Шуслерови соли за бързо възстановяване след тежко боледуване

Вижте препоръките на утвърдените Шуслерови терапевти за бързо и цялостно възстановяване след Ковид-инфекция.

Ковид-19 атакува слабите места – органи и системи, при всеки заболял. В голяма част от случаите на прицел е дихателната система, но често се срещат и други нарушения: на паметта, концентрацията, обонянието, вестибуларния апарат и др. Настъпват промени в стените на кръвносните съдове и повишена съсирваемост на кръвта, повишава се рискът от тромбози.

Ето кои са най-често задаваните въпроси и проблеми и доказани в практиката терапевтични решения как да си помогнем с възможностите на оригиналните Шуслерови соли в процеса на възстановяване след Ковид-инфекция.

Програма за БЕЛОДРОБНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ

Възстановяването след Ковид-инфекция в по-тежките случаи може да отнеме до няколко месеца. Важно е да се подпомогне организмът с комбинация Шуслерови соли №3, №4, №6 и №11, които са нужни за овладяването и преодоляването на възпалителните процеси и за цялостно възстановяване.

Препоръчителен прием:

 • Ден първи: Шуслерова сол №3 железен фосфат – 3 табл. сутрин; сол №6 калиев сулфат – 3 табл. вечер
 • Ден втори: сол №4 калиев хлорид – 3 табл. сутрин; сол №11 силицея – 3 табл. вечер
 • Всеки ден: Окубака D6 – по 10 глобули дневно.

Приемът на солите се разпределя по посочения начин в ден 1 и 2, като се редуват така до края на програмата. При по-тежки случаи: допълва се с Шуслеров мехлем №3 – сутрин, и Шуслеров мехлем №6 – вечер, които се нанасят в областта на белите дробове на гърдите и гърба.

Тази комбинация помага за по-бързото възстановяване на белите дробове, подобрява насищането на клетките с кислород, помага да се регулира нормалното съсирване на кръвта. Хомеопатичното лекарство Окубака D6 се прилага за цялостна детоксикация на медикаментозно претоварения организъм.

Прилагането на програмата може да продължи до 6 месеца при тежко боледуване.

Липса на ОБОНЯНИЕ; проблеми с вкуса и мириса

Между 40 и 60% от преболедувалите може да загубят обоняние за кратък или по-дълъг период. Своевременните мерки са от голямо значение, тъй като съществува риск с течение на времето процесът да стане необратим. Шуслерова сол №8 натриев хлорид се препоръчва за по-бързото възстановяване

на нормалното обоняние и вкуса като стимулира вкусовите папили на езика и обонятелните клетки в носа и оказва влияние върху провеждането на сетивните импулси.

Препоръчителен прием: Шуслерова сол №8 – 3 пъти по 2 табл.

дневно, при необходимост за дълъг период от време.

Оплакване от СЪРЦЕБИЕНЕ

Утвърдената комбинация Шуслерови соли на DHU при сърцебиене е:

 • Шуслерова сол №2 калциев фосфатосновно средство за успокояване на сърцето, действа релаксиращо при тахикардия, стимулира парасимпатикуса.
 • Шуслерова сол №5 калиев фосфатстимулира миокарда, повлиява положително на кръвообращението; облекчава при – учестен пулс, сърцебиене при тревога.
 • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфатима доказан ефект при спазъм на кръвоносните съдове, действа релаксиращо.

Препоръчителен прием: В остри ситуации – солите се редуват с по 1 табл. през 5-10 мин. за период от 1-2 часа, след което – по 5 табл. дневно от всяка сол (сол №5 сутрин, сол №2 на обед, сол №7 вечер) за 2-4 седмици (при необходимост може и месеци наред).

Ускорен ПУЛС

Препоръчва се прием на следните Шуслерови соли:

Шуслерова сол №2 калциев фосфатстимулира парасимпатикуса – регулира дишането, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Има релаксиращ и успокояващ ефект, също така, като помага при лесна уморяемост, изтощение след боледуване.

Препоръчителен прием: по 5 табл. дневно за период от 4-6 седмици, (при необходимост може и месеци наред).

ШУМ в ушите

Препоръчва се прием на следните Шуслерови соли:

 • Шуслерова сол №1 калциев флуоридпомага при склерозиране и стеноза на съдовете – осигурява тонуса и еластичността им.
 • Шуслерова сол №3 железен фосфат – повлиява хипоксията (недостиг на кислород), която е причина за тинитус – бучене и пищене в ушите. За по-добро кръвоснабдяване и достатъчно кислород, необходими за функционирането на вестибуларния апарат.
 • Шуслерова сол №11 силицея – подобрява сетивните възприятия като слуха и зрението.

Препоръчителен прием: по 5 табл. дневно от всяка сол (сол №1 сутрин, сол №3 на обед, сол №11 вечер) за 2-4 седмици (при необходимост може и месеци наред).

Проблеми с РАВНОВЕСИЕТО (вестибуларния апарат), световъртеж

Препоръчва се прием на следните Шуслерови соли:

 • Шуслерова сол №3 железен фосфат – повлиява недостига на кислород – вестибуларният апарат има нужда от достатъчно кислород, т.е. от добро кръвоснабдяване за правилно функциониране.
 • Шуслерова сол №5 калиев фосфат – при оплаквания свързани с функцията на вазомоторните нерви: влошена циркулация, виене на свят с чувство на безпокойство.

