диария лечение

Как бързо да спрем разстройството?

Повечето хора страдат от разстройство няколко пъти в годината, като през топлите месеци случаите зачестяват. Обикновено то трае от два до три дни, а ако продължава по-дълго или се появява по-често, възможно е да сигнализира за по-сериозни проблеми, например за синдром на раздразненото черво.

В тази статия събрахме полезни съвети как можем да избегнем този проблем, както и какво е необходимото лечение, което бързо да спре диарията, преди да е нарушила комфорта ни. 

Нека започнем, като изясним най-важното, а именно:

Какви са причините за разстройството?

Най-често зад проблема диария стоят вирусите (рота-, адено- и ентеровируси) или бактериите, които попадат в червата. Последните са причината за повечето видове хранителни отравяния. Към тях има и още фактори, които трябва да се отбележат.

Други фактори за стомашно неразположение могат да са:

 • Заболявания на червата.
 • Злоупотреба с алкохол.
 • Алергии към определени храни.
 • Храни, които дразнят храносмилателната система.
 • Медикаменти – при прием на антибиотик бързо трябва да се реагира, като се вземат пробиотици, които да неутрализират ефекта от тях, тъй като те убиват и добрите бактерии в организма.
 • Непоносимост към лактоза – хората, които имат трудности при храносмилането на лактозата, имат диария  непосредствено след консумация на млечни продукти. 

Ако причините вече са ни ясни, то със сигурност трябва да знаем и какво можем да направим, за да се предпазим от появата на разстройство, което освен че е неприятно, но и идва неочаквано.

стомашни вируси

Кои са превантивните мерки, които можем да вземем срещу стомашно-чревни неразположения?

На първо място задължително трябва да мием старателно плодовете и зеленчуците преди консумация, а месото и яйцата да минават правилна термична обработка.

Разбира се, за да се предпазим от бактерии и вируси, е необходимо често да мием и дезинфекцираме ръцете си. 

Не по-малко важно е и да си набавяме достатъчно фибри и да се грижим за здравето на стомаха и добрите бактерии в организма, като приемаме пробиотици, които съдържат различни щамове и достатъчно количество живи бактерии.

И ако все пак не успеем да се предпазим от диарията, в следващите редове ще разгледаме стъпките, които могат да ни помогнат по-бързо да се справим с дискомфорта, за да можем лесно да се върнем към нормалния си ритъм на живот. 

Хранене и прием на течности при разстройство

Обикновено диарията е съпроводена с болезнени спазми в стомаха, които сами ни сигнализират, че трябва да внимаваме какво хапваме през този период. В случая – колкото по-малко, толкова по-добре, за да не натоварваме допълнително и без това раздразнените черва. 

Препеченият хляб, свареният картоф или чистият ориз са винаги за предпочитане.

Изцяло трябва да изключим – кафето, газираните напитки, мазната и силно подправената храна, както и млечните продукти и шоколада.

Не бива да пренебрегваме и достатъчния прием на течности – по възможност чиста вода или чай от джоджен или мента, които имат противовъзпалително действие и намаляват неприятните спазми. 

С особено внимание трябва да наблюдаваме детето с разстройство, защото то много по-бързо и лесно може да се обезводни.

чай от мента

В кои случаи трябва да се консултираме с лекар?

Често диарията минава без проблем, но определени фактори трябва да ни сигнализират, че е време да посетим лекаря. Ето кои са те: 

 • Наличие на кръв в изпражненията.
 • Температура над 39 градуса.
 • Силна и пулсираща болка в стомаха.
 • Диарията продължава няколко дни и не се наблюдава подобрение.

Лечение на разстройство

Трябва да бъдем наясно кои са най-подходящите средства, за да излекуваме бързо разстройството и да бъдем подготвени във всяка една ситуация.

Както при други заболявания, така и при диарията се набляга на симптоматичното лечение, което включва различни медикаменти, които забавят движението на червата и ни карат да си мислим, че всичко е наред.

Всъщност се оказва, че те колкото помагат (да си мислим, че всичко е наред като само паузираме симптомите), толкова и пречат – като възпрепятстват по-бързото излекуване на организма от инфекцията.

Честото ходене до тоалетна служи, за да се “изчистим” от първопричината, а когато червата ни са в застой, в застой е и оздравителният процес. 

Можем да помогнем на организма да пребори проблема, а не само да го замаскира, с природния начин на лечение, като изберем хомеопатията и солите на доктор Шуслер/ Те набавят ценни за организма минерали и лекуват диарията ефикасно и без странични ефекти. 

При разстройство можем да разчитаме на Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №5, като е добре да ги носим със себе си винаги, особено по време на пътуване или ваканция, за да си спестим неприятните изненади.

разтройство хомеопатия

Как действат Шуслеровите соли при диария?

Шуслерова сол №3 е задължителна в първите стадии на всички инфекции, като подпомага лечението на силното възпалeние, Шуслерова сол №5 дава сили на тялото за бързо възстановяване при боледуване и стимулира оздравителните процеси. А Шуслерова сол №8 предпазва от дехидратация и помага за по-бързото овладяване на диарията.

Прием: 

При остра диария: по една таблетка от всяка сол на 30 мин. за възрастни (по 1 табл. на час при деца). 

За профилактика: 15 дни преди ваканция:

    • Шуслерова сол №3 – 3 таблетки сутрин.
    • Шуслерова сол №5 – 3 таблетки обед.
    • Шуслерова сол №8 – 3 таблетки вечер.

След като вече знаеш от кои Шуслерови соли се нуждаеш и как да ги приемаш, може и да ги поръчаш онлайн тук

Виж още: 

Митове и факти за диарията при децата

Най-доброто лечение на стомашно разстройство през лятото

Факти и митове за стомашното разстройство

Разстройството – най-доброто лечение следва истинските нужди на тялото

Стомашно разстройство през лятото

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

Детоксикация и отслабване преди лятото в три стъпки

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?