Младо момиче, тийнейджър се усмихва

Кои са най-важните Шуслерови соли в пубертета и как да ги използваме?

Този кратък наръчник за това как да използваме Шуслеровите соли може да бъде много полезен на всяко семейство с деца тийнейджъри. Приложението на минералните соли във всеки етап от живота ни позволява да изградим устойчиво здраве, да се радваме на баланс и увереност, да живеем пълноценно и да посрещаме спокойно предизвикателствата на живота.

Шуслерова сол №1 – солта за еластичност и здравина

Тази Шуслерова сол действа бавно и поради това развива ефекта си оптимално, когато се приема в продължение на месеци и години. В детството и пубертета е незаменима за изграждането на стабилни и здрави кости и зъби. Може да се приема профилактично с цел да се избегне появата на кариеси. Подходяща е и за случаите, когато се забелязват петна по зъбния емайл или нащърбявания по ръбчетата на зъбите.

Важна е за тези ученици, които имат склонност към неправилна стойка.

При претоварване на ставите може да се стигне до често изкълчване на глезените или луксации. В тези случаи сол №1 също е много необходима.

Задължителна е при ранна поява на целулит, както и при нацепена, много суха кожа. Или ако ноктите не са гъвкави, а са крехки, твърди, начупени, разслоени.

Шуслерова сол №2 – солта на изграждането и израстването

Това е солта на цялото детство, включително и пубертета, тъй като са обусловени от процесите на изграждане и израстване. Много важна сол и за стабилна концентрация по време на учебния процес.

Нужна е за правилното изграждане на костите в бурния период на растеж през пубертета, както и при лечение на костни фрактури. Помага и при т. нар. „болки на растежа” в костите и ставите.

Може да се приема за дълъг период от време, ако се забелязва склонност към разрушаване на зъбите. След дълго и тежко боледуване подпомага по-бързото възстановяване.

В училищна възраст е задължителна при т. нар. „училищно главоболие” и ако ученикът се оплаква от главоболие след умствено натоварване. При психо-емоционално натоварване, при поява на страхове и неврози се използва в комбинация с Шуслерови соли №5 и №7.

Сол №2 е важно също така в случаите на анемия, при проблеми със съня след умствено и физическо натоварване, при алергии (сенна хрема). При главоболие и спазми – допълва лечението с Шуслерова сол №7.

Ако често се наблюдават регионални лимфаденопатии (уголемени лимфни възли – най-често шийни и подчелюстни, може да се използва помощта на сол №2.

Ако се забелязва силно неудържимо желание за консумация на пикантни храни, то може да е признак за дефицит на солта.

Шуслерова сол №3 – солта за първа помощ при настинки, травми, отслабена имунна система

Шуслерова сол №3 е средство за облекчаване на възпалението и предотвратяване на усложненията при грипа и настинките, което означава, че при първи симптоми на остро заболяване веднага е нужно да се започне нейния прием. Нужна е и при отслабена имунна система, затова е основна сол в комбинацията Шуслерови соли за подобряване на имунитета: ШС №3, №6 и №7.

Средство за първа помощ при всякакви травми и наранявания – облекчава болката и ускорява възстановяването. Необходима е също така при изгаряния, слънчево изгаряне; ухапвания/ужилвания от насекоми.

Много е полезна при стомашно-чревни нарушения – при диария, но също и при запек, тъй като при дефицит на сол №3 железен фосфат настъпват нарушения на перисталтиката.

Важно е да се приема при повишени натоварвания при спорт. Ако се забелязва силно зачервяване на лицето дори при минимални усилия или спортни дейности, това показва ясно, че организмът има нужда от сол №3. За да се подсигурят по-добри спортни постижения, е добре няколко дни преди състезание да се да се започне приемът на железен фосфат. Освен това сол №3 помага за предотвратяване и/или облекчаване на мускулна треска.

Задължителна при дефицит на желязо, тъй като организмът не винаги може да усвои правилно желязото от железните препарати. В тези случаи успоредния прием заедно с Шуслерова сол №3 гарантира, че клетките ще бъдат оптимално снабдени с този минерал.

Момиче тийнейджър седи до прозорец

Шуслерова сол №4 – солта за втория етап на възпалението – при напреднала настинка, грип

Медикаментът за втория етап на възпалението – при напреднала настинка, грип; когато секретите са белезникави, нишковидни, трудно отделими, слузести секрети. И при чести възпаления на сливиците с бял налеп на езика.

При прекомерната употреба на животински белтъци, предимно под формата на млечни продукти, възниква недостиг на сол №4 и сол №2.

