офталмолог

Бърза помощ за уморените от екрана очи

Вече не можем да си представим съвременния свят без неизменното присъствие на екраните – на компютъра, таблета, телефона, телевизора… Всеки втори обаче изпитва симптоми на умора на очите и проблемите засягат хората от всяка възраст – от ученици до активно работещи.

В извънредната ситуация, в която се намираме, в началото на учебна година, която не знаем дали няма да се наложи да протече предимно онлайн, повече отвсякога е важно да обърнем внимание на здравето на очите. Нека започнем, като си отговорим на следните въпроси…

Изпитвам ли (понякога или често) следните симптоми? 

 • Дискомфорт в очите, усещане за сухота, наличие на чуждо тяло в окото, драскане, смъдене, парене.
 • Зачервяване или сълзене.
 • Зачервени, подпухнали, раздразнени клепачи.
 • Натежаване на клепачите с усещане за сърбеж.
 • Чувствителност към светлина.
 • По-слабо и замъглено виждане.
 • Главоболие, което се засилва от светлина и при четене.

Между 50 и 90% от работещите (учещите) пред екрани (компютри и др.) страдат от подобни оплаквания, които говорят за пренапрежение на очите. Голяма част от засегнатите отлагат прекалено дълго консултацията с офталомолог. В резултат на това рискуват поява на хронични проблеми.

Как да действаме при оплакване от уморени очи? 

Тъй като за мнозина от нас не е възможно да променим професията си, както и учениците, и студентите не могат просто да спрат да учат, трябва да намерим решение, което да облекчи оплакванията, да помогне в дългосрочен план и в същото време да е безвредно – да не нанася допълнителни щети. Ето бърз план за действие в няколко лесни за изпълнение стъпки:

 

уморени очи

 

1/Консултирайте се с офталмолог, за да изключите наличие на сериозен здравословен проблем. Възможно е да е нужна корекция за късогледство или далекогледство, астигматизъм или да има наличие на даден възпалителен процес. Учудващо много възрастни и деца не получават навреме нужната корекция или умишлено не използват очилата си, а това нанася големи вреди в течение на времето.

2/Мониторът ви трябва да е разположен под нивото на погледа – на разстояние 50-60 см от очите. Добре е да има антирефлексно покритие, което намалява отблясъците. Могат да се използват и очила с антирефлексно покритие за още по-добра защита.

3/При работа пред екран е добре да се мига по-често (обръщайте си внимание окото да не „заспива”), а при по-сериозни проблеми, след консултация с очен лекар, да се използват изкуствени сълзи.

4/Когато се налага да стоите дълго време пред екран, създайте си навика често да затваряте очи за няколко секунди. На всеки 60 мин. отклонявайте погледа си от екрана към далечна точка, за да починат очите (например през прозореца към обекти в далечината).

 

телефон

 

5/Погрижете се за добрия си сън – това изисква на първо място дисциплина и осигуряването на следните фактори:

– Лягане до 22:30 ч.;

– Без взиране в екрани (включително и на телефон) след 19 ч.;

– Да се вечеря с нещо леко, без да се преяжда, най-късно до 19 ч.

– Желателно е да се направи разходка след вечеря – минимум 30 мин. бърз ход;

– За тези, които имат чести проблеми със съня (трудности със заспиването или събуждане през нощта в малките часове), е изключително полезен приемът на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – по 10 табл. от солта, разтворени в чаша топла вода. Течността се изпива бавно, на малки глътки, непосредствено преди лягане. Помага на тялото и ума да релаксират, улеснява прехода от активно състояние към сън и регулира безсънието.

Спазвайки тези стъпки, ще се учудите колко по-спокоен и пълноценен сън ще имате, а по този начин чувствително ще се подобри и състоянието на очите.

6/Намалете очната умора с помощта на природни средства – най-добрата „храна” за изморените от компютъра очи, е Шуслерова сол №3. Ето как да я използвате:

 • В края на работния ден нанасяйте Шуслеров мехлем №3 с много нежно потупкване върху клепачите и в областта около очите. Облекчава усещането за парене, за напрежение и тежест, намалява умората на околоочните мускули, погледът се прояснява.

За подкрепа на очите в дългосрочен план, можете да приемате и Шуслерови соли №1, №8 и №11, по 3 табл. от всяка сол дневно, приемът продължава 2-3 месеца, при необходимост и по-дълго.

 • Сол №1 има важна защитна функция за роговицата на окото и за зрителната острота, тъй като се грижи за еластичността на очната леща. Облекчава при зачервяване и болка вследствие преумора на очите.
 • Сол №8 облекчава оплакванията от смъдящи, парещи очи, с усещане за сухота (като пясък в очите). Регулира водния баланс в организма и се прилага както при засилено сълзене, така и при синдрома „сухо око”.
 • Сол №11 помага при повишена чувствителност към светлина и укрепва конюнктивата на окото. При хроничен дефицит на тази сол може да се появят тикове на клепачите. Използвайте я винаги при оплакване от трептене на клепачите, тикове и др.

Шуслеровите соли могат да се съчетават с всяко друго лечение, предписано от личния лекар и офталмолога, без опасност от лекарствено взаимодействие.