Учен, изследва ползите от хомеопатията

4 научни факта за хомеопатията, които всеки трябва да знае

Въпреки безплатния и бърз достъп до информация в интернет, около хомеопатията съществуват много неверни митове, в които доста хора продължават да вярват. Време е това да бъде променено!

Ето четири безспорни факта за хомеопатията, които са подплатени и с множество научни изследвания:

Факт 1: Хомеопатията е медицина, основана на научните доказателства

Научната литература, доказваща ефективността от хомеопатията, е огромна. В престижни медицински издания са публикувани стотици научни изследвания, контролирани и рандомизирани (клинично изпитани) проучвания, проведени от различни молекулярни биолози, физици и нанотехнолози по целия свят, които демонстрират ефекта от хомеопатията.

Ето пет от множеството направени научни изводи:

  • 82% от хората, лекувани с хомеопатия, са получили облекчение на алергичните симптоми в сравнение с 67%, които са получили същото подобрение от конвенционалната медицина. 
  • Изследване на 118 пациенти с екзема, публикувано от Complementary Therapies in Medicine, съобщава, че хомеопатията е толкова ефективна, колкото стандартните конвенционални лечения в краткосрочен план и по-ефективна от тях в дългосрочен план.
  • 58% пациенти, страдащи от тежка депресия, социална фобия или паническо разстройство, реагират положително на индивидуално предписани хомеопатични лекарства.
  • 82% от пациентите, лекувани с хомеопатия, се радват на подобрение на ревматоидния артрит. 
  • 63% от пациентите, лекувани с хомеопатия, са имали по-продължителен сън, с по-малко прекъсвания на съня и намалена нервност без странични ефекти.

Хомеопатичните лекарства са под формата на глобули

 

Факт 2: Хомеопатията не е еквивалент на бавно лечение

Действа бавно – това е едно от най-разпространените мнения за хомеопатията. Истината е, че ефектът от хомеопатичните лекарства зависи от много фактори като чувствителността на пациента, естеството и патологията на заболяването, прилагат ли се други мерки за лечение  – например спазване на конкретен хранителен режим, предприети ли са действия, преди да започне лечението с хомеопатия, и др.

Повечето хора се обръщат към хомеопатията, когато страдат от хронично заболяване, което лекуват от години, дори десетилетие или в краен случай, когато са изпробвали всичко останало. Подобно заболяване няма как да изчезне бързо, затова и хомеопатичното лечение понякога отнема повече време. 

Ако се прояви постоянство, дисциплина и търпение, хомеопатията показва изключително добри резултати при хронични заболявания като сенна хрема и алергична астма, артрит или кожни заболявания. 

При остри заболявания като висока температура, хрема, настинка, грип, кашлица или диария хомеопатичните медикаменти действат толкова бързо, колкото конвенционалните лекарства, понякога дори и по-бързо. Така че твърдението, че хомеопатията действа бавно, е напълно невярно.Действа бавно - това е едно от най-разпространените мнения за хомеопатията. Истината е, че ефектът от хомеопатичните лекарства зависи от много фактори като чувствителността на пациента, естеството и патологията на заболяването, прилагат ли се други мерки за лечение - например спазване на конкретен хранителен режим, предприети ли са действия, преди да започне лечението с хомеопатия, и др. Повечето хора се обръщат към хомеопатията, когато страдат от хронично заболяване, което лекуват от години, дори десетилетие или в краен случай, когато са изпробвали всичко останало. Подобно заболяване няма как да изчезне бързо, затова и хомеопатичното лечение понякога отнема повече време. Ако се прояви постоянство, дисциплина и търпение, хомеопатията показва изключително добри резултати при хронични заболявания като сенна хрема и алергична астма, артрит или кожни заболявания. При остри заболявания като висока температура, хрема, настинка, грип, кашлица или диария хомеопатичните медикаменти действат толкова бързо, колкото конвенционалните лекарства, понякога дори и по-бързо. Така че твърдението, че хомеопатията действа бавно, е напълно невярно.

 

Факт 3: Хомеопатията работи отлично с конвенционалната медицина

Все още има хора, които противопоставят хомеопатията на конвенционалната медицина, което е изключително погрешно. И двата метода имат една и съща цел – подобряване на здравето на човек. Тогава защо да не обединят усилията си в името на здравето!? Около 60% от пациентите, които използват хомеопатията, приемат и други лекарства за различни заболявания като диабет и хипертония, например. 

Множеството проведени изследвания, както и наблюдения от практиката, сочат, че хомеопатията може не само да подпомогне лечението, но и да подсили действието на конвенционалните лекарства и да ускори процеса по оздравяване. Дори нещо повече… тя може и самостоятелно да лекува, без да се прибягва до помощта на другите клонове на медицината. 

Едно такова изследване е проведено в Атина, за да се види съвместимостта на хомеопатията и конвенционалната медицина при контрол на диабета. Група пациенти със захарен диабет тип-2 са разделени на две групи. Група 1 е лекувана с конвенционално лекарство и плацебо, а група 2 – със същото конвенционално лекарство и хомеопатия. Група 1 показва 47% подобрение. Група 2 бележи впечатляващите 97% подобрение.

Всичко това се случва и благодарение на още няколко факта – хомеопатичните лекарства нямат несъвместимости с други медикаменти; не водят до привикване и странични ефекти; разреждането и дозировката им е такава, че те са напълно безопасни, дори за бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени. Ако все пак може да има някакви нежелани взаимодействия с други лекарства, хомеопатичният лекар дава точни указания за приема. 

Освен с конвенционалната медицина, хомеопатията чудесно се допълва и други алтернативни направления като Натуропатия, Аюрведа, Сидда, Унани и др. 

Хомеопатични лекарства и източниците, от които се извличат

 

Факт 4: Хомеопатичните лекарства се извличат от над 3000 различни източника 

Всички хомеопатични лекарства си приличат, но това не означава, че те са еднакви. В момента съществуват над 4000 хомеопатични лекарства като основните съставки в тях са повече от 3000, получени от различни растения и минерали. 

Хомеопатия под формата на минерални соли

Друг голям плюс на хомеопатичните лекарства е, че те нямат неприятен вкус (или той изцяло липсва), а тъй като се поставят под езика, за да се стопят, абсорбцията им от организма започва още в устата. Ето защо в това отношение има и едно златно правило – от 15 до 30 минути преди или след взимането на хомеопатия не се приемат храна или течности. 

Шуслерова сол №8

 

Изброените дотук факти важат в пълна сила и за 12-те Шуслерови соли, които на практика представляват основните минерални соли в човешкия организъм, разредени на хомеопатичен принцип, без които клетките нямам как да работят правилно.  

Най-силното качество на солите на д-р Вилхелм Шуслер е, че безпрепятствено преминават през мембраната на клетките, отблокирайки ги от токсините и стреса. Така клетките отново може да усвояват полезните вещества, които получават от храната. 

Само за сравнение: в модерния свят, пълен с преработени култури и храни, клетките усвояват не повече от 20% от хранителните вещества. Друга пречка пред правилното усвояване е, че по-голямата част от населението в индустриалните страни има проблеми със стомашния-чревния тракт.

Шуслеровите соли се грижат и за правилното разпределение на минералите в тялото. С тяхна помощ калцият отива където му е мястото – в костите, зъбите и ноктите, а не в бъбреците, за да причини образуване на камъни.

 

Виж още:

6 безспорни ползи от хомеопатията

Защо да използваме хомеопатия особено през зимата?

Хранене и хомеопатия – каква е връзката?