усмихната жена на 40

Остаряваме бавно, неусетно почти… или как да задържим младостта!

Започваме да остаряваме не когато навършим 40 години (каквото е популярното схващане), а тогава, когато клетките ни започнат да губят способността си да функционират правилно. Не случайно някои хора видимо младеят, други в напреднала възраст имат сили (и желание) да спортуват, а трети влачат хронични болежки още от младежките си години.

Ето някои характерни признаци, че сме на прага на остаряването:

 • Забравяме имена на хора и къде сме оставили дадени предмети (очила, телефон, ключове и т.н.).
 • Косата ни оредява, появяват се проблеми със ставите, чувстваме се схванати, сковани.
 • Боледуваме по-често, появяват се хронични оплаквания.
 • Чувстваме се изморени още със ставането си от сън.
 • Забелязваме, че по-лесно натрупваме килограми и по-трудно влизаме във форма и др.

Остаряването е сложен процес и няма как просто да сложим на „стоп” биологичния си часовник. Но има начини да задържим по-дълго младостта, енергията, жизнеността. Ето някои от тях.

Проблем: покачване на килограми

С напредването на възрастта метаболизмът ни се забавя, което води до неусетно натрупване на наднормено тегло, особено в областта на корема и талията.

Решение: движение+хранене+почивка

Вместо да се измъчваме в с все по-строги диети, разумното решение е да се храним балансирано и да спортуваме ежедневно – дори 30 минути упражнения на ден (напр. бързо ходене, сутрешна гимнастика, джогинг, танци и др.) са достатъчни, за да ускорим метаболизма си. Движението поддържа в баланс и тялото, и духа ни, затова е добре да си поставим за цел и всеки ден да извървяваме по 10 000 крачки.

жени, който тренират

Освен от повече активност се нуждаем и от балансирано храненe, което е богато на протеини – без преработени меса (колбаси, полуфабрикати), и без напитки, подсладени със захар. Редовната консумация на хранителни продукти от този тип води до ускорено стареене на клетките, освен опасността от затлъстяване и метаболитни заболявания.

Още един важен фактор за поддръжането на оптимално тегло е добрият сън. При проблеми със съня се повишават стресовите хормони и съответно се повишава апетитът за калорични храни (като компенсация на липсата на достатъчно енергия).

Шуслерова терапия за по-добър метаболизъм – освен всичко казано дотук, утвърдената комбинация Шуслерови соли №5 №9 и №10, по 5 табл. от всяка сол дневно, ефективно ускоряват метаболизма, помагат ни да се предпазим от „емоционално“ хранене и подкрепят правилното преработване на мазнините. За постигане на оптимален ефект – добавяме и Шуслеров мехлем №10, с който масажираме сутрин и вечер областта на корема и талията. Програмата се изпълнява за 2 месеца, като може да се повтори след кратка почивка.

Проблем: състарена кожа

С възрастта кожата става по-суха, по-отпусната, губи еластичността си, появяват се все повече бръчици, а също и старчески петна.

Решение: сън+защита от слънцето+подходяща грижа за кожата

По време на сън клетките на кожата се регенерират. Без достатъчно почивка кожата не може да изглежда млада и здрава. А слънцезащитните продукти е важно да се избират според индивидуалните нужди на кожата – дали е мазна или суха и предразположена към преждевременно стареене, слънчеви алергии, хиперпигментация.

жена, която си слага крем

Кожата обаче остарява по-бързо не само заради фактори като прекомерно излагане на слънце, генетична предразположеност и др. Дефицитът на минерални соли заради съвременния начин на живот води до редица оплаквания, характерни за голяма част от хората в активна възраст: тънка, суха, нацепена, лющеща се кожа, обриви, тъмни петна, оточност.

В тези случаи локалното приложение на Шуслеровите мехлеми е изключително подходящо, тъй като те „хранят” клетките – подобряват кръвообращението, изглаждат бръчиците и предотвратяват появата на нови, стягат тъканите, изчистват тена и ускоряват изхвърлянето на токсините. Ето как да ги използваме.

През деня:

 • Шуслерови соли №1, №8 и №11 – по 5 табл. от всяка сол дневно, за да поддържаме кожата си свежа и красива. Сутрин се приема №1, на обяд – №8, а вечер – №11.

Вечер – нанасяне на Шуслеров мехлем спрямо индивидуалното състояние на кожата:

 • При кожа, склонна към образуване на бръчки (особено бръчки тип „пачи крак“) –мехлеми №1 и №11. Правят кожата еластична, гладка и намаляват бръчиците.
 • При силно дехидратирана кожаШуслеров мехлем №8, който хидратира и успокоява раздразнената кожа.
 • При торбички под очите и подпухналост на лицето – Шуслеров мехлем №10, който регулира оточността.
 • При хиперпигментацияШуслеров мехлем №6, който изравнява тена и премахва пигментни петна.

Мехлемите се нанасят след почистване на кожата на лицето и деколтето, с леки потупвания с върховете на пръстите.

При комбинирането на солите под формата на таблетки и крем се получава оптимален ефект – по-бързо и ефективно действие.

Проблем: влошен имунитет

Имунната ни система отслабва поради множество фактори: когато сме изложени на хроничен стрес, от системна преумора, ако страдаме от непълноценен сън, храним се непълноценно, при злоупотреба с алкохол, прекомерен прием на медикаменти, при наличие на хронични заболявания и, разбира се, с напредването на възрастта.

Решение: хранене+антистрес терапия+подкрепа на имунната система

Здравословното хранене намалява податливостта ни към инфекции. За целта е добре е да консумираме около 300 г плодове и 350-400 г зеленчуци дневно, особено зеленолистни зеленчуци, чушки, цитруси и горски плодове.

смути от зелени зеленчуци

Препоръчително е да се избягва консумацията на алкохол, тъй като той потиска имунната функция. И да се вземат мерки за регулиране на стреса в ежедневието, тъй като той доказано срива защитните сили на организма. Медитация, йога, дихателни упражнения – всички те са добър начин за възвръщане на спокойствието и равновесието в живота ни.

За да може имунната система да изпълнява своите защитни функции, тя трябва да е в баланс. Можем да го постигнем с подкрепата на имунната програма с три Шуслерови соли:

 • Шуслерова сол №3 – по 3 табл. сутрин;
 • Шуслерова сол №6 – по 3 табл. на обяд;
 • Шуслерова сол №7 – по 3 табл. вечер.

Тази програма за подкрепа на имунитета е добре да се прилага за 1-2 месеца – в края на лятото, през пролетта и винаги в периоди на епидемична обстановка.

Различните програми с приложение на Шуслерови соли могат да се редуват през цялата година. А може да се направи и програма за пълна реминерализация на организма, за да се попълнят всички минерални дефицити, натрупани в годините.