Млада жена се усмихва

Открий към кой Шуслеров тип спадаш?

Всеки човек е генетично уникален и неповторим, защото носи уникален генетичен материал. И все пак опитите хората да бъдат разделени по типове в зависимост от техните телесни и психологически белези датират още от древността.

Д-р Вилхелм Шуслер, създателят на терапията с минерални соли, наречени в негова чест Шуслерови соли, разделя хората на отделни типове въз основа на тяхното телосложение, здравословни характеристики и психични качества. Някои хора имат издръжливи стави, но пък слаба съединителна тъкан, други са предразположени към болести на пикочо-половата система или имат чувствителна храносмилателна система. За своята типология д-р Шуслер взема под внимание и психичните качества – например страх или решителност. Разделя пациентите на 12 типа, като всеки от тях съответства на една от 12-те Шуслерови соли.

Как се разпознава Шуслеровият тип?

Външните физически белези са описани в т. нар. „Лицева диагностика по д-р Шуслер“. Чрез нея основно се разпознава картината на болестта. Освен по формата на лицето се диагностицират и цветът на кожата на лицето, бръчки, неравности, цветът на езика и т.н.

За да открием към който тип спадаме, трябва да разгледаме собствения си външен вид, телосложение и здравословно състояние. Сигналите, които ни дава тялото, често са знак за болест. Ако липсва даден минерал в организма, тялото показва върху кожата видими сигнали – цветът и структурата й се променят. Понякога са засегнати и косата и ноктите. Когато отстраним дефицита на съответния минерал, симптомите отшумяват.

Какви Шуслерови типове има?

1/ Типът Калциум флуоратум Шуслерова сол №1

Този тип се разпознава по отпуснатата кожа на лицето. Под очите и понякога на горния клепач се образуват дълги и широки бръчки. Тези области на кожата са най-често червено-сини. По-често се среща отпускане на тъкани, преди всичко около корема (отпусната коремна стена), и слабости при връзките и сухожилията. Кожата е често напукана, ръцете са груби и напукани, а ноктите са чупливи. Личността често страда от екзистенциален страх. Много хора от този тип са нерешителни и се страхуват от това финансово да не се окажат на ръба. За този тип пациенти е много важно да се балансира минералното съдържание, като приемат Шуслерова сол №1 – 2 до 3 пъти на ден по 3 таблетки за дълъг период от време (няколко месеца).

2/ Типът Калциум фосфорикум – Шуслерова сол №2

Характерното за този тип е лицето, което се оприличава на „лицето на восъчна кукла“. Особено светли места се наблюдават в областта пред ушите, а понякога под носа и под веждите. Възможно е езикът също да е бял/ белезникав. Меките нокти са характерен знак за дефицит на Калциум фосфорикум в тялото. Недостигът на този минерал води също често до забавяне в растежа на зъби или по-бавно и трудно лечение на фрактури. Хора от този тип винаги търсят сигурност, нагаждат се и се стараят да са материално осигурени. Техният темперамент е бурен, но тялото бързо се изтощава. За да имат баланс на минерала в организма, е препоръчително около 2 месеца да приемат Шуслерова сол №2 – сутрин и вечер по 2 таблетки.

3/ Типът Ферум фосфорикум Шуслерова сол №3

При този тип хора се забелязва една синя сянка от вътрешната страна на очите – между основата на носа и вътрешния клепач. Освен това често се наблюдават синьо-черни сенки под очите и петна от нервност на лицето и на гърлото. Пациентите страдат по-често от хронични заболявания, които например засягат храносмилателния тракт и кръвоносните съдове. Те са освен това свръхчувствителни и бързо се изтощават – това се отнася и в душевен аспект. Другото им слабо място е страхът, на който те не успяват да противодействат.

За да се регулира дефицита на Ферум фосфорикум, е добре да се приемат сутрин и вечер по 3 табл. сол №3 за период от 2 месеца.

4/ Типът Калиум хлоратум Шуслерова сол №4

Хората от този тип имат често милиуми под очите, а горните клепачи са с характерен млечно-бял цвят. Езикът им често е сиво-бял. Те се чувстват добре в обкръжението на хора и им допада да се вживяват във функцията на съветници. От друга страна, те често се чувстват като „жертва“ – например на родителите, които никога не могат да ги разберат, на шефа, който ги ощетява. Нерядко страдат от панически страх от болести. Типът Калиум хлоратум е добре да приема сол №4 по 3 табл. преди всяко ядене, за да регулира дефицитите на минерала в организма.

5/ Типът Калиум фосфорикумШуслерова сол №5

На лицето му преобладава сивкавия цвят и то изглежда „мръсно“ – това е много характерно при силен дефицит на този минерал. Характерни са и сините сенки под очите. Към тях често се добавят и сивота около устата, език с цвят горчица и неприятна миризма в устата. Често има склонност към косопад, сърбеж по кожата и различни алергии. Болки в гърба, проблем с мускулите и слабости с паметта не са рядкост. За този тип хора са характерни постоянните размишления, депресивни състояния и клаустрофобия. Те копнеят за обич и утеха. Препоръчително е 6-8 седмици сутрин преди закуска да разтварят в чаша топла вода по 5 табл. сол №5 и да изпиват течността бавно, на малки глътки.

