Природни съставки, хомеопатия, шишенца пълни с глобули

6 безспорни ползи от хомеопатията

Осланяйки се на многовековната си лечебна традиция, днес хомеопатията е най-популярната холистична терапия в целия свят. За да стане това факт, на общественото мнение му е трябвало дълго време да се убеди в ефекта от тази алтернативна медицина. 

Ето шест истини за хомеопатията, които всеки човек е добре да знае:

1. Хомеопатията е безопасна

Хомеопатичните лекарства се приготвят от доказани във времето лечебни вещества, които са получени главно от минерали, соли, растения… Дозата на тези лекарства е минимална, което ги прави нетоксични и напълно безопасни.

За разлика от другите лекарства, особено антибиотиците, хомеопатичните имат още няколко предимства, които ги правят все по-популярни, дори и сред скептиците. Те не унищожават полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, не понижават имунитета на организма, не предизвикват алергични реакции.

Ако все още не си спечелен за отбора на хомеопатията, ето още един коз… Времето също е приятел на този вид лекарства, защото дори да се приемат продължително, те продължават да бъдат безвредни, особено ако се приемат по схема, изписана от квалифициран хомеопат.

 

2. Хомеопатията е ефективна, най-вече при хроничните заболявания

В модерния свят няма човек, който от години да не живее с едно-две хронични заболявания, от които все не може да се отърве, въпреки многото опити, посетени доктори и изпити лекарства. 

Човек така свиква с хроничните болежки, че ги приема за досаден приятел, с който е обречен да живее до края на дните си. Но спасение има и неговото име е хомеопатия, чиято скрита сила се крие точно в лекуването на хронични заболявания и алергии.

Както капка по капка водата дълбае и променя, така бавно, но категорично хомеопатията се справя с хроничните заболявания, характеризиращи се със своята упоритост. И ако човек прояви постоянството на водата, то веднъж завинаги ще победи болестта, съпътстваща го от години.

Но това не е всичко…Изброеното дотук не означава, че хомеопатията няма своето място и при заболявания, които ни връхлитат изненадващо и бързо. Напротив, тя има големи и доказани заслуги при справянето с всички стадии на различни остри инфекции, причинени от вируси или бактерии – висока температура, настинка, грип, стомашно-чревни неразположения, диария…

 

На бял фон, шишенце и растения около него

 

3. Хомеопатията лекува не болестта, а причината

Търсейки бързо облекчение, ние вземаме поредното хапче, което само ни заблуждава, че лекува, защото то потиска симптома, без да се справя с причината, стояща в основата на болката.

Използвайки принципа на „подобното се лекува с подобно”, хомеопатията прави точно обратното – разпознава сърцевината на проблема и започва да го отстранява.

Дори нещо повече… Този метод на холистичната медицина лекува човек индивидуално и цялостно. Индивидуално, защото за всеки човек има неговото лекарство – т.нар. „конституция”. Цялостно, защото се интересува не само от неговото физическо състояние, но и от психическото и начина на живот – навици, хранителен и двигателен режим, стрес, психически травми от миналото…

 

4. Хомеопатията за профилактика

Свикнали сме да вземаме лекарство след като вече вече е станало късно – разболели сме се. Хомеопатията може да бъде прилагана с превантивна цел, превръщайки се в невидима защита от всички болести.

Това ли е ДНК-то на хомеопатията? Да, точно в този факт е закодирана философията на тази алтернативна медицина – да изгражда силен имунитет, който да ни помага да останем здрави и да се наслаждаваме на малките неща от живота.

 

5. Хомеопатия през целия живот

А вярно ли е, че хомеопатията е идеална за всички етапи от живота на човек? Правилно! Този клон на холистичната медицина затваря цикъла на живота – раждане, детство, ученически години, пубертет, активна възраст, пенсиониране… 

Бебетата, малките деца и бременните жени са особено чувствителни към лекарствените препарати, но и в това отношение хомеопатията е безценна, благодарение пълната си безопасност.

 

Бременна жена държи чаша и се гали по корема

 

6. Хомеопатията не е враг на традиционната медицина, а приятел

Все още има хора, които противопоставят традиционната и алтернативната медицина, опитвайки се да ги направят врагове. Истината обаче е, че едната не пречи на другата, а я допълва. 

Най-пълноценното лечение е в златна среда, включваща най-добрите и доказани практики от всички клонове на медицината. Само така терапията ще е 100% пълноценна. 

Има болести, които може изцяло да бъдат излекувани с хомеопатия. Има и тежки заболявания, които само традиционната медицина може да пребори, а алтернативната да ѝ е верен помощник.

И още един голям плюс, който сигурно не знаеш… При хомеопатията не се наблюдават противопоказания – може да се съчетава с други лекарства, без да намалява ефекта от тях или да причинява странично въздействие. Супер, нали!?


Виж още:

Хранене и хомеопатия – каква е връзката?

Защо да използваме хомеопатия особено през зимата?

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате

ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му