Препоръчителен прием: В остри ситуации – солите се редуват с по 1 табл. през 5-10 мин. за период от 1-2 часа, след което – по 5 табл. дневно от всяка сол (сол №5 сутрин, сол №3 на обед) за 2-4 седмици (при необходимост може и месеци наред).

УМОРА, задъхване при движение

Препоръчва се прием на следните Шуслерови соли:

 • Шуслерова сол №3 железен фосфат – осигурява транспорта на кислород към клетките и увеличава притока му към мозъка.
 • Шуслерова сол №5 калиев фосфат – подпомага клетъчното възстановяване и регенерационната способност на организма. Енергизиращо средство при астенични състояния, ниско кръвно, отпадналост.
 • Шуслерова сол №6 калиев фосфат – осигурява преноса на кислород от кръвта в клетките, нужна за пълното му усвояване от тях.
 • Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – балансира вегетативната нервна система.

Препоръчителен прием: по 5 табл. дневно от всяка сол (соли №3 и №5 до 12 ч., сол №6 следобед, сол №7 вечер) за 2-4 седмици (при необходимост може и месеци наред).

Повишен риск от ТРОМОБОЗА

За овладяване на риска от тромбоза могат да помогнат Шуслерова сол №4 калиев хлорид и Арника D30.

 • Шуслерова сол №4 калиев хлорид е особено важна при тежки нарушения на съдовете и тенденция към тромбози, помага да се възстанови нормалното съсирване на кръвта (при дефицит на калиев хлорид кръвта се сгъстява). Сол №4 се прилага успешно при атеросклероза, риск от тромбози, разширени вени, хемороиди, телеангиектазии и др.

Препоръчителен прием: по 5 табл. 1-2 пъти дневно за 4-6 седмици (при необходимост може и месеци наред).

 • Арника D30 – хомеопатичен медикамент с научно доказано действие при съдова патология – осигурява протекция на всички съдове в организма, предпазва от поява на тромбози, осигурява устойчивост на капилярите

Препоръчителен прием: по 1 доза (10 глобули) веднъж дневно за 4-6 седмици (при необходимост може и месеци наред).

Тази програма може да се изпълнява в течение на месеци. С нейна помощ се предпазваме от повишено съсирване на кръвта, образуване на плаки и тромби, от влошаване на състоянието при разширени вени, хипертония и др.

Възстановяване на СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ

При боледуване от Ковид-19 със засягане на стомашно-чревния тракт, последващото възстановяване включва програма със следните Шуслерови соли:

 • Шуслерова сол №2 калциев фосфат – стабилизира клетъчната мембрана.
 • Шуслерова сол №4 калиев хлорид – регенерира чревната лигавица.
 • Шуслерова сол №9 натриев фосфат – подпомага обмяната на веществата.
 • Шуслерова сол №10 натриев сулфат – стимулира отделителните процеси.

Препоръчителен прием: по 5 табл. дневно от всяка сол, разпределени в отделни приеми за деня, за период от 4-6 седмици (при необходимост може и месеци наред).

КОСОПАД

Освен, че е типичен проблем за есенно-зимния период, от началото на пандемията това оплакване засяга голяма част от преболедувалите коварната инфекция. Шуслеровата програма при косопад и за укрепване на косата включва следните соли:

 • Шуслерова сол №2 калциев фосфат – активира космения фоликул и растежа, основно средство за изграждането и постоянното обновяване на клетки в организма.
 • Шуслерова сол №5 калиев фосфат – заедно със сол №2 активизира процесите на регенерация в тялото.
 • Шуслерова сол №11 силицея – укрепва структурата на косъма, стимулира растежа на здрава коса, подобрява цялостно състоянието на скалпа.
 • Шуслеров мехлем №2 – с бързо локално въздействие за регенерация и ускорен растеж на косата.

Препоръчителен прием: сол №2 – 5 табл. сутрин, сол №5 – 5 табл. на обед, сол №11 – 5 табл. вечер. Шуслеров мехлем №2 се втрива в скалпа, разреден с малко вода, 1-2 пъти седмично. Престоява като маска минимум 30 мин., след което се отмива с подходящ шампоан. За овладяване на косопада: приложение 1 месец. За цялостно укрепване на косата: 6 месеца.

ПАРОДОНТОЗА 

Открита е връзка между заболяванията на венците и усложненията при Ковид-инфекция, като учените все още не са категорични относно причината, но едно е сигурно – проблемите с венците се нареждат сред предпоставките за по-тежко боледуване и т. нар. “дълъг Ковид”. При оплакване от пародонтоза се препоръчва продължителен прием на следните Шуслерови соли:

 • Шуслерова сол №3 железен фосфат – повлиява възпалението, стимулира имунитета и кислородното насищане.
 • Шуслерова сол №5 калиев фосфат – има антисептично действие и стимулира възстановителните процеси на организма.
 • Шуслерова сол №2 калциев фосфат – регенерира костта и стимулира клетъчното делене.
 • Шуслерова сол №11 силицея – елиминира закрити гнойни процеси и изгражда костта.

Препоръчителен прием: по 5 табл. дневно от всяка сол, разпределени в отделни приеми за деня, за период от 2-4 месеца, (при необходимост може и месеци наред).