6/ Типът Калиум сулфурикум Шуслерова сол №6

Характерни са пигментните петна, често кафяво-жълта (цвят охра) сянка под очите. При тях сравнително рано се появяват „старчески петна“ и започват да се увеличават. Хората от този тип се измъчват често от раздразнени черва, също от гъбички в червата и по краката и ноктите. Често се оплакват от неприятно чувство на на умора сутрин. Изпитват страх, че не са обичани. Оплакванията им отшумяват при редовен прием на сол №6 – от 2 до 3 месеца, по 3-5 табл. дневно.

7/ Типът Магнезиум фосфорикум Шуслерова сол №7

Често при тях се наблюдава внезапна поява на интензивна червенина (червени петна) по лицето, като от треска. Те най-често са отляво и отдясно на носа, ушите също се зачервяват. При липса на минерала Магнезиум фосфорикум се стига до мускулни спазми на прасеца, но също и в областта на храносмилателните органи. Често възниква огромен глад за шоколад. Това се нормализира след прием на Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум, най-добре по 10 табл., разтворени в чаша топла вода, вечер преди сън. Така този тип хора, които действат смутено и несигурно, се сдобиват и с повече спокойствие.

Русо момиче се оглежда в огледалото

8/ Типът Натриум хлоратум Шуслерова сол №8

Този тип хора се отличават с пореста , на места отпусната кожа, мазен гланц около клепачите и носа. Често и зачервени (възпалени) клепачи, а също и сухи очи. Силният дефицит на Натриум хлоратум много лесно се забелязва по огромното им желание за солени и силно подправени ястия. Алкално-киселинният им баланс е нарушен, организмът е с повишена киселинност на тъканите

Този тип е силно обидчив и с дълбоки чувства. Липсата на импулс в живота и отчаянието не са рядкост при него. За да се върне към състоянието на баланс, е добре минимум за 6 седмици да приема сол №8, 3 пъти на ден по 3 табл., преди основните хранения.

9/ Типът Натриум фосфорикум Шуслерова сол №9

Цветът на лицето на този тип хора често е нездрав, блед, жълтеникав и мазен. Появяват се и комедони и пъпки, но също и хронични възпаления като акне и екземи. Наблюдават се отвесни бръчки на горната устна. Организмът често е с висока киселинност, а това оказва влияние и върху душевното състояние. Хората от този тип са холерици, реагират много бързо възбудено, лесно излизат от кожата си. Нарушеният алкално-киселинен баланс е предизвикан именно от дефицита на Натриум фосфорикум. Необходимо е лечение най-малко 3 месеца – с 5 табл. дневно сол №9.

10/ Типът Натриум сулфурикум Шуслерова сол №10

Разпознава се по често появяващите се лилаво-червени петна по лицето, нерядко поради прекомерна употреба на алкохол. Много често има наличие на проблеми с черния дроб. Подути очи и торбички под очите, отоци и неконтролирано отделяне на урина поради проблеми на отделителната система. Този тип хора показват малка готовност за промяна и често са раздразнителни, но могат също така да бъдат равнодушни и унили. Положително влияние им оказва прием на сол №10 поне 4 – 8 седмици, 3 пъти дневно по 2 табл.

11/ Типът Силицея – Шуслерова сол №11

При типа Силицея се наблюдава ранно отпускане на съединителната тъкан. Последствията са: отпусната кожа, сбръчкване и дълбоки бръчки. Кожата става тънка, напукана и твърда, косата – изтънена, ноктите започват да се чупят. Дефицитът на Силицея води до изтощение, недохранване и ранно застаряване. Този тип страда често от проблеми със ставите и артоза. Образуването на пясък/камъни в бъбреците и появяващи се синкави петна по кожата са типични за него. Като хора те са любвеобилни, меки и жадни за хармония, често плахи. За да се върнат към състояние на баланс, се нуждаят от прием на сол №11 за 4 месеца 3 пъти на ден по 2 таблетки, преди основните хранения.

12/ Типът Калциум сулфурикумШуслерова сол №12

Кожата на типа Калциум сулфурикум е често бяла – определят я с „бяло като алабастър“ или „бяло като гипс“. Белият цвят се простира преди всичко около очите. Много чести оплаквания от гной, абсцеси и акне. С напредването на възрастта се появяват пигментни петна и бенки. Хората от този тип са често повърхностни и им е трудно да се концентрират. Силно се колебаят, когато трябва да направят някакви промени. Препоръчително е да приемат сол №12 в продължение на 3 месеца – 3 пъти по 2 таблетки сутрин, обед и вечер, което ще помогне за отшумяване на оплакванията им.