семейство в активна възраст

Кои са най-важните Шуслерови соли в активна възраст и как да ги използваме?

Част 1

Този кратък наръчник за това как да използваме Шуслеровите соли може да ни бъде много полезен в активните години от живота ни, когато искаме да се радваме на устойчиво здраве, да живеем пълноценно, да регулираме нивата на стреса в ежедневието и да посрещаме уверено и спокойно предизвикателствата, пред които ни изправя нашето съвремие.

Как да разберем, че имаме дефицит на минерали и се нуждаем от допълнителен прием?

Има много причини организмът да страда от недостиг на минерални вещества и при съвременния начин на живот често сме изложени на голяма част от тези фактори за минерален дефицит:

 1. Стрес (свързан с работа, училище, семейство и др.)
 2. Повишена необходимост от минерали (при бременност, спорт, тежка работа, заболяване).
 3. Нездравословна диета или небалансирано хранене.
 4. Бедна на минерални вещества храна (при бедна на минерали почва; при преработка на суровините – напр. рафинирана захар; при твърде дълго или неправилно готвене, употреба на микровълнова фурна и др.)
 5. Употреба на стимуланти (никотин, кафе, алкохол).
 6. Прием на медикаменти, упойки.
 7. Нарушена или намалена способност за усвояване на минералите от организма (напр. при болести).
 8. Ускорено разграждане на минералите (напр. при свръхфункция на щитовидна жлеза).
 9. Натоварване от околната среда – напр. при интензивно излагане на слънце и др.
 10. Свръхокисляване на тялото – свързано с т. нар. „болести на цивилизацията” като наднормено тегло, хронични възпалителни процеси и др.

Кои са Шуслеровите соли от първа необходимост в ежедневието ни?

Шуслерова сол №1 – солта за еластичност и здравина

В този етап от живота сол №1 е основната профилактика срещу оплаквания на възрастта – като износване на ставите, оток и /или възпаление на ставите, артериосклероза, разширени вени, хемороиди и др.

Тя дава здравина на междупрешленните дискове и помага при хронични болки в гърба (когато на междупрешленния диск не достига здравина, се избутва странично измежду прешлените). Ако забелязвате пукане и хрущене в ставите при определени движения, това е сигнал, че се нуждаете от продължителен прием на сол №1, за да предотвратите износванията на ставите.

Сол №1 заздравява зъбния емайл и е особено нужна на хората, които се оплакват от чести кариеси или забелязват нащърбени крайчета на зъбите и петна по емайла. Тя задължително съпровожда и лечението на пародонтозата.

Млада жена с пародонтоза
Предотвратява ранното остаряване на кожата и загубата на еластичност, което се вижда с преждевременното образуване на бръчки. Важна е в борбата срещу целулита, срещу разширените капиляри и вени (подобни на мрежичка), при повишена склонност към образуване на мазоли и вроговена кожа или нацепена, много суха кожа. Сол №1 е необходима в случаите на преждевременно посивяване на косата, а също и когато ноктите не са гъвкави, а са крехки, твърди, начупени, разслоени.

Признаци за дефицит на сол №1: чувствителност към студ, желание за силно подправени и осолени ястия, склонност към силно потене дори при незначителни усилия, особено по врата и шията, фини квадратни или ветрилообразни бръчици в областта на вътрешния ъгъл на окото.

Шуслерова сол №2 – солта на изграждането и израстването

Ако сме боледували дълго и тежко, Шуслерова сол №2 ще ни помогне за по-бързо възстановяване и ускоряване на регенеративните процеси в организма.

В активния период от живота тя ни е нужна за:

 • Подсигуряване на стабилни кости – превенция на остеопороза, както и за по-бързо възстановяване след счупване на кости.
 • При усещане за изтръпване на крайниците или проблеми със сетивността, усещане за гъделичкане, студ или скованост в крайниците.
 • При нарушения на менструацията (отсъствие, твърде слаба или твърде силна менструация).
 • При анемия – в комбинация с Шуслерова сол №3.

Шуслерова сол №2 има успокояващо действие върху нервната система и в периоди на засилен стрес, при депресивни състояния, напрежение, повишена тревожност или паник-атаки се прилага в комбинация със соли №5 и №7.

Признаци за дефицит на сол №2: восъчен цвят на лицето, бели петна по зъбите и ноктите, прозрачни ръбчета на зъбите.

