Усмихнато момиче, което лежи в трева

Когато тялото крещи: детоксикация!

Изхвърлянето на отровите възстановява баланса в клетките, а от там и в целия организъм

– От три месеца съм на диета и не отслабвам. Защо?
– Много просто! Тялото е блокирало и трупа, има спешна нужда от рестарт, който може да стане само чрез цялостно изчистване на тялото от токсини.

Прекаляване с кафето и газираните напитки, алкохола и цигарите; нездравословното хранене и продуктите, наблъскани с химикали и пестициди; липсата на достатъчно сън и движение; злоупотребата с лекарствени препарати; силно замърсената градска среда, в която сме принудени да живеем… Този “коктейл от невидими отрови” задръства тялото ни, че то има регулярна нужда от пречистване.

И още една безспорна констатация: токсините в тялото така блокират движението на лимфата, че тя започва да работи на забавен каданс. „Наградата”, която получаваме: забавен метаболизъм и наднормено тегло.

– Да си на детокс режим стана много модерно!
– Защото познаваме нуждите на тялото по-добре от преди! А ти всъщност знаеш ли какво означава?

Зелено смути

Ето малко научни факти:

Това е сложен процес, започващ в черния дроб, който е отговорен за над 500 функции в нашето тяло. Той превръща токсичните вещества във високо реактивни метаболити, наричани още свободни радикали. Метаболитите са странични продукти, произведени от организма при опита му да се защити от външните и вътрешни вредни фактори.

А как да се освободим от тях?

Когато нивото на свободните радикали стане високо, нашето тяло не може да се справи само. За това има нужда от антиоксиданти, които да неутрализират метаболитите, пречейки им да увредят клетките и тъканите.

– Значи това ли е смисълът на детоксикацията?
– Да, да снабдим тялото ни с достатъчно антиоксиданти.

В малки количества антиоксидантите вършат чудеса, затова редовно трябва да хапваме храни, богати на: бета-каротин, витамин С, витамин Е, витамини от група В, селен, цинк, фолиева киселина… Ако в менюто добавим коензим Q10 и минералите калций, манган, мед, още повече ще подсилим действието им.

Тук не трябва да забравим да споменем още една важна подробност, която често се пропуска. В процеса по неутрализиране на свободните радикали участват и червата, и бъбрецитедругите две “пречиствателни станции”, без които детоксът на тялото няма как да се случи. 

– Купуваш пластир или лепенка за детоксикация и готово!
– За съжаление това не работи! 

Пречистването на тялото е дълъг и систематичен процес, който нито е еднократен акт, нито става за ден-два. Крайъгълният камък тук е здравословният хранителен режим, от който трябва да изхвърлим захарта под всякаква форма.

Кои са основните правила?

Към списъка със забрани ще добавим и всички храни, съдържащи трансмазнини, демек почти всичко пакетирано. За да дадем нов старт на всички органи и системи, трябва поне за три-четири седмици да изключим и млечни продукти под всякаква форма. 

И още един важен съвет: при възможност винаги избирай сурови продукти!

– Е, то остана ли нещо за ядене?
– Разбира се! Полезните храни, на които да наблегнеш, ако си стартирал програмата  „Изчистване”!

Мазнини и масла

авокадо, сьомга и зехтин

Екстра върджин зехтинът и органичното кокосово масло са естествени мазнини, които осигуряват енергия за процесите на детоксикация.

Протеини

Спирайки се върху био говеждото месо от животни, хранени само с трева или диво уловени морски дарове, ние си осигуряваме онези полезни протеини, които имат решаващо значение за правилното провеждане на детоксикацията в черния дроб.

Бобовите растения

Фасул, леща, грах, нахут, соя… Бобовите растения са добър източник на разтворими и неразтворими фибри, както и на различни аминокиселини.

Плодове

Плодовете съдържат голямо разнообразие от фитонутриенти като бета-каротин, лутеин и антоцианини, които имат защитни антиоксидантни свойства. Те също изобилстват от фибри, а и са с високо съдържание на вода.

плодове и зеленчуци

Зеленчуци

За разлика от плодовете, които имат фруктоза и трябва да се внимава с количеството, зеленчуците са най-перфектният избор за всяка диета, защото от тях има само ползи. Витамини, минерали, хранителни влакна… В зеленчуците е скрито всичко полезно! Тези от нас, които спазват принципите на разделното хранене, знаят, че те се съчетават идеално с почти всички други храни.

Минерални соли

Модерният човек често има проблеми с храносмилателната система, което пречи на правилното усвояване на храната. Към този факт, ще добавим и още един. Качеството на самата храна днес е такова, че тя почти не съдържа онези полезни вещества, които се предполага, че са в нея. 

Дори да приемаме хранителни добавки, ние абсорбираме само 20% от тях. Това се случва поради една скрита, но изключително важна причина – нашите клетки така са се задръстили от токсини, че са престанали да работят правилно и да приемат подадените им сигнали. 

Какво е решението?

Само минералните Шуслерови соли, които неслучайно се наричат и клетъчни соли, имат уникалната способност безпрепятствено да преминат през мембраната, да влязат в клетката и да я отблокират, възстановявайки баланса в нея.

– Как действат Шуслеровите соли?
– Те са в естествена концентрация за тялото и са силно разредени, което позволява на клетките пълноценно да ги усвояват.

Детоксикация на тялото с Шуслерови соли

Детоксикацията на тялото от вредните вещества е препоръчително да се прави в преходните сезони, особено през пролетта, за да изчистим организма от лекарствата, приети през зимата; или през есента, за да подсилим имунната система за предстоящите студени месеци. 

Детоксиксът с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз се прави в рамките на един месец като се приемат по следната схема:

  • Сутрин: Шуслерова сол №10
  • На обяд: Шуслерова сол №8
  • Вечер: Шуслерови соли №6 и №9
  • Дозировка: всеки ден от всяка сол се слагат по 4 таблетки в 200 мл вода, от която се пие бавно, на глътки.

 

Виж още

Детоксикация – безспорни ползи за здравето

Отслабване: От къде да започна?

Детоксикиращи диети: факти и митове

8 знака, че тялото има нужда от детокс

10 правила за наистина ефективна детоксикация на тялото

Зашо есенната детоксикация е повече от задължителна?

Детоксикация и отслабване преди лятото в три стъпки

Стомашно разтройство през лятото 

Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате