Двойка, която празнува Нова година

Ах, тези (неизпълними) новогодишни решения!

И така, отново ни очакват празничният гърмеж на шампанското, Дунавското хоро и късметът в новогодишната баница… И някъде измежду първите наздравици за подобаващо изпращане на старата година, първите – за посрещането на Новата, трудното вдигане на главата от възглавницата на сутринта (или по-скоро към обяд) на 1-и януари и първото ароматно кафе за 2020 г. изневиделица (но не чак толкова изненадващо) в главите ни се прокрадва мисълта, че може би най-после е дошло времето да се превърнем в по-добрите версии на самите себе си… Да бъдем НЕЩО ПОВЕЧЕ, да можем НЕЩО ПОВЕЧЕ, а защо не и да получим НЕЩО ПОВЕЧЕ най-после в тоя живот?!

И (за пореден път) някак плахо нахвърляме своите новогодишни решения. Някои си ги записват прилежно, други тайничко ги формулират наум и си обещават, че „този път вече наистина, ама наистина…”, а трети до болка са наясно какво точно биха искали да променят в живота си, само че не знаят как точно да го започнат това велико дело и по-трудното – как точно да го доведат до край…

И ако и ти разпознаваш себе си в описаното дотук, добре е да знаеш, че нито си първи, нито последен от тези, които всяка година опитват (поне през януари, а някои дори и февруари) и всяка година удрят на камък и се предават (някъде към март). И това изобщо не е виц, а сухата статистика, според която всяка година милиони хора по цял свят вземат своите новогодишни решения с надеждата да предизвикат положителна промяна в живота си. И знаеш ли какво си пожелават 99% от тях?

Млада жена, която прави списък

Топ 10 на новогодишните решения

Сигурни сме, че повече от половината от тях са били и сред твоите поне веднъж (че и доста повече пъти!)

 1. Да спортувам повече
 2. Да отслабна най-после
 3. Да спра цигарите най-накрая
 4. Да бъда по-организиран/а
 5. Да усвоя нови умения (да науча нов език или да си намеря интересно хоби)
 6. Да живея здравословно и пълноценно
 7. Да спестявам пари/Да харча по-малко пари
 8. Да прекарвам повече време и да отделям повече внимание на семейството и децата си, на приятелите си
 9. Да пътувам повече
 10. Да чета повече книги

Прекрасни намерения, но… щом празничните фойерверки изчезнат и се озовем обратно в сивия делник искриците решителност да променим живота си към по-добро постепенно угасват. Според проучване, публикувано в Journal of Clinical Psychology, само 46% от хората, които си поставят някакви цели за Новата година, успяват да ги изпълнят.

Да се чудиш какво толкова сложно има, че всеки втори се проваля? Решаваш, че догодина ще бягаш в маратон, ще научиш японски (или поне немски), ще спреш алкохола, цигарите, полуфабрикатите, захарта и глутена, или пък направо ще станеш веган (чиста работа), и готово – правиш го! Кое му е сложното, че не разбрах?

Истината е, че всеки от нас познава хора (близки и приятели), които наистина са постигнали своите цели и мечти (че и далеч по-ексцентрични от изброените по-горе). За да успееш и ти на свой ред, ще трябва да се въоръжиш с две неща: голям инат и добър план. За ината ти не отговаряме, но за плана имаме няколко чудесни идеи!