Помага и при подуване на ставите след натъртвания, навяхвания и инциденти или едностранно натоварване чрез спортни дейности (когато топлината подобрява болките в ставите).

Шуслерова сол №5 – солта за стабилна нервна система и за енергия, концентрация и спокойствие

Медикаментът за „нервите и енергията“ – при изтощение, липса на концентрация и раздразнителност.

При вирусни и бактериални инфекции, протичащи с температура над 38.5°C, в комбинация със соли №3 и №8. Помага и за по-бързо възстановяване след дълго, тежко боледуване. Сол №5 се описва като „антисептикът“ на биохимията и помага на организма да се противопостави на застрашаващите здравето процеси.

При дефицит на сол №5 се наблюдават физическо и психическо изтощение. Засегнатите могат също така да страдат от носталгия, плачливост, страхливост, депресивни състояния, различни фобии, отслабване на паметта и т.н.

Сол №5 е особено нужна и при свръхстимулиране на мозъка (силна музика, прекалено много телевизия, компютър).

В училищна възраст помага при липса на концентрация и повишена раздразнителност, за овладяване на стреса преди изпити.

Полезна и при „замърсена“ на вид кожа или акне, засилващо се при психо-емоционално напрежение.

Шуслерова сол №6 – солта на третия етап на възпаление, когато болестта хронифицира

Задължителна при гнойна хрема, с жълтеникаво-слузест до зеленикав секрет. Винаги когато инфекцията заплашва да хронифицира.

При секрети от очите – жълто-зелени при настинки; конюнктивит (тук винаги е нужна и лекарска консултация).

Недостигът на сол №6 благоприятства появата на витилиго: липсата на пигмент стартира обикновено в младостта и е особено видима на лицето, врата и ръцете.

Шуслерова сол №7 – солта за първа помощ при болка, напрегнатост, безсъние

Светкавично средство при мускулни спазми, колики, болка – когато болките са резки, пробождащи, пронизващи при движение на мускулите.

При оплаквания по време на месечния цикъл при жените (спазмоподобни болки в долната част на корема).

При безсъние, трудности при заспиването.

При главоболие и стрес.

При състояния на изтощеност (заедно със сол №5).

При страх от предстоящ изпит.

Шуслерова сол №8 – солта за воден баланс

При заболявания, протичащи с температура над 38.5°C, в комбинация със соли №3 и №5.

При слънчево изгаряне;при прекомерно изпотяване.

При усещане за студ в ръцете, краката, стъпалата.

При гастрит, евентуално гадене и повръщане на слузни секрети.

При запек или обратното – водниста, слузеста диария.

При водниста хрема с прозрачни, разраняващи секрети.

Шуслерова сол №9 – солта за регулиране на метаболизъм и разграждане на мазнини

Нужна е за осигуряване на киселинно-алкален баланс, регулира метаболизма на мазнините и разграждането на захарта.

Помага при стомашни киселини, кисело оригване, кисел вкус.

При мазна кожа, акне, черни точки, нарушена функция на мастните жлези. При склонност към омазняване на лицето и бързо омазняване на косата.

При дефицит на сол №9 потта мирише силно на кисело, особено при възбуда. Наблюдават се слабост, умора, раздразнителност („кисело“ настроение).

Шуслерова сол №10 – солта за пречистването на организма

Тази сол е нужна винаги, когато се изисква детоксикация – например след приложение на тежки медикаменти, дълъг курс на лечение и др.

Помага за разтваряне и елиминиране на натрупаните в тялото течности.

Има леко диуретично действие.

Важна при отоци (задържане на течности в тъканите).

Момиче се усмихва на камерата

Шуслерова сол №11 – солта за здрави кожа, коса, нокти

Медикаментът подпомагащ красотата, съединителната тъкан и имунитета. При начупени, крехки коси и нокти, косопад. При ранна поява на целулит или стрии поради слаба съединителна тъкан.

При хронични, продължителни инфекции; заболявания със склонност към бактериални усложнения (рецидивиращи или хронични възпаления на средното ухо или синузит).

Нужна за рани и наранявания, които се лекуват бавно и лошо. Подпомага всеки извличащ мехлем, при проникнали в кожата частички (трънчета, стъкълца и др.) При врастване на ноктите, чупливост, трошливост, нацепеност.

Шуслерова сол №12 – солта за изчистване на гнойни процеси

Медикаментът за гнойни процеси на кожата и лигавиците; гнойни процеси при отворени рани. При бронхити, тонзилити, синузити и отити. Задължителна сол при ранна поява на целулит.