Полезна храна

Храните, които ни предпазват и лекуват

Здравето започва от това какво избираме да сложим в чинията пред нас. Тези простички правила за здравословно хранене ще ни помогнат да се предпазим от боледуване.

Кои са приятелите на стабилния имунитет

За да сме здрави, се нуждаем от достатъчно желязо и цинк. Лесно можем да си ги набавим, ако включваме редовно в менюто си: пилешко и нетлъсто телешко месо, кисело мляко, яйца, бадеми. За вегетарианците е важно да компенсират липсата на месо. Могат да го постигнат като хапват повече киноа, овесени ядки и червено цвекло.

За да усвои организмът желязото обаче, се нуждаем и от витамин С. Той е ключов и за правилното функциониране на имунната система. Можем да си го набавим не само от портокалите. Богати на витамин С са също и лютите чушки чили – добра новина за любителите на пикантните храни!

В допълнение към всички тези вкусни защитници на имунитета, нека не забравяме и профилактиката, която можем да направим с имунната комбинация минерални соли на д-р Шуслер с номера 3,6 и 7. Сол №3 е нужна за правилното усвояване и разпределяне на желязото в организма, а №6 и №7 помагат за изчистването на токсините и подобряват работата на мускулите и нервите.

 

Зеленчуци

 

Боледуваме, когато се храним неправилно

И това се отнася не само до храните, които консумираме, но и до поведението ни, когато сядаме на масата. Много заболявания стартират от дисбаланс на стомашно-чревния тракт. Да не забравяме, че голяма част от имунната ни защита се намира именно в храносмилателната система, която има за задача и да защитава тялото от всичко чуждо и непознато. Първата и важна част на храносмилателния процес се случва в устата, където ензими, намиращи се единствено в слюнката, започват процесите на разграждане. Затова е толкова важно да се дъвче бавно и старателно всяка хапка, а не да прекарваме храната набързо, като я поливаме с разнообразни напитки. Нарушаването на този процес на разграждане води до ферментация, свръхпроизводство на киселини и токсични вещества в червата. Започваме да се оплакваме от газове, тежест в стомаха, подуване. Важно е също така да се храним разнообразно, тъй като всеки дисбаланс вреди на организма.

Ако ограничим употребата на алкохол, захарни изделия и брашно и увеличим приема на вода (около 2 л дневно), не само ще сме по-стройни, но и ще балансираме алкално-киселинното равновесие в организма. Повишената киселинност на тъканите е предпоставка за развитие на възпалителни процеси и болестни изменения.

 

Вода

 

За да имаме повече енергия 

Ако се оплакваме от липса на енергия, постоянна умора и лошо настроение, това може да се дължи именно на недостига на магнезий в организма. Магнезият е минерал, който действа като естествен антидепресант. Той обаче се изразходва много бързо от тялото при по-високо физическо или умствено натоварване, когато сме подложени на хроничен стрес или се храним с неподходящи храни (преработени или замразени храни, захарни изделия). Богати на магнезий са зеленолистните зеленчуци, ядки и семена, банани, варива и риба.

Нивата на магнезий могат да се регулират и с прием на добавки или лекарства. За съжаление употребата на високо концентрирани препарати с магнезий не винаги е ефективна, тъй като минералът не може да се усвои от стресираните, блокирали клетки на тялото. А и съществува реална опасност от предозиране.

Затова винаги при дефицит на магнезий е нужно да се приема Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, в която магнезият е в естествената концентрация за организма и се приема лесно от тялото. Можете да вземате ежедневно по 3-5 таблетки от сол №7, а за още по-бърз прилив на енергия и добро настроение към нея добавяйте винаги и сол №5 калиев фосфат (по 3-5 таблетки сутрин). Комбинацията соли е добре да се взема поне 2 месеца.

 

Плодове

 

В случай, че се появят симптоми на настинка или грип…

Стимулирайте имунната си система със засилен прием на витамин А, витамин С и цинк. Яжте много пресни плодове и зеленчуци. Ако нямате апетит, пийте прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове, бульон и билков чай. Така организмът се подхранва, но и пести енергията си за битката с болестта. Пийте много вода през целия ден – така ще улесните изхвърлянето на токсините от тялото и ще се предпазите от дехидратиране заради високата температура.

Джинджифилът има силно антибактериално действие, засилва циркулацията на кръвта и помага за изчистването на слузта и секретите. Можете да си направите чай с малко настърган пресен джинджифил. Топлите течности – бульон, супа, успокояват лигавицата на гърлото и помагат за изчистването на синусите. С тяхна помощ се възпрепятства производството на неутрофили – белите кръвни телца, които се появяват при възпалителните процеси при простудните заболявания и водят до засиленото образуване на слуз (хремата и секретите при възпалено гърло).

За да преборите бързо вирусите, още при първите симптоми на настинка и грип започнете прием на Шуслерова сол №3 железен фосфат, която подпомага имунния отговор на организма спрямо болестния причинител. Освен това с нейна помощ се овладява размножаването на вирусите и бактериите и се подпомага лечението на острия възпалителен процес. Затова винаги при поява на: втрисане, температура, отпадналост, болки в гърлото, хрема – прием по 1 табл. сол №3 на 10-15 мин. до настъпване на подобрение.

 

Виж още: 

10 хитринки, които ще подготвят имунната система за есента