Най-важното
за Шуслерови соли

Ние ще ти разкажем най-добре! Питаш приятели и познати за Шуслеровите соли? Не знаеш какво представляват те, как действат? Събрали сме на едно място най-важната информация, която ще ти даде отговор на най-важния въпрос - защо да им се довериш!
По-надолу ще откриеш най-често задаваните въпроси, измежду които може да намериш това, което търсиш. Ако не е така, винаги можеш да се свържеш с нас чрез Messenger формата в долната част на страницата.

Иконка на хартиено самолетче

Защо Шуслерови соли?

Шуслеровите соли стават все по-необходими за всеки човек, поради няколко важни причини.

Минерален дефицит

Храната, която консумираме е лишена от витамини и минерали, тъй като е промишлено отглеждана, торена и обработвана с химикали. Тоест, дори да се храним здравословно, не винаги можем да си набавим нужното от храната.

Минерали
Човешка клетка

Усвояване на минералите

Възможността за усвояване на минералите при съвременния човек е чувствително понижена. Усвояваме не повече от 20% от хранителните добавки, които приемаме, тъй като клетките ни често са блокирани и затлачени от токсини.
Само Шуслеровата сол е в състояние да премине през клетъчната мембрана на стресираната клетка и да възстанови равновесието в нея.
Това се дължи на факта, че тя е в естествената концентрация за тялото и е силно разредена. Друг проблем е, че все повече хора имат проблеми с храносмилането, което също пречи на усвояването на ценните вещества от храната.

Стрес

Стресът променя биохимичните процеси в тялото и в клетките не настъпва нужният обмен на минерали, защото те започват да работят в авариен режим. В резултат минералите не циркулират свободно в клетката и в междуклетъчното пространство. Това води да редица проблеми и заболявания.

Млада жена, с главоболие, в офис
Калций

Разпределение на минералите

Тялото не разпределя правилно минералите и те на са в точните депа. Например калцият не е в костите и зъбите, а се отделя в бъбреците, което може да доведе до образуване на камъни.
Целта на Шуслеровата сол е да повиши усвояването от храната, да разпредели минералите на точните места и да възстанови равновесието в клетките. По този начин тялото е в баланс, нормално протичат физиологичните процеси, имаме много енергия.

Иконка на хапче

Какво са Шуслеровите соли?

Ще си обясним лесно как всъщност действат Шуслеровите соли, ако знаем какво представляват и защо са толкова нужни на тялото.

Какво означава “Шуслерова сол”?

Шуслеровите соли са естествените минерални соли, които изграждат всяка клетка в човешкото тяло. Минералите поддържат клетъчното здраве и са отговорни за десетки биохимични процеси, които протичат в организма. Техният дефицит или неправилно разпределение води до промяна в естествените физиологични процеси. Така започват неразположенията и болестите.

Шуслерови соли
Човешко тяло

Как са открити Шуслеровите соли?

Открити са от д-р Вилхелм Шуслер преди близо 150 години по време на изследванията му на кремирани човешки органи. Оказва се, че в нашето тяло има различни депа на минералите и респективно тези органи и тъкани страдат, ако основният минерал, който ги изгражда, не е в точното количество. Магнезиевата сол №7 например е гориво за работата на нервите, мускулите и сърцето.

В тялото магнезият се разполага в гладката мускулатура и костите. Ето защо при състояния като спазми, болки, проблеми със зъбите Шуслерова сол №7 може да реши тези проблеми с набавянето на минерала в тялото и запълването на депата. Същото важи за всяка друга сол. Има ли дефицит – страдат органите и тъканите, които я съдържат и функционират с нейна помощ.

Кои Шуслерови соли ни трябват?

Тялото подсказва кои соли липсват спрямо засегнатите органи и тъкани. Можете да видите кои са депата на всяка една сол в нейното описание в секцията Всичко за солите. Така ще разберете дефицит на коя конкретна сол ви разболява. Допълнително и желанието за различни храни подсказва какви дефицити има в тялото.

Например желанието за мазни и тестени храни показва липса на Натриум фосфорикум (Шуслерова сол №9), желанието за шоколад – липса на Магнезиум фосфорикум (Шуслерова сол №7), желанието за солено – липсата на Натриум хлоратум (Шуслерова сол №8) и т.н. Важно е да слушате тялото си и да обръщате внимание на знаците, които то ви дава.

Млада жена, която се разтяга преди тренировка
Млада лекарка, която дава одобрение

Качество и действие

Производството на Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз се извършва с голяма прецизност. За целта се правят над 30 строго контролирани стъпки, така че солите в българските аптеки да са с най-доброто немско качество, проверено и от Изпълнителната агенция по лекарствата у нас.

Те се произвеждат чрез хомеопатично разреждане или т.нар. тритурация, което осигурява тяхното разреждане до естествената им концентрация в клетките. Така те преминават без проблеми през клетъчните мембрани, за да възстановят успешно тяхното равновесие.

priem

Как се приемат Шуслерови соли?

