Момиче крие лицето си с ръка

Тайни за женското здраве – част 2

Един от най-популярните немски натуропати и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл дава своите съвети за някои от най-честите здравословни проблеми на дамите. Въз основа на дългогодишната си практика тя работи с утвърдени Шуслерови комбинации при лечението на: цистит и профилактика срещу рецидивите му, синдром на пропускливите черва, преодоляване на стреса и смущения в съня, връщане на енергийните нива и др.

Шуслерова терапия за лечение на червата

Ако искаме да сме здрави, трябва да имаме здрави стомах и черва, защото в храносмилателната система се намира около 70% от нашата имунната система.

Ето минералните соли, които графиня Ангелика Волфскийл препоръчва като периодична програма за възстановяване и укрепване на стомашно-чревната лигавица, както и за лечение на т. нар. „Синдром на пропускливите черва”:

Ако сте забелязали наличие на повишено газообразуване, може към тази комбинация да се добави и Шуслерова сол №5 калиев фосфат. Калиевият фосфат помага за овладяване на този проблем, който често е свързан с процесите на ферментация и гниене на несмляна храна в червата.

Как се приемат солите: веднъж дневно по 5 таблетки от всяка сол се разтварят в топла вода и се пият на малки глътки или таблетките се поставят под езика да се разтопят в устата. Програмата се изпълнява в течение на 6-8 седмици.

Към Шуслеровите соли се добавя и фитолекарството Гастритол – немска горчивка, билките в състава на която осигуряват отделянето на стомашни сокове, подпомагат храносмилането и цялостно подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт.

Как се приема Гастритол: Първите седмици по 10-15 капки, разтворени в чаша вода, 3 пъти на ден – 15 мин. преди хранене, като постепенно количеството им се увеличава до достигане на 30 капки, 3 пъти на ден.

Жена с цистит се държи за корема

Лечение на остър цистит и при чести рецидиви

При остър цистит графиня Ангелика Волфскийл препоръчва прием на фитолекарството Солидагорен, което се прилага по следния начин:

Прием за първия ден – 3 пъти по 30-40 капки, разтворени в голямо количество топла вода.

На втория ден се преминава към 20 капки – 3-4 пъти дневно, докато напълно отшуми инфекцията.

След втория ден и настъпване на подобрение – веднъж дневно по 20 капки в течение на месец, за да се постигне пълно изчистване.

Освен за лечение на цистит, Солидагорен се препоръчва и при хронични проблеми – при камъни в бъбреците, хронифициращи гъбични инфекции, чести рецидиви на цистит и др. Приемът в такива случаи е 3 месеца по 20 капки на ден, най-добре в часовете между 15 и 19 ч.

Терапия с Шуслерови соли – наблюдават се симптомите и спрямо тях се приемат следните соли:

 • При тъмна урина (червеникаво-кафява), повишена температура, позиви за уриниране с болки и парене – Шуслерова сол №12 калциев сулфат;
 • Ако урината е тъмна, мътна, с наличие на гной – сол №9 натриев фосфат;
 • При хронично възпаление и бяла слуз в урината – сол №4 калиев хлорид;
 • Ако при уриниране се забелязва гъста бяла слуз с парене, се редуват соли №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид.

Острите състояния изискват чест прием на солите – през 30-60 мин. по 1 табл. от съответната сол.

За облекчаване на болките и спазмите използвайте сол №7 магнезиев фосфат, като 10 таблетки от солта се разтварят в чаша топла вода и течността се пие бавно на малки глътки, с жабурене или задържане в устата.

Регулиране на стреса и напрежението

Двете Шуслерови соли за управление на стреса, които са задължителни според графиня Ангелика Волфскийл, са:

 • Шуслерова сол №5 калиев фосфат – сутрин по 5 табл., разтворени в чаша топла вода;
 • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – вечер, преди лягане по 5-10 табл., разтворени в чаша топла вода.

Тази комбинация може да се приема ежедневно като утвърдена антистрес програма, при нужда – в течение на месеци.

Момиче с болки в гърба и раменете пред компютър

Схващане на врата и раменете при работа на компютър

Това е изпитана схема за релаксация в областта на врата и раменете, в помощ на всички, работещи на бюро и пред компютър, както и на страдащите от продължителен, хроничен стрес, което води до напрежение и спазми на мускулите, а впоследствие и до главоболие, невъзможност за концентрация и др. неприятни симптоми и болестни изменения в организма.

 • Шуслерова сол №1 калциев флуорид – грижи се за укрепването на ставните връзки, сухожилията и мускулите;
 • Шуслерова сол №3 железен фосфат – намалява възпалителните процеси в тъкани и органи;
 • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – действа болкоуспокояващо и отпуска мускулатурата.

Приемат се по 5 таблетки от всяка сол, ежедневно. Към тях се добавя и намазване с Шуслеров мехлем №7 – вечер или 2-3 пъти през деня в областта на шията и раменете. Още по-добре е, ако вечер се направи компрес с мехлем №1, който се нанася и отгоре се поставя затоплена хавлиена кърпа. Отпуснете се удобно и се насладете на мигновената релаксация.

Шуслерови соли за здрав и спокоен сън

Най-добрият финал на деня за една изморена жена би бил следния, според препоръките на немския натуропат графиня Ангелика Волфскийл. След комрес на врата и раменете с Шуслеров мехлем №7, да се приемат и две Шуслерови соли – №7 магнезиев фосфат и №11 силицея, по 5 табл. от всяка, които се разтварят в чаша топла вода и се пият един час преди лягане. Чашата може да се остави до леглото и при евентуално събуждане през нощта да се допие, което ще улесни повторното заспиване и пълноценния сън.

По 10 таблетки от всяка сол дневно, разтворени в чаша топла вода. Тази комбинация трябва да се приема в продължение на месеци, за да се постигне траен ефект.

Жена спи спокойно

Шуслерови соли за регулиране на биоритмите и енергийните нива

В съвременното общество често е трудно да се придържаме към природните биоритми – да спим, когато всичко живо в природата си почива, да се храним тогава, когато тялото ни наистина има нужда, да сме активни в светлите часове на деня, а не да работим на смени, да будуваме нощем и т.н. Всичко това води до изтощаване на организма, спад на нивата на енергия, повишен риск от поява на сериозни хронични болести. Именно поради това, графиня Ангелика Волфскийл препоръчва специфична програма за регулиране на биоритмите – т. нар. Биохимична енергийна люлка”, чрез която можем да върнем изгубения баланс:

 • Шуслерова сол №2 калциев фосфат – сутрин, 10 табл., разтворени в чаша топла вода;
 • Шуслерова сол №5 калиев фосфат – на обед, 5 табл., разтворени в чаша топла вода;
 • Шуслерова сол №8 натриев хлорид – следобед, 2 x 2 табл. за смучене (до 16.00 ч.);
 • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – вечер, 5-10 таблетки, разтворени като „Гореща 7”.

В днешно време повечето хора са толкова ангажирани и стресирани от бързия ритъм на живот и многобройните си ангажименти, че им е трудно да се вгледат в себе си, за да постигнат вътрешно равновесие и хармония. Затова графиня Ангелика Волфскийл препоръчва тази програма за вътрешно укрепване и балансиране да се прилага по 4-8 седмици, като при нужда може да се повтаря след пауза.