Жена, която изпитва болки от вагинални гъбички

Вагинални гъбички: защо се появяват?

Милиони хора по света страдат от гъбични инфекции. Те са едно от най-честите състояния, които засягат половата система при жените и могат да причинят сериозен вагинален дискомфорт. Но какво представлява гъбичната инфекция, какво я  причинява и как може да бъде предотвратена появата ѝ? 

Какво е гъбична инфекция?

Вагиналната инфекция e причинена от вид гъбички (дрожди), известни като Candida. Инфекцията най-често се свързва с бактерията Candida albicans, но има и други възможни причинители на кандидозен вагинит (вагинална инфекция), в това число candida tropicalis, candida parapsilosis, candida krusep, candida pseudotropicalis, candida glabra (torulopsis). 

При тази вагинална инфекция се усеща дразнене, сърбеж и секреция в засегнатата област. Най-честият симптом е сърбящ, бял секрет с плътна консистенция, подобна на извара. Симптоми също биха могли да бъдат парене, зачервяване и подуване в съответната зона.

 

Бактерия, причинител на вагинална инфекция

Причинители на гъбични инфекции

Инфекциите с дрожди могат да бъдат причинени от различни фактори, включително антибиотици, диабет, хормонален дисбаланс, слаба имунна система, лоша хигиена, стрес и лоша диета. 

Важно е да знаем какви биха могли да са причините за поява на гъбични инфекции и как да ги предотвратим, за да избегнем редовната им поява и съответно хронифициране

Прием на антибиотици

Антибиотиците могат да нарушат естествения баланс на здравите бактерии в организма. Ако това се случи, се създава среда, в която дрождите могат да се размножават и да причинят инфекция. 

Ако започнете да приемате антибиотици, е важно е да направите пълния курс от лекарството, но не спирайте да следите внимателно всички промени в тялото си. Често срещано е при организъм, който вече се е справил с поява на вагинални гъбички, след прием на антибиотици инфекцията да рецидивира. 

Жена, приемаща антибиотик

Диабет

Диабетът може да увеличи риска от поява на гъбични инфекции, тъй като често води до по-високи нива на кръвната захар от нормалното. Това създава среда, в която дрождите се размножат по-лесно, причинявайки инфекция. Ако страдате от това заболяване, е важно да контролирате нивата на кръвната си захар, за да намалите риска от развитие на вагинална инфекция.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс също може да увеличи риска от развитие на гъбични инфекции. Това е така, защото хормоните могат да повлияят и на баланса на бактериите в тялото ви, позволявайки на дрождите да се размножат и това да доведе до инфекция. Ако в тялото ви има хормонален дисбаланс, консултирате се с лекар за най-добрия начин да балансирате и да намалите риска от развитие на инфекция.

Слаба имунна система

Отслабена имунна система също може да увеличи риска от поява на гъбични инфекции. Това е така, защото естествените защитни сили на тялото не са толкова силни, колкото би трябвало да бъдат, което може да доведе до развитие на инфекция. Важно е да предприемете стъпки за укрепване на имунната си система, за да намалите риска от развитие на вагинална инфекция. Особено ако скоро сте преборили такава.

Лоша хигиена

Лошата хигиена също може да увеличи риска от гъбични инфекции. Важно е да поддържате добра хигиена на тялото за намаляване на риска от развитие на гъбична инфекция.

Жена с лоша лична хигиена

Стрес

Стресът също е фактор, който увеличава риска от появата на вагинални гъбички. Причината се крие в това, че стресът би могъл да отслаби имунната система. Важно е да предприемете необходимите стъпки за овладяване на хроничния стрес и напрежение в живота си. 

Нездравословно хранене

Лошата диета също е свързана с поява на гъбични инфекции. Това отново се случва вследствие на отслабена имунна система. Ето още една причина да се храним здравословно и балансирано – за да намалим риска от развитие на вагинални гъбички.

Женско здраве

Как да се предпазим?

Да повторим…. Има няколко неща, които можем да направим, за да предотвратим поява на гъбични инфекции – важно е да поддържаме добра хигиена и да запазим влагалището чисто и сухо. Носенето на широки дрехи и избягването на тесни дънки или бельо би могло да ни предпази от появата на инфекция от този тип. Също така е важно да се храним здравословно и балансирано и да избягваме сладки и преработени храни, да почиваме пълноценно, за да намалим стреса. 

При наличие на симптоми на интимни гъбички е добре да веднага да започнем прием на минерални соли, които естествено се съдържат в тялото. Те имат задачата да регулират липсите на тези дьважни вещества и да върнат баланса в организма. 

Утвърдената комбинация от оригиналните Шуслерови соли при вагинални гъбички е: 

Шуслерови соли №4 (сутрин), №9 (вечер) и №11 (на обяд) – по 5 таблетки дневно от всяка сол. Докато хапчетата и свещичките за гъбична инфекция действат локално, солите на д-р Вилхелм Шуслер подпомагат цялостно организма, подкрепят защитата му и в частност:

  • улесняват изчистването от токсини;
  • алкализират тялото;
  • грижат се за здравето на лигавиците, включително и тази на влагалището. 

Комбинирането им с останалите съвети от статията гарантира трайно лечение на вагинални гъбички.

 

Виж още:

Вагинални гъбички – кратък справочник
Вагинални гъбички – кога стават хронично оплакване?
Вагинални гъбички: как се лекуват успешно по време на бременност?
Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?
Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно
Натурални и ефективни методи за лечение на вагинални гъбички
Сложи край на упоритите гъбични инфекции