Младо момиче се маже с Шуслеров мехлем

Как да прилагаш Шуслеровите мехлеми? – Част 2

Дефицитът на минерални соли заради съвременния начин на живот води до редица оплаквания, характерни за голяма част от хората в активна възраст: прекомерно омазняване или тънка, суха, нацепена, лющеща се кожа, акне, обриви, тъмни петна, целулит и др. Локалното приложение на Шуслеровите мехлеми е изключително подходящо при подобни проблеми.

Ползите от 12-те Шуслерови мехлеми са многобройни – те могат да станат най-добрите ти помагачи в ежедневието. Ето как да ги използваш.

Ключът към живот без болка

Шуслеров мехлем №7 магнезиев фосфат е незаменимо средство срещу всички видове спастични болки: при крампи, спазми, схващане, колики (включително и бебешки колики), менструални болки. Помага също и при мигрена и лицеви невралгии, както и при мускулни крампи и мускулна треска. Втрива се в засегнатата зона 2-4 пъти дневно, а при силни оплаквания – може и на всеки час до настъпване на облекчение. При менструални болки, колики и спазми в корема мехлемът се нанася с лек масаж в болезнените области. В допълнение може да поставиш отгоре затоплена кърпа да постои като компрес за 30-60 мин., което ще засили и ускори въздействието на мехлем №7.

Отговорникът за водно-солевия баланс

Шуслеров мехлем №8 натриев хлорид е твоят пръв помощник за подобряване на хидратацията на кожата – използвай го винаги, когато се оплакваш от суха, нацепена кожа, напукани устни, излющвания, загрубели пети, лакти или колене. Възвръща нежността и мекотата на кожата на ръцете, която в момента е силно дехидратирана от честата употреба на дезинфектанти.

Като отговорник по осигуряване на баланс на течностите в тялото, той може да помогне и за по-бързото овладяване на воднистата хрема – когато носът тече като чешма и сякаш няма средство на този свят, което може да го спре! Освен, че спира упоритата хрема, без значение дали е инфекциозна или алергична, мехлем №8 помага за по-бързото възстановяване на раздразнената и разранена кожа около носа. А в комбинация с мехлем №3 – двата са незаменими при обриви и раздразнения по лицето заради дълга употреба на маски, при изгаряния, вкл. слънчеви, при ухапвания и ужилвания от насекоми (№3 се грижи да овладее възпалението, а №8 – бързо да изчезнат появилите се мехурчета с бистро съдържание).

Защитникът на алкално-киселинното равновесие

Шуслеров мехлем №9 натриев фосфат се препоръчва като част от комплексната терапия на тежките хронични заболявания подагра и ревматизъм. Тези болести са следствие от повишена киселинност в организма и именно тук е неговата важна роля. Гъбичките също са свързани с нарушено алкално-киселинно равновесие, затова мехлем №9 успешно влиза в терапията за лечение на гъбични кожни инфекции. Другата му отговорна функция е за подобряване на мастната обмяна – ще ти помогне, ако се оплакваш от мазна кожа, акне и комедони (прилагай мехлема сутрин и вечер на лицето), но също и ако често страдаш от киселини и имаш проблеми с храносмилането при хапване на по-мазнички храни (масажирай с мехлема областта на корема след хранене). Нанасяй го с лек масаж в нужните зони 2-4 пъти дневно според остротата на оплакванията.

Чистачът на токсини и отоци

Шуслеров мехлем №10 натриев слуфат – твоят пръв помощник за редуциране на мазнините при видимо напълняване в областта на талията и особено на корема (нанасяй го в областта на корема и талията с лек масаж – 1-2 пъти дневно). При торбички под очите, подпухналост на лицето, отоци по краката – нанасяй с леко потупкване върху засегнатите зони 1-2 пъти дневно. Ако се оплакваш от подуване на корема и дискомфорт след хранене (киселини, газове и спазми), комбинирай мехлеми №10 и №9. Може да ги нанасяш неколкократно на всеки час при по-остри оплаквания. Двата мехлема в комбинация чудесно раздвижват застойните процеси в червата при регулярни кръгови масажи на корема с тях. Мехлем №9 действа срещу киселините и подпомага мастната обмяна и разграждането на мазнините, а №10 регулира отделителните процеси и храносмилателната дейност.

И не на последно място по важност – мехлем №10 подкрепя функциите на черния дроб и детоксикацията. Препоръчва се за: ускорено отстраняване на токсините от тялото. Използвай го веднъж седмично за детоксикиращ компрес в областта на черния дроб – нанася се с втриване в зоната на черния дроб (отпред и отзад на тялото), покрива се с горещ мокър компрес, тялото се увива отгоре със суха кърпа и компресът престоява 30-60 мин.

Твоят личен експерт по красота

Шуслеров мехлем №11 силицеяабсолютната Кралица на красотата сред Шуслеровите мехлеми. Това е солта за синтез на колаген и регенерация на кожата. Основно “подмладяващо” средство – срещу преждевременна поява на бръчки в ъглите на очите, по челото, бузите, за изглаждане на вече появилите се бръчици. При нечиста на външен вид кожа с възпалени гнойни пъпки мехлем №11 е изключително полезен, тъй като помага за изчистването на закритите гнойни процеси (пъпки, абсцеси и др., при които гнойта няма изходно отверстие). При белези по кожата, дори и стари такива, помага за възстановяването на нейната нормална структура и външен вид (в комбинация с мехлем №1).

За жените, които държат на красотата и на ръцете си, мехлем №11 е спасител срещу враснали, чупещи се, разслояващи се нокти. За почитателките на красивия маникюр най-доброто средство да запазят ноктите си здрави, въпреки агресивните процедури върху нокътните плочки, е да нанасят всеки ден мехлем №11 върху ноктите си с втриване.

Безкомпромисният чистач на целулит

Шуслеров мехлем №12 калциев сулфатмилиони жени по света страдат от „портокалова кожа”, дори млади, слаби, стройни или активно спортуващи. Причина за това много често е натрупването на метаболитни отпадъци – застой на шлаки и киселини, акумулиране на излишни протеини в съединителната тъкан. Шуслеров мехлем №12 изчиства целулитните натрупвания, тъй като подобрява клетъчния метаболизъм, съдейства за извеждане на натрупаните токсини от екстрацелуларния матрикс и подобрява цялостно състоянието на съединителната тъкан. Всичко това е изключително важно за здравия и стегнат вид на тялото.

Освен изчистването на нежеланите целулитни трапчинки, мехлем №12 се грижи и за изчистването на гнойни процеси по кожата – акне, гнойни пъпки, обриви и абсцеси с изразен изход на гнойта.

При целулит мехлемът се нанася с масажни движения върху засегнатите зони 2 пъти дневно. Антицелулитния масаж може да се извърши и с помощни средства – вендузи, масажори и др.

При акне и гнойни процеси по кожата мехлемът се нанася сутрин и вечер, на добре почистена кожа.

Как се определя честотата на прилагане на Шуслеровите мехлеми

  • При хронични състояния – мехлемите се втриват 2-3 пъти дневно. Ако са нужни 2 или повече мехлема, те могат да се редуват или да се комбинират.
  • При остри състояния – мехлемите могат да се нанасят и на всеки час, като се редуват или комбинират.

Комбинираното приложение на Шуслеровите соли под формата на мехлеми в съчетание с приема на таблетки дава възможно най-оптимален и бърз ефект, благодарение на тяхното синергично действие.