жена гледа през прозорецаи липса на мотивация

Енергийно презареждане по време на пандемия

Оплакване от отпадналост и постоянна умора, липса на енергия и всякаква мотивация, дори за малко раздвижване, сякаш не ти достига въздух, нито желание за живот…

Ако разпознаваш себе си в това описание, добре е да знаеш, че пандемията нанесе сериозни поражения на много хора. И то не само като последствия от преболедуване на COVID-инфекцията, но и по отношение на психичното здраве.

 

Изолацията донесе трайни негативни последици

Изследвания върху психичното състояние на хората през последната година сочат, че почти всеки втори изпитва психо-емоционални нарушения, вследствие на преживените локдауни, на карантината (когато се е налагала такава), и изобщо на драстичните промени в социалните навици и начина на живот, които настъпиха с появата на COVID-19.

Наблюдават се чести прояви на безпокойство, нарушения на съня, паника, страх, гняв, объркване, както и депресивни и посттравматични симптоми. В обстановката на изолация и повишена тревожност рязко са нараснали и случаите на бърнаут. Други следствия от наложените локдауни са: нежелани промени в килограмите, трайно намалена физическа активност. Излагането на хроничен стрес, от друга страна, води и до срив в имунната защита на организма.

Според някои проучвания силно засегнати са хората в младежка и активна възраст (18–35 години), а сред най-засегнатите от всички възрастови групи са жените. Що се отнася до децата, изследвания сочат, че повишена раздразнителност, безпокойство, гняв, тъга се наблюдават в повече от 30% от случаите. По време на локдаун децата също така са прекарвали значително повече време пред екраните на компютри и други устройства и, съответно, много по-малко от нужното време във физическа активност или сън.

Спешна грижа за тялото, ума и емоциите

Всеки, който е изпитал в някаква степен симптомите на COVID-депресията, както вече ги наричат някои специалисти, може да се възползва от идеите на немската натуропатична школа за бързо възстановяване на енергийните нива и възвръщане на баланса в организма.

Графиня Ангелика Волфскийл, популярен натуропат, Шуслеров терапевт и преподавател в Немската биохимична школа, споделя своите програми за тонус и подкрепа на тялото в периоди на повишен стрес и натоварване (психическо и физическо).

В тези случаи тя препоръчва комбинацията на Шуслерови соли №3, №5 и №7, които зареждат тялото и ума със сили, енергия и мотивация. Сутрин се приема сол №5, по 3 табл.; на обед – сол №3, по 3 табл.; и вечер преди сън – сол №7 като „Гореща 7“ (10 табл. разтворени в чаша топла вода, която се изпива бавно, на малки глътки).

  • Шуслерова сол №5 калиев фосфат зарежда с енергия и добро настроение за деня.
  • Шуслерова сол №3 железен фосфат подпомага концентрацията, подобрява транспорта на кислород в организма и дава сили. Допълнителна полза от приема на сол №3 е, че тя подпомага имунната система, която е отслабена в състояние на стрес.
  • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат действа релаксиращо и подобрява съня.

Ето как графиня Ангелика Волфскийл обяснява в детайли защо тези три Шуслерови соли са толкова важни за тялото и психиката, особено в настоящата ситуация.

  • При недостиг на Шуслерова сол №5 се наблюдават оплаквания от: сърцебиене със страх, лошо настроение, главоболие, отслабване на паметта, сърдечна слабост и загуба на енергия за живот. При дефицит на тази минерална сол човекът няма сили да се справя с предизвикателствата в ежедневието – не успява да реагира адекватно на случващото се в околната среда.

Също така при усещане за умствено претоварване, това е знак за сериозен дефицит на сол №5. Тази минерална сол е особено важна и за подрастващите, които се нуждаят от концентрация, по-добра памет, енергия и устойчивост в учебния процес.

  • Дефицитът на Шуслерова сол №7 води до безсъние или смущения на съня, забавяне на мисловния процес, нервно и депресивно настроение, оплаквания от болки и спазми. Сол №7 е универсалното обезболяващо в Шуслеровата терапия. Тя се комбинира със сол №5, като заедно повлияват нервната система.

Шуслерова сол №3 е основното средство в Шуслеровата терапия, което стабилизира имунната система и предпазва от инфекции. Дава на организма нужната му енергия и засилва съпротивителните му сили.