Бързите Шуслерови соли – важни за всяка домашна аптечка

Кои са минералните соли за спешна помощ и как можем да разчитаме на тяхното бързо и ефективно действие при често срещани оплаквания и симптоми.  

Ако често боледуваш от вирусни инфекции, ако страдаш от главоболие, ако чувстваш постоянна умора и имаш проблеми със съня, ако твоето дете отново се ударило по време на игра или усетиш, че се разболява и вдига температура – винаги можеш да разчиташ на тези 4 специални Шуслерови соли, които са лесни за приложение и са подходящи за цялото семейство, включително за най-малките деца, бременни и кърмещи жени, и възрастни хора с придружаващи хронични заболявания. Те могат да се прилагат както като самостоятелно лечебно средство, така и в комбинация помежду си или успоредно с всеки друг вид терапия.  

Шуслерова сол №3 железен фосфат  – минералната сол за първа помощ при всяка инфекция и травма. Стимулира имунитета, стопира вирусите и възпалението.  

Как можеш да я използваш?  

В началото на всяко възпаление и при повишена температура до 38.5° С. Сол №3 подготвя организма за бърз и адекватен имунен отговор при вирусна или бактериална инфекция, протичаща с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото. Тази сол е особено важна за често боледуващите, тъй като стимулира и балансира имунната реакция.  

За първа помощ при всякакви травми – рани, охлузвания; леки изгаряния , вкл. слънчеви. При спешни ситуации солта се приема начесто – напр. по 1 табл. на всеки 5-10-15 мин. за период от 2-4 часа, до настъпване на подобрение. 

За още по-ускорено въздействие: можеш да добавиш към солта и Шуслеров мехлем №3 – при инфекции с повишена температура с него се намазват гърдите и гърба. При поява на хрема се намазва около носа и в началото на ноздрите, няколко пъти дневно. При оплаквания от болки в мускули и стави нанасяй с лек масаж. Облекчава болката и стопира възпалителните процеси при: травми, порезни рани и изгаряния; при ухапвания/ ужилвания от насекоми. Шуслеров мехлем №3 е незаменима помощ и за преуморените очи от работа пред екран (нанася се върху клепачите 2 пъти дневно). 

Шуслерова сол №5 калиев фосфат – за енергия и стабилна психика, добра концентрация и памет.  

Как можеш да я използваш?  

Ако изпитваш физическо и ментално изтощение, при депресивни състояния, повишена тревожност и страхове. При липса на енергия, ниско кръвно налягане и безсъние. Тази минерална сол бързо зарежда тялото с енергия, повишава концентрацията и паметта, помага и при епизоди на безсъние. Не забравяй да я приемаш най-късно до 15 ч. поради силния й енергизиращ ефект.  

При боледуване, ако повишената температура надмине градусите 38.5°C, тук идва ред и на Шуслерова сол №5. , която се приема начесто . Започни да я редуваш със сол №8 – по 1 табл. на всеки 5-10-15 мин. до подобрение.  

За още по-ускорено въздействие: можеш да добавиш към солта и Шуслеров мехлем №5, който се прилага при мускулна преумора и слабост; при страхови състояния, паник атаки, невротичност и раздразнителност – втрива се в областта на слънчевия сплит и гръдната кост.  

Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – солта, която ще ти помогне срещу всяка болка: главоболие, спазми, крампи, колики. Помага при смущения в съня, стрес и дефицит на магнезий.  

Как можеш да я използваш?  

Ако се оплакваш от: главоболие и мигрена, спазми – мускулни, стомашни и менструални; колики с метеоризъм. Освен тях – действа релаксиращо при нервност, безпокойство, страх и силен стрес. Помага при проблеми със заспиването, нарушения на съня.  

При тези и подобни оплаквания и симптоми можеш да я приемаш под формата на „Гореща 7“ – 10 табл. от сол №7 се разтварят в чаша гореща вода. Течността се пие бавно, на малки глътки с жабуркане. 

За още по-ускорено въздействие можеш да добавиш и Шуслеров мехлем №7– нанася се с лек масаж и втриване в болезнените участъци при: крампи, спазми, схващане, колики (включително и бебешки колики), менструални болки. При мигрена, главоболие и лицеви невралгии – съответните зони се масажират нежно.  

Шуслерова сол №8 натриев хлорид – солта при оплакване от обилна хрема с воднисти секрети; повръщане, диария, запек; за бързо възстановяване на суха, раздразнена кожа.  

Как можеш да я използваш? 

Още при първи симптоми на водниста хрема с прозрачни, разраняващи секрети. При всяка инфекция, протичаща с повишена температура (виж указанията по-горе). Гадене и повръщане със слузни секрети, диария. При поява на стомашни киселини и оплакване от гастрит. При обриви по кожата с воднисти мехурчета и ужилване от насекоми.  

При остри състояния се приемат по 1-3 табл., 3-6 пъти дневно – до настъпване на подобрение. Дозировката може да се увеличи многократно в зависимост от тежестта на симптомите 

За още по-ускорено въздействие можеш да добавиш и Шуслеров мехлем №8, който бързо омекотява и хидратира в дълбочина суха, нацепена кожа, напукани устни, излющвания, загрубели пети, лакти или колене. При честа употреба на дезинфектанти възвръща нежността и мекотата на кожата. За по-бързо овладяване на воднистата обилна хрема (инфекциозна или алергична), и за възстановяване на раздразнената и разранена кожа около носа – нанасяй мехлем №8 няколко пъти дневно около носа и в началото на ноздрите. При обриви и раздразнения заради дълга употреба на маски, при изгаряния, вкл. слънчеви, при ухапвания и ужилвания от насекоми комбинирай мехлем №8 с мехлем №3).