Момиче, което държи календар за менструацията

10 интересни факта за менструацията

5 от тях ще ти помогнат да преживееш далеч по-леко „онези дни”

Средностатистическата жена в съвременното индустриализирано общество има менструация около 450 пъти в живота си. Средната възраст, в която менструацията се прекратява, е 51 г. Над 80% от жените имат оплаквания от болезнена менструация. Струва си да се погрижим за себе си и да си осигурим максимален комфорт през този труден период, нали?

  1. В някои култури вярвали, че менструалната кръв може да лекува проблеми като: брадавици, родилни петна, подагра, гуша, хемороиди, епилепсия, глисти и главоболие. От нея правели любовни амулети или средства за защита от демони. В човешката история е имало дори периоди, в които жените, оплакващи се от силни менструални болки (дисменорея), са били изпращани на психиатрично лечение, тъй като наличието на менструални спазми било разглеждано като „отхвърляне на женствеността”. Какво облекчение, че живеем в 21 век (макар и в днешно време менструацията да започва на доста по-ранна възраст).
  2. Още в утробата на майката, яйчниците на бъдещото момиче съдържат около седем милиона яйцеклетки. При раждането си то вече разполага само с около два милиона от този първоначален запас. До пубертета остават само около 300 000 яйцеклетки. От тях за целия репродуктивен живот на жената по-малко от 500 действително достигат зрялост и се отделят. Намаляването на яйчниковия резерв се ускорява след 30-та година, като освен броят намалява и качеството на яйцеклетките. За съжаление съвременната жена все по-често отлага раждането на дете за след 30-та си година. Не случайно вече съществуват изследвания за оценка на състоянието на яйчниковия резерв.Момиче, което гледа през прозореца
  3. До около 18-годишна възраст нередовните менструални периоди са доста често срещано явление, тъй като тялото все още работи над усъвършенстването на тази толкова сложна и деликатна система.
  4. Периодите на менструация са по-тежки, по-болезнени и по-дълги през по-студените месеци. И още един любопитен факт – жените са по-склонни да отидат на шопинг 10 дни преди началото на менструация, тъй като така несъзнателно се опитват да регулират резките колебания в настроението си, свързани с предменструалния синдром.Момичета на шопинг
  5. Въпреки широко разпространеното вярване, да се забременее е възможно дори по време на менструалния период, тъй като сперматозоидите могат да оцелеят до седмица в тялото.
  6. Менструалните нарушения са от най-различно естество – твърде слабо или твърде силно кървене, твърде продължително кървене (менорагия), твърде кратък цикъл между менструацията (полименорея, по-малко от 25 дни), твърде дълъг цикъл (олигоменорея, 35-45 дни), прескачане/пропускане на цикъл (аменорея), междинно кървене, с продължителност повече от 7 дни (метрорагия), кратко междинно кървене (зацапване), болезнено кървене (дисменорея). При всяка промяна на менструалния цикъл е важно да се потърси мнението на гинеколог. Всички тези отклонения не бива да се подценяват, тъй като е възможно да са свързани с наличие на други заболявания. В допълнение всяка жена може да използва предимствата на Шуслеровата терапия, която е изключително ефективна за облекчаване на симптомите и оплакванията, свързани с периода на менструация.
  7. При наличие на предменструален синдром с оплаквания от повишена нервност, резки промени в настроението, раздразнителност, напрежение и подуване на гърдите, чувство за подуване на корема и храносмилателни оплаквания, покачване на тегло, главоболие, горещи вълни и др. може да ви помогне Шуслерова сол №7. Приема се като “Гореща 7” с 10 табл., разтворени в чаша топла вода. Започнете приема 3 дни преди началото на менструацията – 1-2 пъти дневно „Гореща 7“, а от началото на периода – 3-5 пъти дневно. Регулира психиката, намалява напрежението, овладява болката и спазмите. Помага и срещу главоболието, което обичайно съпровожда менструацията. В допълнение може да се използва и Шуслеров мехлем №7, който с лек масаж се нанася няколко пъти дневно в областта на корема, яйчниците и таза – изключително ефективно средство при спазми и болки. Това комплексно лечение може да се прилага всеки месец в периодите на менструация.Дамска превръзка
  8. При продължително и/или твърде силно кървене се прилага прием на Шуслерова сол №1 – като разтвор на 10 табл. в чаша топла вода, или като чест прием през деня – 3-5 пъти дневно по 2-3 таблетки от солта.
  9. При силно болезнена менструация може да използвате следната комбинация Шуслерови соли №1, №2 и №7. Редувайте приема на солите – 2 пъти дневно по 3 таблетки от всяка или си направете обезболяващ „коктейл” – по 5 таблетки от всяка сол, разтворени в малка бутилка вода. Отпивайте начесто по 1-2 глътки от разтвора през целия ден. И отново прилагайте Шуслеров мехлем №7 – прилага се с лек масаж в болезнените зони няколко пъти дневно.
  10. При закъсняла менструация – препоръчва се чест прием на Шуслерова сол №3 – 3-5 пъти дневно по 2 табл. от солта. Също така е важно да се провери състоянието на щитовидната жлеза и дали не е налична също така желязодефицитна анемия.