Как да планираш и постигнеш целите си за Новата година

 • Първо: не си прави илюзии, че можеш да се промениш изцяло като с магическа пръчка. Вкоренените навици трудно се променят, затова с промените го давай по-полека – те трябва да стават постепенно и без да се самонаказваш, когато правиш стъпка назад или в погрешната посока. Това означава, че ако случайно в ръката ти се е озовала бисквитка и, без да искаш, после е попаднала и в устата ти, няма нужда накрая да изяждаш цялата кутия с бисквити, защото вече диетата е провалена, така или иначе… Леко кривване от пътя не означава пълен провал. Важното е да поддържаш курса в правилната посока и (благодарение на ината си) да не се отказваш!
 • Поставяй си цели, които са важни за теб и те вдъхновяват. Замисли се наистина ли искаш това/ имаш нужда от това/ мечтаеш силно за това? Или просто мама/гаджето/шефът те натискат и мислиш, че сигурно са прави? За да постигнеш нещо, трябва да си силно мотивиран и няма как да стане, ако просто се опитваш да угодиш на някой друг, освен на себе си.
 • Целите, които си поставяш, трябва да са точно формулирани („спирам цигарите” вместо „ще живея здравословно”), да са изпълними („ще отслабна с 3-5 кг” вместо „ще стана XS размер”), и с ясни срокове. Крайният срок (който всички толкова мразим в работата), ни е особено нужен, за да ни вдъхне усещането за спешност.
 • Раздели всяка избрана цел на малки стъпки. Няма как да си правиш грандиозни планове, без да си наясно кои са стъпките, които са нужни, за да успееш. Това е все едно да си Кралицата-майка на извънземна раса, която се опитва да превземе планетата Земя и просто да наредиш на междугалактическия си флот: атака и до ден-два да сте я превзели тая планета! Е, няма как да стане! По-вероятно е да издадеш заповед: почнете първо от Белия дом, че американците са костелив орех, и после всичко останало, понеже вече знаем как се случват нещата от „Денят на независимостта”. Шегата настрана – планирай всичко в детайли, представи си го стъпка по стъпка и следвай неотклонно плана си.
 • Ограничи новите си цели до разумна цифра. Няма как едновременно да научиш 5 различни езика, да се отървеш от всичките си лоши навици, да станеш мастър-шеф и да направиш околосветско пътешествие! Но ако се посветиш на това да усъвършенстваш себе си в една или две посоки, без да се пръскаш в 100 различни идеи, шансът да успееш поне в едно нараства главоломно.

И понеже знаем, че от горните Топ 10 на новогодишните решения, най-често повечето хора започват с Топ 3:

 1. Да спортувам повече. 2. Да отслабна. 3. Да спра цигарите.

Млада жена, готова за тренировка

Освен наличието на инат и добро планиране, точно за успеха в тези три можеш да разчиташ на помощта на Шуслеровите соли. Ето как:

 • Желаещите да отслабнат е добре да подпомогнат и ускорят свалянето на излишните килограми с Шуслеровата програма за ускоряване на метаболизма и отслабване със сили №10, №5 и №9. С тези минерални соли подобряваш обмяната на веществата и разграждането на мазнините. Сутрин по 5 табл. от сол №10, която стимулира функциите на отделителната система и детоксикацията. На обяд – 5 табл. от сол №5, която те предпазва от преяждане от стрес и те зарежда с енергия и добро настроение. Вечер – 5 табл. от сол №9, която стимулира метаболизма и подобрява преработването на по-мазните храни. Приемат се за период от 2 месеца, като е добре да се правят по няколко курса годишно.
 • За да спортуваш по-активно, но без болка, без мускулна треска и мускулни спазми и крампи, ще ти помогне Шуслерова сол №7. В деня на тренировката (преди да влезеш в залата) приемай от солта 3×2 таблетки. В момента, в който усетиш мускулна болка или спазми, на всеки 5 мин. вземай по 1 табл. А с Шуслеров мехлем №7 след тренировка и вечерта, преди лягане, масажирай натоварените и болезнени мускули.
 • Що се отнася до спирането на цигарите – тук ще ти е нужна особено силна мотивация, желязна решителност и комбинация Шуслерови соли №2, №5 и №7, която ще ти помогне да преодолееш повишената нервност, раздразнителност и стреса, който съпровожда раздялата с вредния ти навик. Шуслеровите соли се приемат по следния начин: №2 – сутрин, сол №5 – до обяд, сол №7 – вечер, по 3-5 таблетки от всяка сол дневно, които се смучат или се разтварят във вода. Препоръчителният период е 6-8 седмици, като при необходимост може да се приемат и месеци наред. Тази комбинация помага в период на стрес и депресивни състояния, и при необходимост от цялостно успокоение.

През Новата година ти желаем много здраве и най-вече преизпълнение на плана с новогодишни решения! Успехът започва с първата крачка – ти си на ход!