В хомеопатията правилният прием е съществена част от лечението. Приемането на оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз [DHU], по предназначение и в съответствие с препоръките на лекаря, е гаранция за извличането на максимален ефект и запълване на минералния дефицит в тялото. Оптималният прием е също така залог, че болестта ще бъде победена бързо и ефективно. Затова е важно да се знаят спецификите, свързани с приема на солите, под формата на таблетки и мехлеми.

Шуслерови соли в купичка, във формата на сърце

Таблетки

Под езика

Това е класическият начин за прием на таблетките Шуслерови соли. Поставят се под езика и се оставят бавно да се разтопят в устата. Възможно е при по-малките деца се получи хрускане на таблетките, но това не нарушава ефективността им.

Във вода

Разтварянето на таблетките Шуслерови соли във вода е удобен начин за прием както за деца, така и за възрастни. Ако се разтворят в топла вода, това дори повишава бързото им действие. Важно е течността да се пие бавно, на малки глътки, със задържане (жабуркане) в устата. Възможно е също да се приготвя разтвор от няколко вида соли, спрямо конкретния проблем.

Като кашичка

Тъй като Шуслеровите соли се използват от първия ден на живота, може спокойно да се дават и на бебета. При условие че детето е сàмо на кърма и не приема вода, друга възможност е таблетката да се смеси с малко вода, за да стане на каша и тя да бъде сложена от вътрешната страна на бузката на новороденото.

Мехлеми

Мехлемите на д-р Шуслер могат да бъдат прилагани самостоятелно или като съпътстваща терапия, подпомагаща тази с Шуслерови соли на таблетки. Препоръчително е комбинирането на таблетки с мехлеми, защото така се постига оптимален ефект. Мехлемите се нанасят 2-3 пъти дневно, съобразно състоянието, никога върху открити рани. Намазват се на много тънък слой, защото имат по-мазна и плътна консистенция.

Шуслеров крем върху пръста на жена

Основно правило

Приемът на Шуслерови соли на таблетки не се влияе от други лекарства, мента, кафе или шоколад. Важно е обаче това да става винаги поне 20 минути преди или след храна, за да може лигавицата на устната кухина да е напълно чиста. Така таблетките се усвояват пълноценно и бързо.

Иконка, която обозначава приема на Шуслерови соли

Каква е правилната дозировка?

Дозировката на Шуслеровите соли се определя от остротата на симптомите. 

  • При силни и остри симптоми като висока температура, болка, силна хрема, алергична реакция и др. солите се приемат често: на 15-30 минути по таблетка. 
  • При отшумяване на симптомите, приемът не се спира рязко. Трябва да има поддържаща доза още поне 3-4 дни по 3-4 таблетки от нужните соли на ден.
  • При хронични проблеми дозировката обикновено е до 3-5 таблетки на ден от всяка сол, като периодът зависи от тежестта на заболяването.

Правило

Принципно е важно да се знае, че в хомеопатията има това правило: чест прием при остри симптоми, намаляване на дозата при подобрение. Приемът на Шуслерови соли активизира саморегулаторните механизми в тялото и затова трябва да му се подават чести сигнали при остри симптоми.

Чаша вода и Шуслерова таблетка до нея
Малко момиче, което държи чаша вода

Доза за деца

И при най-малките Шуслеровите соли се дават на често при остри симптоми. Няма опасност от предозиране. Солите са напълно безвредни и нямат странични ефекти.
При прием на над 100 таблетки на ден, единствено може да се получи разхлабващ ефект. Това може да се случи, ако дете погълне съдържанието на цяло шишенце, защото е оставено достъпно за него. Затова, въпреки че Шуслеровите соли са безвредни, не забравяйте, че те са лекарства и малките деца не трябва да имат достъп до тях.

иконка с човешко тяло

Какво значи “без специфични терапевтични показания”?

Това е надписът на листовките на Шуслеровите соли, който най-често
предизвиква недоумение у потребителите, но той има много логично обяснение.  

Минерали в човешкото тяло

Една минерална сол - много приложения

Без специфични терапевтични показания на практика означава, че една минерална сол се използва за редица заболявания. Причина за този факт е, че в тялото всеки минерал има много функции и отговаря за няколко органи и системи.

Например калцият е важен както за костите и зъбите, така и за кръвосъсирването и регенерацията на клетките. Тоест калциевите соли каквито са №1, №2 и №12 ще бъдат използвани за няколко различни проблема, засягащи посочените органи или зони на тялото.

Умната машина, наречена тяло

При прием на Шуслерови соли се задейства естественият физиологичен механизъм, при който организмът използва и разпределя един минерал за няколко и различни свои нужди. Това е и голямо предимство, защото с приема само на една сол се повлиява цялото тяло и по-специално органите и тъканите, за чието функциониране тя е от съществено значение.

За да ви улесним в избора на подходящата сол за Вашия проблем, използвайте секцията с готови комбинации или ни пишете в нашата страница във фейсбук, бърз достъп до която има и в долния десен ъгъл на този сайт. 

Абстрактно изображение на жена, която държи човешкото тяло в ръцете си
Иконка с календар

Кога се налага дългосрочен прием?

