитовидната жлеза;
 • Колонизация на кожата с определени бактерии, например стафилококус ауреус;
 • Живот в студен климат или в градска среда със силно замърсяване.

5. Околната среда като фактор 

Въпреки че екземата не е алергична реакция, тя се обостря от определени фактори на околната среда. Ето защо хората с проблемна кожа трябва да следят внимателно какво точно “отключва” екземата им. Най-честите причини за това са:  

 • Химикали, съдържащи се в конкретни почистващи продукти, сапуни за тяло, перилни препарати, друга козметика;
 • Промени в климата – преминаване от влажни към сухи условия;
 • Триене с дразнещи материали като вълна, латекс или пластмаса;
 • Прах, мръсотия или други замърсители на въздуха;
 • Прекомерно изпотяване;
 • Ухапвания от насекоми;
 • Стрес.

Кожата сърби при екзема

6. Чесането не е решение

Различните видове екзема често са съпроводени със силен сърбеж. Запомнете: чесането предлага само временно облекчение, то никога не помага в дългосрочен план. Разчесването на засегнатата кожа предизвиква по-голямо дразнене и възпаление и прави кожата още по-податлива на инфекции.

Сърбежът се облекчава не с чесане, а с ежедневно овлажняване с подходяща лечебна козметика, вани с овесена каша, която успокоява и хидратира кожата, други методи за лечение, предписани от лекар.

7. Прерастване в други заболявания 

Тежката екзема нарушава предпазната бариера на кожата, която защитава организма от околната среда, правейки го по-податлив на вирусни, бактериални и гъбични инфекции. 

Самата кожа също започва да страда от по-сериозни инфекции: вирусни брадавици или бактериални инфекции като стафилококови инфекции. 

Хроничната сухота, сърбеж и възпаление могат да доведат до трайно обезцветяване на кожата или до нейното грубо удебеляване.

8. Екземата не е заразна

Колкото и неприятно да изглежда екземата в период на обостряне, тя не е заразно заболяване. Човек не може да се зарази от друг или да я предаде.

Ако получите обрив, а в обкръжението си имате човек, страдащ от атопичен дерматит в момента, това не значи, че сте се заразили, а е добра индикация за нещо друго, например досег до отровен бръшлян и др.

Шуслерови солпри атопичен дерматит

9. Управление на заболяването

В повечето случаи симптомите могат да бъдат контролирани и човек може да се радва на дълги периоди на ремисия. Улавянето на екземата в ранните етапи и правилната диагностика са от решаващо значение за намирането на ефективно лечение.

В борбата с атопичния дерматит отлични резултати показват минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер, които имат уникалната способност да реминерализират клетките, възстановявайки баланса в тях, ето защо оригиналните Шуслерови соли на DHU трябва да бъдат част от всяка комплексна терапия. По отношение на атопичния дерматит Шуслеровите соли имат и още две големи предимства:

 • Могат да се съчетават с всяко друго конвенционално и/или алтернативно лечение.
 • Напълно безопасни са за бебета, малки деца, бременни и кърмещи жени, тъй като не предизвикват никакви странични реакции. 

Лечението на атопичния дерматит с Шуслерови соли се случва на две нива:

Вътрешно

Шуслерова сол №2 – тушира алергичната реакция на тялото. 

Шуслерова сол №3 – овладява кожното възпаление и зачервяване, намалява силния сърбеж. 

Шуслерова сол №8 – грижи се кожата да бъде постоянно хидратирана, което пък помага за по-бързата ѝ регенерация.

Под езика се слагат да се стопят от 3 до 5 таблетки на ден от трите соли при поява на обрив. При остра криза на атопичен дерматит дозировката се променя: на всеки час по 1 таблетка от трите соли, минимум 8 пъти на ден.
За поддържаща терапия схемата е следната: 3 пъти дневно по 1 таблетка от трите соли в продължение най-малко на 3 месеца, най-добре 6 месеца. 

Външно

Шуслеров мехлем №8 – овлажнява сухата и груба кожа, намалявайки раздразнението.

Засегнатите зони по тялото се намазват с мехлема 2-3 пъти на ден.

10. Екземата и самочувствието

Екземата засяга кожата, но ефектът от това заболяване е по-голям и обширен, разпростиращ се не само върху това, че прави човек по-податлив на алергии и сривове в имунитета, но влияе и върху качеството на живот. 

Много от хората с екзема се притесняват да покажат тялото си, да носят по-изрязани дрехи, което неминуемо се отразява върху самочувствието, увеличавайки допълнително нивото на стрес. 

 

Виж още:

Естествена грижа за млада и красива кожа

Атопичен дерматит и стрес – как да счупите този порочен кръг?

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

Атопичен дерматит при деца

Атопичен дерматит при възрастни