Как да се предпазим от усложнения при боледуване от Омикрон

Новият вариант на Ковид-19 до този момент протича основно с оплаквания от хрема и пресипналост, дразнене и леки болки в гърлото, главоболие, умерено повишаване на температурата. Оказва се обаче, че децата (дори най-малките) се заразяват много лесно и често предават инфекцията на всички у дома.  

Как да лекуваме малки и големи така, че да бъдем защитени от нежелани усложнения? Оригиналните Шуслерови соли на DHU дават подходящи решения за това. 

Какво е важно да се знае за Омикрон?  

Новият вариант на коронавируса доведе до рекорден ръст на заразени в голяма част от европейските държави, включително и у нас. Лекарите предупреждават, че хората, които не са ваксинирани (в тази група влизат повечето деца), все още са изложени на по-висок риск от тежко протичане на болестта, както и от постковид синдром.   

Водещите симптоми на варианта Омикрон са: оплакване от силно главоболие, усещане за дразнене, пресипналост последвано от болки в гърлото, умора, отпадналост, болки по мускули и стави, хрема и/или запушен нос. Възможни са и допълнителни проблеми от страна на стомашно-чревния тракт като болки в корема, гадене и диария. Като цяло при децата имунната система се справя по-добре и вирусът често се неутрализира още в горните дихателни пътища. 

Заболелите с новия щам често пъти възприемат оплакванията като не особено сериозни (т. нар. „настинка“), но специалистите съветват при първи симптоми на респираторна инфекция болният да се изолира от останалите членове на семейството, за да не разпространява заразата, и да направи бърз Ковид-тест.  

Избягвайте самолечението с антибиотици – особено в началото на заболяването. Приемът на антибиотици не може да излекува вирусна инфекция и този тип медикаменти се приемат само по лекарско предписание. 

Как могат да помогнат Шуслеровите соли? 

Специално за вас събрахме утвърдените в практиката на Шуслеровите терапевти комбинации соли, които могат да помогнат за овладяване на характерните за коронавирусната инфекция оплаквания, за скъсяване на периода на боледуване и за по-бързо възстановяване. Шуслеровата терапия може да се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с всеки друг вид терапия, без риск от лекарствено взаимодействие. Шуслеровите соли са подходящи за цялото семейство, включително деца от 0 г., бременни и кърмещи жени.  

При повишена температура  

Лекарите препоръчват при повишена температура до 38.5 С да не се приемат температуропонижаващи медикаменти, които не помагат на естествените механизми за защита на организма и дори могат да доведат до удължаване на периода на боледуване.  

При висока температура тялото се нуждае от много течности и подкрепата на минералните соли №3, №5 и №8, които помагат за регулиране на градусите плавно и безопасно – по естествен път. Приемът на много вода и топли течности (чай, бульони) ще помогне както за нормализиране на температурата, така и за по-лесното отделяне на секрети. Организмът има нужда от много вода за по-лесното изчистване на токсините.  

  • При температура под 38.5 се приема Шуслерова сол №3: по 1 таблетка през 5-10 минути до подобрение (през първите 2-3 часа).  
  • При температура над 38.5 се приемат по 1 таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8 като се редуват през 5-10 минути до подобрение (през първите 2-3 часа).  
  • След настъпване на подобрение се продължава с еднократен прием на 3-5 таблетки дневно от всяка сол до пълно възстановяване. 

Шуслерова сол №3 спира възпалителния процес, стопира размножаването на бактерии и вируси, активизира  и подпомага защитната реакция на имунната система. Шуслерова сол №5 извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се постига регулиране на температурата. Действа енергизиращо на организма и дава сили на тялото за по-бързо възстановяване. А Шуслерова сол №8 предпазва от дехидратация при висока температура. 

Шуслеров мехлем №3 е подходящо допълнение при повишена температура, особено в лечението на деца като ефективен и приятен заместител на традиционните компреси с оцет, които по-малките не понасят. Как да го прилагате? С намазване на челото и поставяне отгоре на влажна охладена кърпа. По същия начин може да се намажат стъпалата и да се обуят мокри чорапки. С мехлема могат да се правят леки разтривки на гърба и гърдите – спомага за по-бързото регулиране на температурата.  