Не всички здравословни проблеми могат да бъдат решени с краткосрочен прием на липсващите минерали в организма.
Трябва ли да ни притеснява фактът, че трябва да приемаме Шуслерови соли с месеци?

Млада жена, която държи календар на стената

Лечение на дългогодишни дефицити

Приемът на Шуслеровите соли се определя от интензивността на симптомите. При остри симптоми ефектът е налице често до часове. При дългогодишни дефицити на минерали, които водят до появата на сериозни заболявания, физиологичните процеси изискват дълготраен прием от месеци, понякога и години. 

Всички състояния с интензивно изчерпване на минерали като: бременност, кърмене, боледуване, емоционални сривове, тежък умствен или физически труд, водят до загуба на ценни вещества от тялото и затова то се нуждае от ежедневна подкрепа.

Безопасно и укрепващо тялото

Липсата на калций при остеопороза, примерно, ще наложи прием на Шуслерови соли №1 и №2 поне за година, за да може тялото да се върне към естественото си състояние на здраве. Повечето курсове на лечение са за 1 до 3 месеца, спрямо състоянието могат да продължат и по-дълго. 

Шуслеровите соли са минерали по своята същност, което означава, че няма как да имат противопоказания дори и при дълъг прием. Те имат регулиращ ефект за минералния баланс в организма и при сериозни дефицити могат се комбинират с минерали под формата на хранителни добавки.

Минерали в човешкото тяло
Иконка с шишенце и табленки до него

Шуслеровите соли еквивалент ли
са на хранителните добавки?

Калий, натрий, магнезий... приемаме с хранителните добавки. Това означава ли,
че нямаме нужда от Шуслерови соли? Припокрива ли се действието им?

Шишенца за лекарства с няколко разпръснти таблетки до тях

Максимално усвояване

Шуслеровите соли са високоразредени минерални соли, които активират естествени функции на тялото да усвоява и разпределя правилно минералите в клетките. Те имат свойството да  разпределят полезните вещества в клетките на точното място в точното време. 

Реално солите задават “правилната програма” за усвояване на минералите в тялото т.е. увеличават възможността клетките да ги приемат пълноценно. Така дори при болест, когато обикновено клетките се блокират, те успяват да останат отворени за минералите и в тях може да настъпят всички процеси на възстановяване.

Иконка с фармацевтичен знак

Откъде се купуват Шуслеровите соли?

Решили сме да помогнем на тялото си с Шуслерови соли и често настъпва
объркване заради различните места, на които те се предлагат.
Как да бъдем сигурни, че ще купим оригинални соли?

Търсете само в аптеките

Шуслеровите соли се продават само в аптеките, защото са със статут на лекарства без рецепта. Те са регистрирани и проверени от Агенцията по лекарствата, което е гаранция за тяхното действие, произход и качество. Според българското законодателство те се продават в опаковки и с листовка на български език.

Можете да ги закупите и от сайтовете на онлайн аптеките, които ще намерите тук.

Жена фармацевт в аптека
Иконка с четири хапчета

Има ли риск от предозиране
с Шуслеровите соли?

За някои здравословни проблеми се налага дългосрочен прием на Шуслерови соли. Има и ситуации, в които деца по погрешка вземат повече таблетки от нужното. Има ли повод за притеснение, ако количеството, което попадне в организма, е по-голямо?

Шуслерови соли с минерали до тях

Отговорът се крие в концентрацията

И той е категоричен – не, не може да предозираме с Шуслерови соли. Това се дължи на факта, че те са минерални соли, разредени на хомеопатичен принцип. При това разреждане се получава много ниска концентрация на изходното вещество, тоест можем да кажем, че таблетките съдържат информация за дадената сол. Поради ниската си концентрация на минерали, която е естествената за човешкото тяло, дори да приемем над 50 таблетки на ден, няма да предозираме или да получим странични ефекти. 

Единственото, което може да се случи, е таблетките да имат лаксативен ефект, тъй като съдържат лактоза. Все пак не трябва да ги оставяме на достъпни за деца места, защото сладкият им и приятен вкус може да стане причина за поглъщане на повече таблетки. Това е напълно безопасно, но може да ги подведе в бъдеще относно други лекарства, които не са безобидни.

иконка на семейство

За кого са подходящи Шуслеровите соли?

щастливо семейство

Профилактика и лечение
на цялото семейство

Шуслеровите соли могат да бъдат използвани от всички пациенти, независимо от възрастта им. Подходящи са за бебета от първия им ден на живота, както и за малки деца. Могат да бъдат използвани за всички неразположения в тази възраст и се дават лесно чрез разтваряне във вода.

Подходящи са за бременни и кърмачки, като осигуряват нужните минерали през бременността и могат да са ефективно решение при възникнали здравословни проблеми, когато не е препоръчително да се приемат класически медикаменти.

Подходящи са за всички пациенти както за профилактика, така и за лечение. Незаменими са за хората с хронични заболявания, като подкрепят основното лечение и намаляват вредните странични ефекти от него.