съдова протекция

5 ТОП съвета за предпазване на сърдечно-съдовата система

Защо съдовата протекция е толкова важна, особено днес във времената на пандемия

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб, но днес грижата за здравето на съдовата ни система е по-важна отвсякога. Ето защо…

Наблюденията по цял свят сред боледуващите от COVID-19 показват чести случаи на хипертония, наднормено тегло, атеросклероза, диабет, хронична бъбречна недостатъчност и др. Всички тези рискови фактори от заразяване с коронавируса всъщност имат нещо общо помежду си – нарушеното функциониране на ендотелните клетки (това са клетките, които „тапицират” вътрешната страна на кръвоносните съдове).

В същото време, когато коронавирусът атакува организма, той засяга не само белодробните клетки, но нанася тежки поражения именно на ендотелните клетки на малките кръвоносни съдове. Функционирането им се влошава, появяват се тромбози (въпреки лечението с антикоагуланти), настъпват усложнения и всичко това може да доведе до летален изход. Учените са категорични, че рискът от тежко боледуване от COVID-19 е особено голям при наличие на съдови проблеми (ендотелна дисфункция), тъй като организмът няма резерви да компенсира уврежданията на малките кръвоносни съдове, които нанася коварната инфекция.

 

сърдечно-съдова система

 

Именно поради тези причини е важно всеки от нас, не само коронарно болните, да се погрижи за здравето на сърцето и съдовата си система. Ето 5 ефективни начина да го направим още днес.

1/ Да започнем програмата за съдова протекция с Шуслерови соли №1 и 11 и Арника D6. С какво може да ни е полезна тя?

Тази програма осигурява стабилност и функционалност на съдовата стена и може да се изпълнява в течение на месеци. С нейна помощ се подобрява преносът на кислород и хранителни вещества с кръвта, предпазваме се от съсирване на кръвта, образуване на плаки и тромби, от влошаване на състоянието при разширени вени, хипертония и др. Ето как се прилага програмата:

  • Сутрин – Шуслерова сол №1 калциев флуорид, по 5 табл., разтворени в чаша вода. Осигурява еластичност и тонус на съдовата стена, предпазва от съдови увреждания.
  • Вечер – Шуслерова сол №11 силицея – по 5 табл. вечер. Това е другата ключова минерална сол за здравина и плътност на съдовата стена. Намалява условията за артериосклеротични отлагания.
  • През деня се приема два пъти по 10 глобули от Арника D6. Арника е хомеопатичен медикамент с научно доказано действие при съдова патология – осигурява протекция на всички съдове в организма, предпазва от поява на тромбози, осигурява устойчивост на капилярите. Задължително средство за превенция при хипертония, при исхемична болест на сърцето и др.

2/ Да спрем да се лутаме от диета към диета и да започнрм да се храним здравословно. От една страна са рисковете от наднорменото тегло по отношение на цялостното ни здраве. От друга – спазването на ограничаващи диети неминуемо води до минерален дисбаланс в организма, който крие сериозни рискове. Между тези две крайности обаче има нещо общо: и в двата случая се установяват дефицити на ценни вещества – протеини, витамини, минерали и есенциални мазнини. В подобно състояние се намират не само хората с небалансирано хранене, но и пациентите със сърдечно-съдови проблеми, с диабет тип 2 и др. Наблюденията на учени през последните месеци сочат също така, че когато съществува подобен дефицит, това е сериозен рисков фактор за тежко боледуване от COVID-19.

 

сърдечно-съдова система

 

Но да се предпазим от всичко това не е чак толкова трудно! Достатъчно е да се постараем в дневното ни меню да присъстват свежи, сурови зеленчуци или плодове на всяко хранене (източници на витамини А, С, Е, биофлавоноиди и др). Да заложим на здравословните масла – зехтин, ленено масло, на мазните риби (сьомга, херинга, сардини, скумрия), които са богати на Омега-3 мастни киселини. Да избягваме концентратите и изобщо алкохол да се употребява в умерени количества и не ежедневно. За здравето на сърцето е важно и да се ограничи солта, тъй като прекомерният й прием повишава риска от сърдечно-съдови проблеми.

Следващите най-добри приятели на сърцето, след съдовата протекция и правилното хранене, са спортът, профилактичните прегледи и…усмивките!

3/ Да не забравим нещо много важно: край на цигарите! Избягването на тютюнопушенето е важна крачка в правилната посока за здрави сърце и кръвоносни съдове. Факт е, че пушенето е сред най-рисковите фактори за поява на сърдечни заболявания (и не само).

4/ Да не пропускаме профилактичните си прегледи. Важно е да следим кръвното налягане, кръвната захар и холестеролът да са в граници. Ако стойностите на кръвното налягане скочат над 140/90, е време да променим начина си на живот – повече движение, намаляване на солта, диета за отслабване и т.н.

5/Многобройни изследвания доказват, че редовният спорт намалява риска от преждевременно сърдечно или съдово заболяване. Освен това активното движение намалява и нивата на стреса в живота ни. Правилото за здраво сърце и дълъг живот е да ходим по 7500 крачки дневно (минимумът е 40 мин. движение на ден). Ако работим на бюро, на всеки 45 мин. да ставаме и да се раздвижваме, а в обедната почивка задължително да излезем за бърза разходка навън. Част от свободното време е важно да се отделя за активен спорт – плуване, колоездене, йога, танци, като целта е не само да се раздвижим, но и да се забавляваме и да си доставяме удоволствие, защото…

…щастието е прекият път към здравето на сърцето!

Затова – не на последно място по важност, а на едно от първите места – да се радваме на живота! И не става дума за живота във Facebook, Instagram или в друго онлайн пространство. А за живота, споделен с приятели, с много радост и смях. Усмивките и позитивните емоции доказано понижават хормоните на стреса и неутрализират негативите му спрямо сърдечно-съдовата ни система.

С всяка усмивка правим крачка напред към здравето.