йога

Неочаквано пътуване

В годината на Ковид-19 трябва да призная, че развих до виртуозност едно свое качество, на което не съм обръщала много внимание. Определено да живея за мига не беше моето мото преди. Но животът затова е цветен, защото предлага изненади. След няколко провалени пътувания и планове заради корона кризата, този път хванах бика за рога. Научих се да не изпускам нито една възможност за почивка, приятни преживявания и срещи с любими хора. Забелязвам, че много от нас са склонни да отлагат и да чакат. По-добрите времена за това или за онова.

Вече като чуя фразата „Ще чакам да си намеря по-добра работа и тогава ще бъда щастлива или като срещна мъжа на живота си, ще открия как да се наслаждавам на нещата…”, направо си казвам – колко точно ще живеем, а може би сме безсмъртни, че все го оставяме за следващ път?!

И така напълно импулсивно се озовах на морето на йога ритрийт с още 7 съвсем непознати дами. В последно време откривам очарованието да опознавам нови хора. Много е приятно да се отпуснеш, да се радваш на странностите на всеки, да не лепиш етикети, да си бъдеш ти – без желание да се харесаш на всяка цена. Явно животът след 40-те има това свойство, някак естествено да те отървава от фалша и маските. Започваш да се чувстваш свободен във всяко отношение, а най-хубавото е, че все по-малко надаваш ухо за мнението на околните.

 

йога ритрийт

 

Та тези прекрасни дами, с които прекарах 5 дни, се оказаха не само интересна компания, но и поредното доказателство, че човек може само да привлече себеподобните си. В настанилата се бързо между нас лекота на общуване, аз отново виждах колко си приличаме като човешки същества, колко сме еднакви като жени.

Откакто се занимавам със здравни консултации за природни и холистични методи за лечение, силно ме вълнува темата за женските емоции. А емоциите до голяма степен са свързани със синтезирането на определени хормони в нашите тела. При всички дами от нашата група забелязах, че интензивността на ежедневието им взимаше много енергия, търсехме заедно начин да забавим темпото и май бяхме от малкото, които си го позволяваха.

Балансът и помиряването с емоциите ни е в основата на женското здраве. Напрежението в ежедневието, високите цели, мисълта, че не сме достатъчно добри в нещо, желанието да надскочим нормалните си човешки възможности водят до загубата на огромно количество енергия. Във физически план това се изразява в изразходването на големи количества магнезий. Неслучайно умираме за шоколад, когато сме криви и нервни, или ни се приисква сладко преди да ни дойде цикълът.

Във всички тези случаи телата ни крещят от магнезиев глад. А магнезият е основният минерал за хормоналния ни баланс. Осигурява ни безболезен цикъл, здрава бременност, в менопаузата е особено необходим, защото има важна роля за здравето на костите заедно с калция.

 

йога и море

 

Хубавото на живота ми е, че нищо не остава просто теория. Не само аз, но и момичетата, с които бяхме 5 дни заедно, имаха нужда от магнезий. Дали заради стреса от ежедневието, дали заради болезнен цикъл, дали заради преумората. С една от тях успяхме да се справим и с проблеми с кръвното. Затова харесвам този минерал. Буквално носи със себе си щастие и лекота! И този факт си има много простичко обяснение. Твърде е необходим на нашите надбъбречни жлези, които произвеждат хормоните на стреса. Именно изтощението на тези жлези води до проблеми с щитовидната жлеза, проблеми с цикъла и още много други последствия.

Така че съдбата пак ми даде шанс да бъда полезна на тези момичета и да им разкажа как трябва да приемат магнезий и колко лесно може да бъде усвоен в тялото чрез Шуслерова сол №7. Защото без нейната помощ, ценният минерал не отива на правилните места, дори да го приемаме в огромни количества.

Време е да признаем, че животът ни е доста натоварен и забързан. И ако не намерим време за себе си, и не се обичаме… наистина разхищаваме магнезия в тялото си. Губим малко по малко собственото си здраве.

За мен магнезият е най-женският минерал, защото храни нашата хормонална система. Макар често да мислим, че най-важни са минералите, които ни правят красиви. В известен смисъл сол №7 прави щастливи нашите клетки, защото им носи енергия и спокойствие. Също както аз се чувствах в тези 5 морски дни, когато сутрин на закуска всички ме чакаха да им дам магнезий и тази най-женска сол – №7. И после започвахме деня по-усмихнати и заредени.