Енергия през зимата

Как да се заредим с енергия през зимата

Как да сме свежи, отпочинали и пълни със сили и добро настроение, когато пролетта (и краят на Ковид-ограниченията) ни изглеждат толкова далече…

На старта на деня

Контрастният душ с редуване на топла и приятно хладка вода е най-бързият начин да се събудим и да повишим нивата на енергия в тялото още със ставането си от сън. С негова помощ активираме нервната система и кръвообращението, а в отговор на това се увеличават нивата на хормона на щастието – ендорфина.

Топлата закуска с продукти, които се усвояват по-бавно от организма, не само ще ни засити, но и ще ни зареди с енергия за по-дълго. Подходяща е, например, овесената каша с добавка от малко ядки, плод (банан), а може и с добавка от чаена лъжичка мед. Тази комбинация е заслужила славата си на природен антидепресант, а какво по-хубаво от това в студеното зимно утро? Ако не сте любители на овесената каша, ето още няколко естествени антидепресанти за старт на деня – бъркани яйца с купичка салата от суров спанак и авокадо. Това е нещо като енергийна бомба от протеини, витамини В и магнезий, които освен това помагат за укрепване на нервната система и да преборим повишената тревожност или чувството на потиснатост.

 

Закуска

 

Шуслеровото кафе – 5 табл. от Шуслерова сол №5, разтворени в чаша топла вода – е далеч по-добър избор от еспресото, колкото и да сме свикнали с него. Калиевият фосфат не само носи бърз прилив на енергия, подобно на чаша силно кафе, но и укрепва психиката, повишава паметта и концентрацията, подкрепя работоспособността и ни помага да започнем деня си с усмивка.

В разгара на деня

Магнезий за сила и спокойствие – той ни е особено нужен в дните, в които усещаме липса на енергия и желание да се справим с камарата задачи и препятствия пред нас… Магнезият много бързо се изразходва от организма при по-високо физическо или умствено натоварване, както и когато сме подложени на хроничен стрес. Нивата на магнезий могат да се регулират и с прием на добавки или лекарства. За съжаление употребата на високо концентрирани препарати с магнезий не винаги е ефективна, тъй като минералът не може да се усвои от стресираните, блокирали клетки на тялото. А и съществува реална опасност от предозиране. Затова Шуслеровите терапевти препоръчват регулярен прием на сол №7 магнезиев фосфат . Магнезият в тази Шуслерова сол е в естествената концентрация за организма, приема се лесно от клетките и се усвоява напълно. Можем да вземаме ежедневно по 3-5 таблетки от сол №7, а за още по-бърз прилив на енергия винаги да започваме деня си със сол №5 калиев фосфат. Тази комбинация е добре да се взема поне 2 месеца.

Добре балансиран обяд – за да сме сигурни, че няма да страдаме от дисбаланс на магнезий, е добре да ограничим неподходящите храни на ежедневната си трапеза (най-вече преработени или замразени храни, захарни изделия). За сметка на тях, да увеличим приема на богатите на магнезий зеленолистни зеленчуци, ядки, банани, варива и риба.

Кратки почивки с излизане на въздух – повечето от нас трудно могат да отделят в натоварения си ден час-час и половина за разходка или активен спорт. Не защото никога не разполагаме с това време, а просто защото отказваме да си го подарим! Винаги изниква нещо супер важно и супер спешно, а и живеем със заблудата, че за 60 или 90 мин. ще насмогнем с работата най-накрая…

 

Спорт

 

Затова пък има начин да надхитрим самите себе си, с което ще спечелим големи ползи за здравето си. През деня можем да направим 1-2 по-големи паузи с разходки навън (по 30 мин.) или да излезем за няколко кратки 10-15 минутни разходки. Тези малки „кражби” на време се оказват безкрайно ценни – изследвания сочат, че дори и една кратка 15-минутна разходка увеличава работоспособността и концентрацията през следващите работни часове. Ако си поставим за цел да се придържаме към този режим, само след седмица ще усетим трайно повишаване на енергийните нива и усещане за повече спокойствие и удовлетворение от живота. 

На финала на деня

Лека вечеря  – това не означава да хапнем шепичка салата и да си останем гладни накрая… Диетолозите препоръчват вечерята да съдържа богати на триптофан продукти (напр. пиле, боб, авокадо), които допринасят за производството на мелатонин – хормонът на съня. За спокойния сън е много важно вечерята да не е мазна и тежка, както и обилно полята с алкохол. Точно този тип хранене, особено късно вечер, е предпоставка за събуждане в малките часове на нощта и невъзможност да си починем и да се наспим. В резултат – на следващия ден се чувстваме изтощени и неспособни за концентрация още със ставането от леглото.

 

Здравословна храна

 

Да се настроим на режим „сън” – като слушаме релаксираща музика или си вземем топла вана. Да избягваме гледането на телевизия или да стоим до късно пред компютъра, защото това възпрепятства производството на хормона мелатонин, който регулира циклите на съня.

За спокоен и пълноценен сън можем да си направим чаша „Гореща 7” – 10 табл. от сол №7, разтворени в чаша топла вода, която се изпива бавно малко преди лягане. Помага ни да се отпуснем и да заспим дълбоко.

Регулиране нивата на стреса – когато сме изложени на хроничен стрес, в организма се увеличават нивата на стресовия хормон кортизол, както и на хормоните епинефрин и норепинефрин (отделят се от надбъбречните жлези). В резултат се потискат защитните сили на тялото, спадат и нивата на енергия, започваме по-често да боледуваме.

Как можем да неутрализираме вредите от стреса:

  • Като избягваме събития или хора, които го провокират у нас.
  • Като си създадем свои ритуали, които ни помагат да се откъснем от грижите и проблемите. Ето няколко идеи: ново хоби, танци, медитация, йога, разходка в парка с приятелка – изобщо всичко, което повишава настроението и ни помага да се чувстваме по-спокойни и по-добре!
  • Като използваме антистрес програмата с Шуслерови соли, която включва добре познатите ни соли №5 и №7 в комбинация със сол №2. Ако сме свикнали да приемаме сутрин сол №5 като Шуслерово кафе, можем да започнем деня си с нея – с 5 табл. На обяд – 5 табл. сол №2. И вечер – 5 табл. сол №7 като „Гореща 7”. Тази програма е незаменима за овладяването на ежедневния стрес. Стабилизира психиката и нервите, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията. В началото на деня осигурява бодрост, енергия и добро настроение, а вечер спомага за по-бърза релаксация и спокоен пълноценен сън.

Ако превърнем тези лесни за изпълнение стъпки в свои навици, ще успеем да си осигурим нужния баланс и енергия в напрегнатия ритъм на живот и да си върнем спокойствието и радостта от живота.