При хрема (обилна, водниста), дразнеща или запушен нос 

При дразнене и болки в гърлото 

При хрема не винаги приложението на капки и спрейове за нос е безопасно, особено в ранна детска възраст. Отново Шуслерова сол №3 – едновременен приемана като таблетки и нанасяна като мехлем е безвреден и ефективен начин да овладеем хремата още в самото начало и така да спрем и развитието на вирусната инфекция. Към нея се добавят Шуслерови соли №4 и №6 според вида на секретите и оплакванията. Това е т. нар. трио на възпалителните процеси“. Това са трите соли, които са ни нужни при всяка респираторна инфекция, протичаща с хрема, кашлица и болки в гърлото. Помагат за бързо овладяване на симптомите, предотвратяват усложнения и тежко протичане на заболяването. Ето как най-лесно да се ориентирате за приложението им:  

  • Шуслерова сол №3 – активира имунната реакция, овладява възпалителния процес в начална фаза. Без колебание използвайте още при първи симптоми на хрема с бистър секрет, болка в гърлото, кашлица, втрисане. 
  • Шуслерова сол №4 – облекчава оплакванията от хрема и кашлица със запушен нос и слузести белезникави секрети; при болезнено зачервено гърло с тенденция към нагнояване помага за овладяването на прогресиращия възпалителен процес.  
  • Шуслерова сол №6 – изчиства възпалението с жълто-зелени секрети – обилната дълго продължаваща хрема или синузит с жълти гноевидни секрети; при възпалени сливици намалява бактериалното размножаване. Ускорява възстановяването на лигавиците на носа и гърлото.  

При остри симптоми – сол №3 се приема самостоятелно или се комбинира със соли №4 или №6 съобразно симптомите. Приема се по 1 табл. от сол №3 на 15 мин. или сол №3 се редува със соли №4 или №6 с по 1 табл. от всяка. След настъпване на подобрение – 3 х 2 табл. от избраната сол до пълно възстановяване.  

Шуслеров мехлем №3 е чудесно допълнение към тази комбинация – нанася се от двете страни на носа и в самото начало на ноздрите 3-4 пъти дневно. Веднага се усеща улеснение на дишането, помага за по-бързото овладяване на хремата. При болки в областта на синусите може да се нанася с лек масаж на съответните места.  

За подкрепа на белодробната система  

Шуслерови соли №3 и №6 са водещите минерални соли за грижа за белите дробове при респираторни заболявания, както и за белодробна рехабилитация след тежки респираторни инфекции.  

Тази комбинация соли подобрява обмяната на кислорода в клетката, подобрява насищането на тъканите с кислород, подкрепя и стабилизира имунната система и стимулира процесите на детоксикация при медикаментозно претоварване. Приемът на солите е добре да започне още при първи симптоми на вирусна инфекция или при съмнения за заразяване с Ковид-19 

Соли №3 и №6 се приемат като се редуват, с по 3 табл. от всяка – 2-3 пъти дневно, съобразно състоянието на дихателната система. 

При силно главоболие  

Препоръчва се прием на Шуслерова сол №7 под формата на „Гореща 7” – 10 табл. от солта, разтворени в чаша топла вода, като течността се изпива бавно на малки глътки. При нужда приемът се повтаря. С Шуслеров мехлем №7 в допълнение може да се масажират челото, слепоочията и врата зад ушите и в основата на черепа. 

При суха, дразнеща кашлица  

За овладяване на кашлицата могат да ви помогнат Шуслерови соли №3 и №8 по 1 табл. от всяка като се редуват на 15 мин. до настъпване на подобрение. Шуслерова сол №3 е задължителната първа помощ в началните стадии на всеки възпалителен процес, а Шуслерова сол №8 натриев хлорид улеснява отделянето на секретите. 

При отпадналост, замаяност, изтощение  

Програмата за енергийно презареждане при умора, изтощение и продължително боледуване включва три фосфатни соли – №3, №5 и №7. Подходяща е за приложение по време на и след боледуване от тежки респираторни инфекции, включително Ковид-инфекция.  

  • Шуслерова сол №5 – приемана сутрин с по 3 табл., действа ободряващо и зарежда с енергия за целия ден. Солта за ефективна помощ при астенични състояния и хипотония. След боледуване подпомага клетъчното възстановяване и процесите на регенерация в организма.  
  • Шуслерова сол №3 – увеличава притока на кислород към мозъка и цялостно подкрепя и стабилизира отслабената имунна система. Приема се на обед, с по 3 табл.  
  • Шуслерова сол №7 – действа релаксиращо и подпомага съня и почивката през нощта. Приема се вечер преди сън като „Гореща 7“ (5-10 табл. разтворени в чаша топла вода, която се изпива бавно, на малки глътки).