Жена се пече на слънце

7 съвета за предпазване от вагинални гъбички през лятото

Летните отпуски са факт. Какво по-приятно от излежаване на плажа под слънчевите лъчи, разхлаждане в басейна или морето, разходка по плажната ивица, забавни вечери с приятели… Дотук всичко звучи чудесно, но понякога приятните емоции на плажа и във водата могат да означават и тежък сблъсък с вагиналните инфекции. 

Какво създава благоприятни условия за развитието на гъбички?

Лятото е период от годината, характеризиращ се с повишен риск от появата на вагинални инфекции – гъбична или бактериална вагиноза, поради честото посещение на басейни и море

Женските тела вършат страхотна работа, за да балансират киселинността в интимната област, обаче когато се излежавате с мокър бански, този баланс може да се наруши. Причината: химикалите от басейна и бактериите от морето се абсорбират в тъканта на банския костюм. Това създава влажно и топло място – перфектната среда за развитие на микроби, които могат да се превърнат в инфекция на пикочните пътища или в интимната област.

Хубавата новина е, че повечето от тези инфекции са напълно лечими, но по-важното – има методи за тяхното предотвратяване. В следващите редове ще се запознаете с няколко от тях, които ще са ви от полза, за да избегнете срещата с кандидозата. 

Жени в басейн

Ето 7 съвета за превенция на кандидозата:

1.  Дръжте дрехите си сухи

Мокрият бански е идеалното място за размножаване на бактерии и гъбички. Повишените нива на влага могат да доведат до свръхрастеж на дрождите, причинявайки сърбеж, парене, секреция и болезнен полов акт – основните симптоми на гъбична инфекция при жените. Ако обичате да плувате, веднага след това сменете мокрия бански костюм, за да не създавате условия за развитие на инфекции.  

2. Носете свободни дрехи от естествени материи

Когато навън е горещо, ще се потите. Така че едно от най-добрите неща, които можете да направите за вагиналното здраве през лятото, е да носите “дишащо” облекло. Изберете материали, които отвеждат влагата. Памучно бельо е прекрасно решение, защото не задържа влага, за разлика от изкуствените материи. 

3. Избягвайте вагиналните душове

Едно от основните правила за вагинално здраве е избягването на вагиналните душове. Естествената среда на вагината има определена „флора“ – полезни бактерии. Те трябва да останат в баланс, за да поддържат доброто вагинално здраве. Душовете унищожават добрите бактерии и намалят pH в интимната област, което означава, че може да се почувствате чисти за минута, а в дългосрочен план е по-вероятно да се сдобиете с вагинална инфекция.

4. Проверете съставките в интимните продукти

Вагиналното здраве през цялата година и най-вече през лятото зависи и от състава на интимните продукти, които използвате. Уверете се, че те съдържат безопасни и чисти съставки: без аромати, парабени, оцветители или изкуствени масла, които могат да причинят дразнене или инфекция. 

Жжена държи бутилка вода

5. Хидратация и често уриниране

Пиенето на достатъчно количество вода в жегите поддържа добрата хидратация на вагиналната среда. Освен приема на вода е важно и честото и навременно уриниране. Задържането на урината в пикочния мехур е предпоставка и за задържане на бактерии, причиняващи инфекции, които се развиват много по-бързо през лятото. 

6. Направете промени в диетата

Това, което ядете, може да повлияе на вагиналното здраве. Например, повишеното количество захар в храната може да повиши риска от развитие на вагинални инфекции. Храните, богати на лесно усвоими въглехидрати като бялата захар, сушените плодове, алкохолът, сладкишите и т.н., подхранват гъбичките и улесняват безконтролното им разрастване.  

7. Увеличете приема на кисело мляко

В допълнение към подпомагането на храносмилането и неутрализирането на токсините в тялото, киселото мляко съдържа Lactobacillus acidophilus, полезни бактерии, които подпомагат поддържането на здравословен pH баланс и насърчават растежа на други добри бактерии. 

Как да се справите с вагиналните гъбички, ако все пак ви изненадат неприятно?  

Минерални соли при вагинални гъбички

Лечение с минерални соли 

Както вече разбрахте по-горе главната причина за появата на кандидозата е нарушеното равновесие във вагиналната микрофлора. За да го възстановите, ще са ви нужни минерални соли, които връщат баланса в клетките, а оттам и в интимната зона.

Минералните соли, открити от немския доктор Вилхелм Шуслер, са с дългосрочен ефект и напълно безопасни, което ги прави подходящи и за бременни жени.

А ето и от кои оригинални соли на Немския хомеопатичен съюз ще имате нужда при вагинални гъбички:  

  • Шуслерова сол №4грижи се за здравето на лигавиците, включително и на влагалището..
  • Шуслерова сол №9– нормализира повишената киселинност в организма, причина за развитие на гъбични инфекции.

Прием: всеки ден по 5 таблетки от всяка сол (№4 – сутрин, №11 – обед, №9 – вечер) 15 минути преди или след хранене, или прием на напитки.  

Минималният курс на лечение е 4 седмици. Ако симптомите не са отшумели, приемът се продължава.

 

Виж още:

Вагинални гъбички – кратък справочник

Вагинални гъбички: защо се появяват?

Вагинални гъбички – кога стават хронично оплакване?

Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?

Как се лекуват вагинални гъбички в две стъпки?

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно

Натурални и ефективни методи за лечение на вагинални гъбички

Сложи край на упоритите гъбични инфекции