Жена, издухва носа си

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Хремата е един от неизменните симптоми, съпътстващ почти всяка вирусна инфекция, от каквито възрастните  боледуват средно  между два и четири пъти годишно, а децата – шест и повече (малчуганите с по-слаб имунитет годишно може да се борят с настинките и грипа дори десет и повече пъти). 

Обикновено хремата и запушеният нос са първите симптоми на респираторна инфекция. Те се появяват още през първия ден от заразяването с вирусите на настинка, грипа или COVID-19. Другите характерни симптоми, като зачервено гърло, повишена температура, кашлица, отпадналост, треска, се появяват след тях. 

В началото назалният секрет е бистър, но само след още няколко дни се превръща в бели, жълти, дори зелени и лепкави сополи. Ако хремата продължи повече от 10 дни, това е почти сигурен знак, че инфекцията е бактериална и трябва да се посети УНГ специалист, който да предпише антибиотик. 

Важно е да се знае, че хремата (или ринит) само по себе си не е заболяване, а сигнал за инфекция или алергия, като тя може да бъде съпроводена от още няколко симптома: запушен нос, сърбеж, дразнене, кихане, липса на обоняние, промени в  гласа, намаляване на слуха.

Структура на носната лигавица

Носната лигавица представлява ресничест епител и клетки, които са много добре кръвоснабдени. Секретът (мукус), който произвеждат, заедно с косъмчетата в носа служат като филтър, улавящ всички вдишани замърсители, в това число и вирусите, бактериите и гъбичките. Изхвърлянето им става чрез хремата, кашлицата и издухване на носа. Ето защо често се казва, че носът е първата важна бариера пред всички микроорганизми, които атакуват тялото. 

Макара че е неприятно и досадно да се борите с хремата, всъщност тя е приятел на човешкия организъм, защото е една от неговите най-сигурни защитни реакции, играеща важна роля в целия оздравителен процес. 

Механизмът на действие е прост, но съвършен: за да неутрализира по-бързо болестотворните микроорганизми в носа, организмът увеличава кръвоснабдяването на тази част от лигавицата на дихателната система. Именно разширяването на кръвоносните съдове увеличава секрета, който е механичен опит на тялото да се отърве от вирусите или бактериите.

 

Дете с хрема си слага капки за нос

 

Ето защо този процес по изчистване трябва да бъде подпомогнат, а не блокиран, какъв е ефектът от всички капки и спрейове за нос, съдържащи деконгестанти и антихистамини. Този вид продукти носят бързо, но измамно усещане за облекчение, но на практика те свиват кръвоносните съдове и изсушават носната лигавица, спирайки започналия процес по самоочистване от инфекциозни микроорганизми. 

Регулирането на хремата и оздравителния процес  можете да подпомогнете по естествен път с минерални соли, които действат още на клетъчно ниво. Минералните соли, открити от немския доктор Вилхелм Шуслер преди повече от 150 години, овладяват възпалението и възстановяват дишането, но без да увреждат носната лигавица и без нежеланото странично действие, съпътстващи използването на съдосвиващите медицински средства за нос. 

Дори нещо повече… Оригиналните Шуслерови соли на DHU нямат никакви други странични действия, затова безпроблемно могат да бъдат включени в лечението на бебета, малки деца, бременни и кърмещи жени, възрастни хора със съпътстващи тежки и/или хронични заболявания.

За да се справите с хремата, ще са ви нужни Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8. Сол №3 овладява възпалението в тялото от всякаква естествено, в това число и възпалението на носната лигавица. Със сол №8, която отговаря за водно-солевия баланс на организма, ще намалите обилната хрема и ще ускорите регенерацията на лигавицата. 

Още при появата на бистра хрема двете соли на д-р Шуслер се редуват по следната схема: по 1 таблетка от съответната сол на всеки 15-30 минути. При намаляване на секрецията дозировката се променя: по 5 таблетки от двете соли 2 пъти дневно до пълното изчезване на хремата.

 

Чай от джинджифил

Клетъчното действие на оригиналните Шуслерови соли на DHU може да бъде подпомогнато с още няколко природни средства:

Ниските температури през зимата свиват кръвоносните съдове на носната лигавица, понижавайки локалния имунитет, който може да бъде подсилен с прием на витамин D, чийто нива по принцип намаляват през студените месеци заради по-малкото часове със слънчева светлина. Най-новите изследвания потвърждават, че витамин D е по-полезен от витамин C в борбата с респираторните инфекции, включително и COVID-19. “Слънчевият витамин” намалява честотата и продължителността на инфекциите на дихателните пътища с около 40%, оказвайки положителен ефект и върху хремата.

Чаят от мащерка притежава антимикробно действие, което стимулира имунната система и тушира първите симптоми на настинка и грип. Билката изобилства от витамини С и А, мед, желязо и манган. Съдържащото се в нея масло от мащерка е богато на два мощни антиоксиданта – тимол и лутеолин, които имат широк спектър на приложение, облекчавайки също хремата и кашлицата и други симптоми, съпътстващи бронхита.

Чаят от джинджифил е друго проверено противовъзпалително средство в борбата с хремата, който има и други две предимства при настинка и грип: спира болките в гърлото и действа отхрачващо. Джинджифилът е “бомба” от полезни вещества: витамини C, A, E и почти целия спектър на витамини от B-комплекс, калий, манга, мен, магнезий, калций, желязо и фосфор.

При (задна) хрема и запушен нос инхалациите със запарка от лайка също вършат чудеса, благодарение на силното антисептично и успокояващо действие на лайката. 

 

Виж още:

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Защо хремата е полезна?

7 причини да имаме хрема