Жена се държи за главата, докато работи на бюрото

Болестта е почивката, която организмът ни принуждава да си вземем

Стрес, работа часове наред на бюро, заседнал начин на живот, недоспиване, притеснения за деца и възрастни родители, домакински задължения, които са си направо второ работно място, но пък без никакво заплащане… Нищо чудно, че все повече жени в активна възраст страдат от проблеми на щитовидната жлеза и автоимунни заболявания.

Чудите се каква е връзката между тежките болести и начина на живот на съвременната жена? Ето какъв е пътят към болестта и как да направим завой, за да се върнем обратно към здравето.

Холистичната медицина обяснява функциите на щитовидната жлеза като „разпределител” на енергията в тялото. Разглеждат я също като показател за житейския ни опит, тъй като тя е свързана и с нашето възприятие за света и за мястото ни в него. Тъй като е важен хормонален орган, при повишена активност на жлезата всички процеси в организма протичат по-ускорено и по-бурно. А когато е с понижена функция, съответно – с намалена активност. Простичко казано, всяко нейно отклонение влияе на целия организъм: мозъка, метаболизма, умствената дейност, костите, мускулите и общия тонус на тялото.

Невидима заплаха…

За съжаление представителките на нежния пол, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза, трудно разбират какво точно се случва с тях, тъй като много често отдават неприятните симптоми на преумората и напрежението в работата или на нездравословни навици и др.
При завишени стойности на тиреоидните хормони сърцето може да бие ускорено с над 100 удара в минута, което лесно може да се отдаде на стреса и негативните емоции в ежедневието. При хипофункция на жлезата пък се забавя метаболизмът и започва бързо покачване на килограми и особено натрупване на мазнини в областта на корема. Лесно може да решим, че единствената причина е неправилното хранене и да започнем изтощителни вредни диети, без никакъв резултат.
Намаленото либидо, умората и ниската работоспособност, депресивните настроения могат да са признак на хипотиреоза. При хипертиреозата може да изпитваме постоянно усещане за вътрешно безпокойство – до пристъпи на паника, да се оплакваме от изпотяване, треперене на пръстите на ръцете, горещи вълни и др. Подобни са оплакванията при все по-често срещаното автоимунно заболяване тиреоидит на Хашимото.

Стресът – водещ фактор за нарушения при щитовидната жлеза

Хроничният стрес предизвиква промени в невроендокринната регулация и влияе върху нивата на голям брой хормони. Когато реагираме на краткосрочен стрес, тялото ни успява да го преработи чрез нервната система. Хроничният стрес обаче се поема от щитовидната жлеза. И когато:

 • не умеем да се разтоварваме от напрежението
 • всеки ден ни сриват негативни емоции като тъга, обида, нерешени конфликти
 • опитваме се да сме перфектни във всичко – работа, дом, семейство
 • имаме проблеми в комуникацията с околните – не умеем да отстояваме себе си и да заявим гласно нуждите си…

Всичко това с времето води до проблеми в работата на щитовидната жлеза.

Как да преборим невидимата заплаха – стресът

Елиминирането на стреса не може да стане само с прием на лекарства или хранителни добавки. Нуждаем се от рестарт – на мислите си, навиците си, живота си.
Всеки, който има проблеми с щитовидната жлеза или иска да се предпази от появата на такива, трябва да направи някои сериозни лични промени:

 • Да се храни с качествена, непреработена храна.
 • Да си почива качествено и регулярно – балансът между „работа-почивка-сън” е решаващ фактор.
 • Да преосмисли начина си на работа и стила на живот – ако конфликти в работата или семейството са извор на дълго потискани негативни емоции, да направи нужните промени, за да се разрешат конфликтните ситуации.
 • Да се придържа към безглутенова диета – проведени изследвания показват, че спирането на глутена за няколко месеца води до подобряване на състоянието на щитовидната жлеза.
 • Да намали употребата на кофеин и алкохол – кофеинът също усилва хиперактивността на щитовидната жлеза, а употребата на алкохол засилва умората и изтощението.
 • Да си осигури редовна физическа активност.
 • Да използва утвърдената комбинация Шуслерови соли за овладяване на стреса:
  Шуслерова сол №5 калиев фосфат – сутрин, 5 табл., разтворени в малко топла вода
  Шуслерова сол №2 калиев фосфат – на обед, 5 табл., разтворени в малко топла вода;
  Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – вечер, преди лягане по 5 табл., разтворени в малко топла вода.
 • Каква е връзката между заседналия начин на живот, схващането на врата и раменете от дългата работа пред компютъра и проблемите на щитовидната жлеза?
 • Как да подпомогнем лечението на щитовидната жлеза с природни средства?
 • Защо хормоналният баланс е ключът към женското здраве през всеки период на живота?

На тези и други въпроси ще отговори на 5 декември, събота, от 10:30 ч., графиня Ангелика Волфскийл – един от най-популярните немски натуропати и Шуслерови терапевти. Тя ще бъде един от лекторите в Деня на женското здраве – безплатният онлайн семинар на Facebook страницата на Шуслеровите соли.

Влезте тук ➡ https://bit.ly/2Tn6fQA ➡ и се запишете за БЕЗПЛАТНОТО онлайн събитие, посветено на женското здраве. Включете се на 5 декември и задайте своите въпроси на Ангелика Волфскийл.

Коя е графиня Ангелика Волфскийл?

графиня Ангелика ВолфскийлВече 30 години тя помага на своите пациенти с най-различни природни методи. Автор е на 7 книги по Шуслерова терапия, две от които са преведени и издадени в България – „Шуслерови соли за деца” и „Хранене и Шуслерови соли според биоритмите”.
През последните години тя се изявява като Шуслеров посланик и извън своята родина Германия. Особено активна е работата й в България с многобройни обучителни семинари като акценти в тях са женското здраве и съвети за помощ с природни средства при: проблеми с щитовидната жлеза, заболявания на женската полова система, преодоляване на стреса, контрол на метаболизма и теглото, за да сме здрави, лечение на цистит и профилактика срещу рецидиви, синдром на пропускливите черва и др.