Жена с хубава кожа и цвете

Естествена грижа за млада и красива кожа

Как да имаме хубава кожа, без да прибягваме до агресивни методи?

Кожата на човешкото тяло не само е “защитна” система, която предпазва мускулите, костите и органите от наранявания и инфекции. Кожата сама по себе си е орган – всъщност най-големият орган. Играе ключова роля в регулирането на телесната температура, изхвърлянето (най-вече чрез потта) на различни токсини и отпадни вещества. 

Кожата има и важна сетивна функция. Участва в дишането и насищането на тъканите и клетките с кислород. Основният процент кислород тялото си го набавя чрез белите дробове, но и кожата има своя важен принос към този процес. 

Ето още няколко интересни факта за най-големия орган – кожата. Тя съставлява около 15% от общото телесно тегло на човек, като най-дебела е на стъпалата на краката, а най-тънка – на клепачите и устните. Възрастният човек има около 6,4 квадратни метра кожа, която съдържа над 17 километра кръвоносни съдове. На всеки 2,5 квадратни сантиметра кожа има около 300 потни жлези.

Черният дроб и кожата са двата органа в човешкото тяло, които изцяло може да се регенерират. При бебетата кожата се обновява изцяло на всеки 14 дни. При възрастните това отнема средно около 28 дни. С напредване на годините този период става все по-голям. Например при хората над 50 той вече нараства  над 80 дни. Всъщност това е остаряването, с което много хора, особено жените, се борят и искат да забавят с различни средства.

И още един любопитен факт: за една година кожата на тялото отделя над 9 килограма мъртви клетки. Именно това представлява прахът у дома, който в по-голямата си част е мъртви клетки, отделени от обитателите.

По вида на кожата може да се съди и за вътрешното състояние на организма. Често промените в кожата са предупредителен знак за настъпващи промени в здравето или за по-сериозни заболявания. Или казано по-друг начин: кожата е огледало на здравето на човек! 

Преди повече от 100 години немският доктор Вилхелм Шуслер открива пряка връзка между състоянието на кожата на лицето (цвят, структура, блясък, бръчки) и недостига на определени минерални соли в тялото. Според него върху лицето е изписано цялото здравословно състояние на човек. Ако има дисбаланс на конкретни минерални соли, то за това винаги има ясни сигнали върху лицето. 

Например, ако около очите има бръчки тип „пачи крак” и червеникаво-черно оцветяване, кожата на цялото лице е отпусната и с разширени капиляри, а устните са напукани и синкави на цвят при напрежение и стрес, това е сигурен знак за липсата на калциум флуоратум или Шуслерова сол №1. Научи всичко най-важно за лицевата диагностика на доктор Вилхелм Шуслер ТУК.

Храни, полезни за кожата

Как да се грижим за кожата си, за да може тя винаги да бъде здрава, свежа, млада и красива? Вълшебна рецепта няма, но отдавна са известни няколко златни правила:

Пълноценно хранене, богато на витамини
За кожата особено важни са витамините A, E, C, B3, B7 (биотин) и D. Също Омега-3 мастни киселини и цинк. 
Не трябва да забравяме и водата: кожата обича да бъде добре хидратирана, затова трябва да пием достатъчно вода според индивидуалните килограми, пол, възраст, физическа активност и сезона навън.Трябва да забравим и за бялата захар! Тя състарява преждевременно кожата.

Добър сън
По време на сън кожата се регенерира, затова е важно всеки възрастен човек да спи минимум по 7-8 часа на денонощие от 22:00 до 06:00 часа – това е времевият диапазон, в който сънят е най-качествен и пълноценен.

Физическа активност
Спортът подобрява притока на кислород към кожата, повишава производството на колаген, който е важен за младия вид на дермата, ускорява производството на нови клетки.

Правилна грижа
Днес козметичната индустрия предлага безкраен набор от средства, които подпомагат грижата за кожата. И макар че модата е навсякъде, включително и в поддръжката на кожата, най-добре е да избираме продукт, чийто основен състав е по-натурален.

Не трябва да забравяме и ежедневната слънцезащита, която е задължителна през топлите месеци от годината, особено при децата и хората с по-светла кожа, очи и коса. 

И още нещо, което често пренебрегваме: годишният профилактичен преглед при дерматолог, който обстойно да прегледа кожата и да види дали по нея няма образувания, които трябва да се следят с по-повишено внимание.

Красотата отвътре навън
В днешния комерсиален и материален свят повечето хора са запленени от лъскавата опаковка. Тази констатация в още по-голяма степен важи за красотата, пред която всички се прекланят. Жени и мъже са готови дори да се подложат на болезнени процедури, само и само да изглеждат перфектно в собствените си очи и в тези на другите. В стремежа си те често забравят, че красотата винаги идва отвътре навън, и в буквалния, и в преносния смисъл.

За да имаме млада, свежа и красива кожа, не е достатъчно редовно да посещаваме най-модерния в момента естетичен център и да си правим процедури, които са последен “писък” на технологиите. Ефектът от подобни скъпи процедури винаги е не повече от 20% върху подобряването на общото състояние на кожата. Останалите над 80% зависят от вътрешното състояние на тялото и от това с какви вещества то храни кожата. 

Освен от витамини, кожата се нуждае и от няколко основни минерала, които да я поддържат, подхранват и хидратират отвътре навън. Формулата за красота, грижеща се за кожата, косата и ноктите включва четири оригинални Шуслерови соли на DHU. За да усетим ефектът от минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер, трябва да вземаме по пет таблетки от всяка сол в продължение на минимум три месеца по следната схема: 

Сутрин
Шуслерова сол №1 или калциум флуоратум. Сол №1 повишава еластичността на съединителната тъкан и сухожилията, подобрява здравината на костите, зъбите и ноктите, дава здравина и еластичност на кожата. Ето защо е незаменим помощник при стрии, бръчки, разширени вени, хемороиди. 

На обяд
Шуслерова сол №2 или калциум фосфорикум. Сол №2 подпомага растежа на костите и възстановяването на тялото на клетъчно ниво, участва в изграждането на дентина на зъбите и мускулите, регулира сърдечния ритъм и подпомага преработването на белтъчините в организма. 

Следобед
Шуслерова сол №8 или натриум хлоратум. Сол №8 играе важна роля в процеса на регенерация на кожата, грижейки се за нейната хидратация в дълбочина. Подпомага растежа на косата и ноктите.

Вечер
Шуслерова сол №11 или силицея. Сол №11 е основна съставна част на съединителната тъкан. Още от древността е позната като ключ към младостта и красивата кожа. 

Виж още:

Красива кожа в студеното време

Азбука на красотата с Шуслерови соли

Здрави и красиви във всеки период от живота (Част 1)

Здрави и красиви във всеки период от живота (Част 2)

Косопад: как да го пребориш?

5 мита за добрата форма и красотата през лятото

Атопичен дерматит и екзема – прилики и разлики