Шепи лекарства или по-малко стрес – какво избирате?

Всеки човешки организъм е една удивителна самовъзстановяваща се система. Не е нужно да давате шепи с лекарства, за да й помогнете да регулира нарушените си функции. Достатъчно е да намалите стреса – ето защо и как.

 

Стресът не е само усещане за напрежение. Той въздейства на целия организъм, тъй като е създаден от природата физиологичен отговор за бърза реакция при поява на заплаха. Когато сме стресирани, тялото незабавно реагира: кръвоносните съдове се свиват, кръвното налягане и пулсът се повишават , започваме да дишаме по-бързо, а кръвообращението ни е „залято” с хормоните кортизол и адреналин. Когато това се случи еднократно, не представлява заплаха за здравето ни. Но когато сме хронично стресирани, с течение на времето тези физиологични промени неминуемо водят до поява на здравословни проблеми.

Изследователите отдавна са установили, например, че стресираните и високо отговорни личности са изложени на по-висок риск от поява на хипертония и сърдечни проблеми. Много изследвания показват, че стресът влошава състоянието на болните от астма. Затлъстяването също е свързано с високите нива на стрес в живота ни. Изглежда, че стресът повишава нивата на хормона кортизол, което от своя страна увеличава количеството на мазнините, които се отлагат в областта на корема. Стресът може също така да влоши диабета и се счита за един от най-честите тригери за поява на главоболие и мигрена. Не е изненада също, че хроничният стрес е свързан с по-високите нива на депресия и тревожност. Проучвания показват, че високите нива на стрес на работното място повишават неколкократно риска от развитие на депресия в рамките на няколко години. Стресът ускорява дори и процесите на стареене и това е доказано в проучвания със сравняване на ДНК. Сред здравословните проблеми, провокирани от стрес, са също намалената фертилност, заболявания на щитовидна жлеза, храносмилателни проблеми, нарушено мислене и памет, всякакви кожни обриви, екземи.

Преди обаче да станете твърде стресирани от това, че сте стресирани… Ето кои са добрите новини! Редица проучвания сочат, че ако използваме популярни техники за регулиране на стреса, това ни помага не само да се чувстваме по-добре, но и носи конкретни ползи за здравето ни – намалява рисковете от проблеми със сърцето, подобрява имунитета, намалява депресивните състояния, регулира нервната система и др.

Откъде да започнете?

  1. Открийте кое ви стресира, кои са най-големите източници на стрес в живота ви.
  2. Научете се да разпознавате симптомите на хроничния стрес.
  3. И научете начините, чрез които да освобождавате тялото си от стреса.

Следващия път, когато се почувствате стресирани, използвайте някои популярни техники за облекчаване на стреса:

Контролирайте дишането си започнете да дишате бавно, дълбоко, осъзнато. Няколко минути подобна дихателна практика ще ви успокоят и ще помогнат за овладяването на физиологичната реакция на стрес. Когато сте под стрес, съвсем естествено и несъзнателно започвате да дишате по-бързо и „плитко”. А при недостиг на кислород, започват да се излъчват още повече хормони на стреса. Така че всеки вид дихателна гимнастика, дихателни упражнения и особено такива с престой на открито са изключително полезни, когато сте под напрежение.

Добре е да намирате време за почивка всеки ден. Но дори и ежедневната ви програма да е толкова натоварена, че да не може да си позволите да си „откраднете” време само за себе си, то използвайте техниката на бавното и дълбоко дишане, която има голямо предимство – можете да я използвате по всяко време и навсякъде (на бюрото си, в колата, на връщане от работа).

Отпускане на определени мускулни групи тази техника чудесно допълва дихателната. Докато издишате, се съсредоточете върху това да отпуснете мускулите на челюстта, на следващия дъх отпуснете раменете си и т.н. Движете се през различните области на тялото, докато не се почувствате спокойни. Отпуснете ли мускулите, отпускате и нервната система!

Съсредоточете се върху момента. Когато сте стресирани, най-вероятно е да сте фокусирани върху минал момент или върху мисли за бъдещето. Притеснявате се за нещо, което предстои да се случи, или съжалявате/гневите се за нещо, което вече се е случило. Най-бързият начин да се освободите от стреса, е да се съсредоточите върху това, което правите точно в момента. Всеки път, когато се уловите, че сте под напрежение и определени мисли се въртят из главата ви, незабавно се върнете към настоящия момент: Ако ходите, концентрирайте се върху това усеане – как се движат краката и тялото ви. Ако ядете, фокусирайте се върху вкуса и усещането на храната.

Заменете стреса с чувството на благодарност. Всеки път, когато се вторачим в даден проблем и се оставим той да ни погълне, ние губим перспективата. Затова в подобни ситуации, спрете за момент да премисляте всички проблеми, които ви мъчат, и се концентрирайте върху хубавите моменти в живота си и всичко онова, с което сте толкова щастливи: семейство, дом, приятели, хубавите мигове от изминалия месец и хубавите неща, които планирате.

Въпреки че сами по себе си тези техники са много полезни в ежедневието, добре е да помислите също така и за някои по-големи промени в начина си на живот.

Редовните занимания със спорт, например, са една дългосрочна и ефективна стратегия за намаляване на стреса. Хората, които спортуват, доказано се радват на по-добро настроение, повече енергия и повече здраве от тези със заседнал начин на живот. Към спорта непременно добавете практикуване на йога и медитация, стига да имате желание, тъй като този тип практики изключително много обогатяват не само в здравословен, но и в духовен аспект.

Антистрес програмата с Шуслерови соли е подходяща за всички, подложени на хроничен стрес, и страдащи от безпокойство и безсъние, напрегнатост и повишена раздразнителност. Ето как да я използвате: Сутрин – Шуслерова сол №2 калциев фосфат, по 5 таблетки. Помага при нервност, стрес, тревожност. Преди обед – Шуслерова сол №5 калиев фосфат, по 5 таблетки. Стабилизира нервите, психиката, зарежда с енергия. Вечер – Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, по 5 таблетки. Действа релаксиращо, помага при безсъние.

Може спокойно да прилагате тази програма по няколко пъти в годината, по 2-3 месеца, а при необходимост и без прекъсване. Антистрес терапията с Шуслерови соли няма никакви странични ефекти и не съществува опасност от развиване на зависимост. Препоръчителна е и при по-тежки случаи, като панически атаки, депресии и тежко умствено и физическо изтощение.

Редовното и здравословно хранене също е много важно, тъй като много пъти под влияние на стреса се храним нездравословно, буквално се тъпчем с първото, което ни попадне под ръка. Пийте повече вода. Колкото и да ви е странно, оказва се че, изложени на хроничен стрес, клетките се дехидратират. Поради тази причина едно много елементарно и ефективно средство да намалите стреса е да пиете колкото се може повече вода.

 

Виж още:

Стрес – какво да имаме предвид