Домашната аптечка в сезона на вирусите

Преди години свързвахме заплахата от настинка и грип с т. нар. „вирусен сезон”, а именно есенно-зимния период. През последното десетилетие, обаче, с настъпилите климатични промени като „вирусен” можем да определим всеки месец и всеки сезон през годината. Резките температурни амплитуди излагат организма последователно на претопляне и преохлаждане, а вирусите чакат именно това и атакуват отслабената защита на тялото.

Посрещаме и изпращаме всеки сезон, изложени на атаката на стотици вируси. И най-добрата защита срещу тях, която можем да си осигурим, е добрият имунитет. Затова винаги в домашната аптечка трябва да разполагаме с подходящи медикаменти за профилактика и защита, както и за бърза реакция при първи симптоми на настинка или грип. А едно от най-добрите средства, с които разполагаме в момента, е Шуслерова сол №3 – ето защо!

За първа помощ при настинка и грип

Неслучайно Шуслерова сол №3 железен фосфат е сред най-популярните Шуслерови соли. Тя е една от първите, за които ще чуете, когато се запознавате с терапията на д-р Шуслер. И присъства в аптечката на всеки, който вече познава лечебните ползи на минералните соли.
Шуслерова сол №3 се прилага в самото начало на всяка вирусна инфекция с повишена температура до 38.5°С. Причината да посегнем незабавно към нея, когато сме настинали е, че подпомага имунния отговор на организма спрямо болестния причинител. Освен това с нейна помощ се овладява размножаването на вирусите и бактериите и се подпомага лечението на острия възпалителен процес.
Вместо да бързате да прилагате медикаменти, понижаващи температурата, които допълнително натоварват организма и далеч не са безопасни, при първи симптоми на разболяване (втрисане, отпадналост, болки в гърлото, хрема, температура) започнете прием на сол №3 – по 1 табл. на 10-15 мин. до настъпване на подобрение.
Ако градусите се повишат над 38,5°С, към сол №3 добавете и соли №5 калиев фосфат, и №8 натриев хлорид. При необходимост трите соли се приемат с редуване по 1 табл. на всеки 10-15 минути до нормализиране на състоянието. Сол №5 извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се постига регулиране на температурата. А сол №8 предпазва организма от дехидратация. Но не забравяйте: важно е да стимулирате изчистването на токсините от тялото и чрез повишен прием на течности (вода, чай, бульони).

За повишаване на имунитета

Освен употребата си в началния стадий на вирусна инфекция, сол №3 може да се използва и превантивно – за укрепване на имунната система. Как можем да сме сигурни в ефективността й по отношение на подсилването на имунитета? Този въпрос си задават и екип български учени от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика в Медицински университет, Варна, които започват изследване на свойствата на сол №3. За целта те провеждат изследване върху здрави клетки, които третират с Шуслерова сол №3. Какво показват резултатите от първия етап на проучването?

  • Шуслерова сол №3 активира най-бързите елементи на имунната система – това са NK-килърите и макрофагите, като увеличава тяхната енергия и унищожителна мощ спрямо вирусите, а в самите клетки създава антиоксидантен щит.
  • По този начин клетките стават по-добре подготвени за по-бърз и адекватен имунен отговор в случай на среща с вируси, както и в случай на развила се вирусна инфекция.

Това обяснява нещо, което е вече отдавна доказано в практиката на Шуслеровите терапевти – сол №3 стимулира собствените защитни сили на организма. А ранното й приложение при първите признаци на инфекция стимулира имунната система за предотвратяване на заболяването, преди да се е разпространило.
Утвърдената в практиката комбинация за укрепване на имунитета е със соли №3, №6 и №7, които се приемат по 3 табл. от всяка (сол №3 сутрин, №6 – на обед и №7 – вечер), за период от 6-8 седмици и винаги, когато се намираме в епидемична обстановка.

При усложнено протичане на настинка и грип

Когато става дума за възпалителен процес в организма, който напредва и не успявате да го овладеете още в самото начало, широкообхватното действие на Шуслерова сол №3 може да се съчетае със соли №4 и №6. Ето как да ги използвате:

При задълбочаване на възпалителния процес:

При влошаваща се настинка и грип, когато към първоначалните симптоми се добавят също и възпаление на лигавиците с хрема с гъсти, белезникави секрети и поява на влажна кашлица, към сол №3 се добавя и сол №4 калиев хлорид – солта на лигавиците. Двете соли се редуват с по 1 табл. на 10-15 мин. до настъпване на подобрение. Шуслерова сол №4 лекува възпаленото гърло с бели налепи, хремата с белезникави, трудно отделящи се секрети, помага при запушен нос и възпаление на синусите.

При хронифициране на възпалителния процес:

Ако възпалението се задълбочава и хронифицира, като забелязвате появата на жълто-зелени, гнойни секрети добавете и сол №6 калиев сулфат – солта на хроничните заболявания. Тя помага за възпалени сливици, хреми и синузити с гнойни секрети с жълто-зелен цвят. Нужна е и при хронична кашлица с отделяне на гнойни секрети (кашлицата, за която казваме, че „започва да се кърти”). Прилага се по 1 табл. на 10-15 мин. до настъпване на подобрение.

Важно: След настъпване на подобрение, не спирайте веднага с приема на Шуслеровите соли, а продължете с по 2-3 таблетки дневно от всяка сол за около седмица. Това ще позволи на организма да се изчисти окончателно и ще предотврати рецидиви на симптомите.

Шуслеровите соли нямат вредни странични въздействия и затова са особено подходящи за лечение на бременни, бебета и малки деца. Действието им стимулира естествените процеси на саморегулация на организма и увеличава устойчивостта към болести и инфекции. Ефикасни са и в спешни случаи, за първа реакция без забавяне, когато сте далече от личния лекар. За семействата с малки деца те са голямо удобство заради начина им на прием – таблетките с приятен вкус бързо се разтварят в устата и се харесват и от най-малките.