Жена с висока температура

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!

През 1980 г. известният педиатър Бартън Шмит въвежда термина „фобия от треската“. С това понятие той се опитва да опише разбираемото желание на много родители да свалят високата температура на децата си възможно най-бързо. 

Въпреки изминалите десетилетия от тогава, днес нещата не изглеждат по-различно. 

Над 90% от хората смятат, че повишените градуси на тялото при малки и големи трябва да се свалят бързо, защото може да доведат до други вредни последици. Както почти винаги и тук истината е в златната среда.

 

Чай с лимон

Всяка монета има две страни, нали?! Тази констатация важи и за телесната температура на човешкото тяло. От една страна тя е сигурен знак, че се разболяваме или че вече сме болни, но от друга…

Всъщност медицинските специалисти знаят, че високата температура носи няколко безспорни ползи. Сигурно ще се изненадате, но треската е единственият начин тялото да се пребори с инфекцията, затова не трябва да се бърза с приема на лекарства (антипиретици), особено ако температурата не превишава 39˚С.

За да сме максимално точни с цифрите, ето и малко медицинска статистика:

  • От 37,3˚С до 38,3˚С – леко повишена температура;
  • От 38,4˚С дo 39,7˚С – повишена температура;
  • Над 39,8˚С – висока температура.

Няма по-велик доктор от природата, която така ни е създала, че ни е дала най-перфектните механизми за самолечение. Ето как функционира един от тях…

Докато вирусите и бактериите, причиняващи различни заболявания, процъфтяват при нормална температура на организма, треската повишава телесните градуси до нужните стойности с една единствена цел – микробите да бъдат поставени в такива екстремни обстоятелства, че да не могат да се възпроизвеждат. Така сами побеждаваме инфекцията. Колко просто, но и съвършено!

И това не е всичко… 

Повишената телесна температура носи още плюсове на болния, помагайки му да стимулира имунната система чрез произвеждане на повече бели кръвни клетки и антитела. Тя стои в основата и на изработването в клетката на повече интерферони, които са белтъчни вещества (протеини), борещите се с лошите бактерии и вируси.

 

Бактерии

Ако теглим чертата дотук, трябва да обобщим, че в много отношения треската е признак на здрава имунна система. Но това не е финалът…

Често не е необходимо, дори не е разумно, да сваляме температурата, защото тя сама по себе си не е заболяване, а симптом за други нередности в организма. Много изследвания доказват, че прибързаното и неаргументирано понижаване на температурата удължава процеса на боледуване от настинка и грип. Никой не иска това, нали?

Ще добавим и факта, че мозъкът има вътрешен регулаторен механизъм, който предотвратява повишаването на градусите над 41˚С – температурата, която може да причини безвъзвратни щети в организма.

И още нещо важно – приемът на антипиретици трябва да става само по лекарско предписание, а не да е поредният акт на самолечение.  

Не трябва да забравяме и за алтернативите. Съществуват няколко щадящи и напълно безопасни методи за сваляне на телесната температура. Един от тях е терапията с минералните соли, които действат на клетъчно ниво.  

Солите на доктор Шуслер са точно това – нежни, но ефективни, изцяло на природна основа, не съдържат лактоза и глутен, абсорбират се бързо, подходящи са за малки деца и бременни.

 

Дете при доктор

В конкретния случай с високата температура солите са три:

1. Шуслерова сол №3, която е задължителна във всеки начален етап на разболяването, защото спира възпалителни процеси и възпрепятства развитието на вирусите. Железният фосфат има и още едно голямо предимство, свързано с изграждане на комплексната имунна защита на организма. 

За по-цялостна терапия се прилага и Шуслеров мехлем №3, който се втрива в областта на гърба (плешките) и гърдите няколко пъти на денонощие.

2. Шуслерова сол №5, калиев фосфат, отговаря за разпределението на калия в тялото, зарежда с енергия и помага на болния по-бързо да се възстанови.

3. Шуслерова сол №8, натриев хлорид,  се грижи за баланса на течностите в организма, предпазва от дехидратация. 

Схемата на приемане е в зависимост от височината на температурата:

  • При температура под 38.5℃: Шуслерова сол №3 по 1 таблетка през 5-10 минути до подобрение. 
  • При температура над 38.5℃: 1 таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8 като се редуват през 5-10 минути до подобрение. 
  • След подобрение: 5 таблетки дневно от всяка сол до пълно възстановяване.

 

Виж още:

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти
Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение
Висока температура: кратък, но важен справочник
Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате
За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите
Красива кожа в студеното време
Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век 
От кои минерали се нуждаете (спешно!) и как да си ги набавите?