Млада жена в добра форма

10 малки промени, за да посрещнеш пролетта в най-добрата си форма

Интернет е пълен с разнопосочни съвети и идеи как да отслабнем. Истината е, че всички диети, които можем да открием, работят, но… само за кратко. Причините са ясни – първо, никой от нас не живее като отшелник и поради този простичък факт изкушенията ни дебнат отвсякъде. А и малцина са онези притежатели на желязна воля, които могат да издържат задълго на рестриктивното ограничаване на цели групи храни и намаляване на калориите едва ли не до ръба на оцеляването…

Именно затова тук събрахме съветите на хора, постигнали мечтаното тяло, но не чрез гладуване, а със здравословни промени в навиците си. Промените не само са малки и лесни, но и гарантирано ще ти помогнат да намалиш цифрите, които виждаш щом стъпиш на кантарчето!

 1. Открий кои са вредните навици, които ти пречат. Ето един често срещан пример: обичаш вечер да гледаш телевизия удобно излегнат на дивана, а на масичката до теб складираш шоколадче, ядки, чаша с алкохол и… килограмите неусетно се трупат. Тази зима три отгоре, следващата още три…

Жена, която гледа телевизия и яде пуканки

Ако разпознаваш себе си в това описание, време е да разграничиш зоната за хранене от зоните за релакс и почивка. Ако свикнеш вечер да ставаш от масата и да прилючваш дотук с храненията за деня, ще постигнеш много бърз напредък в битката с килограмите.

 1. Същото правило можеш да приложиш и към работното място: никакво похапване пред компютъра. Замисли се само колко пакчетчета с чипс, бисквити, ядки и сокове са били унищожени не от глад, а за успокоение на нервите, докато се бориш с поредната спешна задача? Сега е моментът да си спестиш всички тези излишни „празни” калории.
 2. Още един от капаните на работното място – почивката, от която всеки се нуждае. Няма как да издържиш работния ден, без да спреш и за миг. За целта повечето от нас опитват да си дадат почивка със сърфиране в интернет или като станем от бюрото и си вземем някакво любимо лакомство – не защото сме гладни, а просто защото имаме нужда да отдъхнем.

Ако си подвластен на тези навици, изработи си нова стратегия: стани от бюрото, но вместо да търсиш храна, изпий чаша вода и поговори с колегите. Или излез навън за кратка разходка. Бързо ще се освободиш от напрежението и ще забравиш за закуската, от която всъщност не си имал никаква нужда.

 1. Спри храните с добавена захар. Не забравяй, че към тях спадат не само десертите и газираните напитки, но и всички готови сокове, сосове, бульони, овкусители, десертни млека и какво ли още не!
  Жена, която гледа поничка
 2. Всъщност единственият начин да си наясно с какво точно се храниш, е да си приготвяш храната у дома (при това като избягваш полуфабрикатите). Колкото по-често купуваш готови храни навън, толкова повече нежелани „овкусители”, „подобрители” и „празни” калории поглъщаш.
 3. Спри да броиш калориите (досега така или иначе нямаше особена полза от това, нали?) Вместо това се съсредоточи върху воденето на по-здравословен начин на живот. Започни с разпределянето на храната си през деня правилно, а именно: вечерята да е най-малкото по обем и калорийно съдържание хранене за деня. Постарай се чинията ти да е пълна наполовина със зеленчуци, четвърт с протеини и четвърт с пълнозърнести храни. Малките здравословни промени в храненето водят до много по-качествени резултати от рязкото скачане от диета на диета (които накрая неминуемо се провалят).Вечеря със зеленчуци и пиле
 4. Спортуваш редовно, но не забелязваш никакви резултати? Помисли дали не приемаш много повече калории, отколкото изгаряш във фитнеса? Увери се също така, че хапваш достатъчно протеини. Може би е дошъл моментът да смениш физическата си активност – потърси съвета на треньорите от спортния център, който посещаваш.

И все пак, ако спортът не е твоята стихия, спри да се измъчваш в залата, а започни да ходиш колкото се може повече пеша!

 1. Не забравяй да пиеш много вода между храненията – често пъти се оказва, че тялото ти е дехидратирано и просто трябва да изпиеш чаша вода. Жаждата лесно ни подлъгва да хапнем нещо вкусно, докато всъщност организмът спешно се нуждае от хидратация.
 2. Триото витамини за добра форма – научи ги сега, за да се чувстваш винаги добре и да изглеждаш добре! Първо, витамините от група В, от които имаш двойна полза: по-добър метаболизъм и регулиране на стреса. Помагат ти за изгарянето на мазнините чрез по-добро усвояване на протеините. Към тях добави и Звездата за силен имунитет – витамин С. И накрая: слънчевият витамин D, който регулира доброто настроение и ускорява отслабването.
  Храни богати на витамин B
 3. Постоянството е най-добрата ти „диета” – какъвто и режим на хранене да избереш, най-важното е да не вреди на здравето ти и да успяваш да се придържаш към него! За целта могат да ти бъдат изключително полезни Шуслеровите соли за ускоряване на метаболизма, тъй като те са ключът към овладяване на неудържимото желание за похапване (поради стрес, поради преумора, от нужда да се заредиш с енергия или просто да се почувстваш по-добре). Ето и кои минерални соли ще ти трябват:

Сутрин: Шуслерова сол №10 натриев сулфат – тя е нужна, за да се стимулират функциите на отделителната система и детоксикацията. Има меко диуретично действие и извлича излишните течности, ако задържаш такива. Добави я също и под формата на мехлем – намазвай сутрин и вечер областта на корема и талията с Шуслеров мехлем №10 за ускорено разграждане на мазнините.

До обяд: Шуслерова сол №5 калиев фосфат – тази сол осигурява балансирана и стабилна нервна система. Ще те предпазва през целия ден от похапване поради стрес. Ще те зареди с достатъчно енергия, дори и да си на диета. Ще ти помогне да се чувстваш по-бодър и в по-добро настроение.

Вечер: сол №9 натриев фосфат – тази сол подобрява обмяната на веществата. Стимулира метаболизма и ще ти помогне за преработването на по-мазните храни. Вземай по 5 таблетки от всяка сол дневно, за период от 1-2 месеца.

А ако все пак решиш, че за да посрещнеш пролетта в най-добрата си форма, се нуждаеш и от най-добрата диета, то задължително използвай схемата за пълна реминерализация със солите на д-р Шуслер. По този начин ще си осигуриш енергията, от която се нуждаеш, и ще попълниш дефицитите, които неминуемо ще се появят.