Шуслерова сол №3 – солта за първа помощ при настинки, травми, отслабена имунна система

Шуслерова сол №3 можем спокойно да определим като „биохимичната полиция” – викаме я на помощ при всяка болка и възпаление, когато са налични: горещина, зачервяване, подуване, повишаване на температурата.

Важно е да запомним, че сол №3 е първа помощ за облекчаване на възпалението и предотвратяване на усложненията при грипа и настинките. Приемаме я при всеки признак на:

 • Остри заболявания – с повишена температура до 38,5°C.
 • При всякакви наранявания, натъртвания, изкълчвания, контузии и др.
 • Възпаления на сливиците, болка и дразнене в гърлото, а също и при дрезгавост на гласа от много говорене.
 • При възпаления на хемороидни възли.
 • При остри стомашно-чревни възпаления (заедно със сол №4).
 • При болки в зъбите.
 • При остри възпаления на вените, с болка.
 • Предотвратява и/или облекчава мускулната треска.
 • При диария или запек – има ефективно действие и в двата случая, тъй като осигурява правилното функциониране на мускулните клетки на чревните въси в тънкото черво. Така се подобрява перисталтиката при запек и се регулира разстройството.

 

Признаци за дефицит на сол №3: склонност към чести възпаления, лесно изморяване (заради признаците на умора при дефицит на сол №3 засегнатите хора употребяват повече кафе, черен чай, какао, но по този начин недостигът на железен фосфат става още по-голям). Силно зачервяване на лицето (дори при лека спортна дейност), хлътнали очи (тъмносиньо до черно оцветяване под очите, особено във вътрешния ъгъл).

Шуслерова сол №4 – солта за втория етап на възпалението – при напреднала настинка, грип

Повишеният прием на алкохол, на млечни продукти, прекаленото съдържание на белтъчини в храната водят до повишено изразходване на Шуслерова сол №4 калиев хлорид. Дефицитът на солта е свързан с:

 • Поява на бели афти в устата.
 • Бял налеп на езика – този симптом винаги показва нарушения в областта на храносмилането.
 • Настинки, които протичат с хрема и кашлица с трудно отделящи се белезникави, слузести секрети.
 • Чести възпаления на сливиците с бял налеп на езика.
 • Възпаления на конюнктивата на очите с „кремообразни“ секрети (в тези случаи е необходимо бързо да се потърси лекарска консултация).
 • Проблеми със ставите – подуване на ставите след натъртвания, навяхвания и инциденти или едностранно натоварване чрез спортни дейности.
 • Сгъстяване на кръвта, разширени вени и купероза.

Признаци за дефицит на сол №4: на лицето, често дори и само на долния клепач на окото, се появява млечно-синкаво оцветяване на кожата („алабастрова” кожа).

Шуслерова сол №5 – солта за стабилна нервна система и за енергия, концентрация и спокойствие

Шуслерова сол №5 калиев фосфат влияе позитивно при състояния на изтощение и депресивни разстройства. Задължителна за умствено преработващи се и свръхизморени хора, които нямат достатъчна физическа активност, както и за свръхизморени жени, чиято нервно-психична стабилност се изтощава лесно в домашните и социалните дейности.

 

Тя се определя и като „антисептикът” в Шуслеровата терапия – когато при болести се появяват токсини, чрез сол №5 те се разграждат до възможни за изхвърляне съединения и така организмът може да ги отстрани.

Нуждаем се от сол №5 винаги при:

 • Силен и неприятен мирис, лош дъх от устата.
 • Миришещи на гнило изпражнения и урина, както и при психо-емоционално предизвикана диария (диария от стрес).
 • Нервно безсъние, вследствие на прекалено психическо натоварване (Важно: сол №5 е добре да се приема през деня, до 15 ч.)
 • Акне, което се засилва при психо-емоционално напрежение.
 • Покачване на висока температура при боледуване – над 38,5 С.
 • Лицеви невралгии, главоболие или болки в зъби – от нерви и стрес, психически обусловени.
 • Свръхстимулиране със силна музика, прекалено много телевизия, компютър.
 • Сърдечна слабост и нарушения на сърдечния ритъм (в тези случаи е задължителна лекарска консултация).
 • Ниско кръвно налягане, слаба циркулация на кръвта.

Признаци за дефицит на сол №5: лицето е бледо, пепеляво-сиво, слепоочията са хлътнали, очите имат апатичен израз, всички секреции миришат на гнило, чувство за глад непосредствено след хранене.

Следва продължение