Отново на детска градина – може ли този път без болести?!

Тази година тръгна необичайно от самото начало и ето че с идването на лятото, вместо да мислят за ваканция и семейна почивка, родителите се притесняват как детето отново ще започне да посещава детска градина след няколкомесечното принудително прекъсване… Тревожат се дали е безопасно, а също и дали заедно с връщането в градината ще се завърнат с нова сила и хремите, настинките, болното гърло?

Стресът от настъпилите големи промени в живота, ограничената физическа активност, липсата на контакти за дълъг период от време допълнително отслабват имунитета на детето и това го прави особено уязвимо към респираторни инфекции.

Как да укрепим имунитета, за да намалим честото боледуване

За изграждането на стабилен имунитет в детска възраст са задължителни: добрите хигиенни навици, закаляването, движението – повече разходки и игри на чист въздух, осигуряването на достатъчен сън и почивка. Добре е да свикнем децата от малки да се къпят с по-хладка вода. Важно е да им осигурим балансирано хранене с повече пресни плодове и зеленчуци. А още по-важно е да ограничим колкото се може повече захарта и полуфабрикатите в детското меню! Те са изключително притегателни за малчуганите, но нанасят голяма вреда на здравето им в дългосрочен план. Да не забравяме също, че детето също трябва да пие достатъчно вода, което има отношение към доброто състояние на имунната система.

За да подготвим детския организъм да се справи по-лесно с инфекциите, могат да са ни много полезни и Шуслеровите соли. Имуностимулиращата програма с Шуслерови соли включва:

  • Сутрин –3 табл. сол №3 железен фосфат. Ще насити клетките с кислород и организмът ще има повече енергия за защита от вирусите.
  • На обяд –3 табл. сол №6 калиев сулфат. Укрепва защитната функция на кожата и лигавиците и прочиства тялото от натрупаните токсини.
  • Вечер – 3 табл. сол №7 магнезиев фосфат. Релаксира, подобрява съня и е особено важен в периоди на повишен стрес.

Тази програма може лесно да се прилага и когато детето ходи на детска градина – просто приемът на сол №6 се измества привечер, след прибирането у дома, а сол №7 се дава непосредствено преди сън.

Добре е комбинацията соли да се приема за един-два месеца, както и винаги в епидемична обстановка.

Какво да правим, ако детето пак започне да подсмърча и подкашля?

Първо, нека си припомним, че всяко боледуване допринася за изграждането на добър имунитет. И тъй като свръхтревожната, стресирана майка с нищо не допринася за по-бързото оздравяване на детето, нека опитаме да се успокоим и да действаме разумно и ефективно. Така ще успеем да стопираме болестта още в самото начало, а в перспектива ще помогнем на детския организъм да преминава по-леко през сблъсъците с болестотворните микроорганизми, без да се стига до усложнения.

Шуслеровите соли са особено подходящи в такива случаи, тъй като са безопасни за употреба от най-ранна детска възраст и подпомагат оздравителните процеси по напълно естествен за организма начин. Така с времето намаляват и продължителността и честотата на боледуванията.

Боледуването в детска възраст обичайно започва с подсмърчането, кихането и… хремата – това „страшилище” за повечето майки. Появи ли се тя, не само че отказва да си „тръгне” с месеци, но и води след себе си високата температура, болките в гърлото, кашлицата и накрая и… омразният антибиотик. И след него – всичко започва отначало! Как да предотвратим попадането в този омагьосан кръг?

Когато забележим секрети или запушен нос, не е добра идея да грабваме първите капки за нос, които ни попаднат под ръка. Повечето широко употребявани капки, спрейове и др. носят временно облекчение, но сами по себе си не могат да се преборят с причинителя на хремата. Нещо повече – заради тяхното съдосвиващо действие се забавя оздравителният процес. Те изсушават носната лигавица и с това пречат на изчистването на секретите. Ако се прилагат неправилно или по-дълго от препоръчителното, нанасят още повече вреда.

Вместо тях, можем да се доверим на следните утвърдени в практиката комбинации с Шуслерови соли (приема се по 1 таблетка от всяка сол през половин час в зависимост от вида на секрета):

  • При наличие на бистър, воднист секрет – сол №3 железен фосфат и сол №8 натриев хлорид. Железният фосфат е солта за първа помощ при всякакви възпаления, тъй като спира развитието на инфекцията, а натриевият хлорид балансира течностите в организма.
  • Ако секретът е белезникав, млечен, жилав – сол №3 се комбинира със сол №4 калиев хлорид. Калиевият хлорид намалява отока на лигавиците и действа върху прогресиращото остро възпаление.
  • При поява на жълто-зеленикави, гнойни секрети и ако хремата има тенденция към хронифициране – сол №3 се комбинира със сол №6 калиев сулфат, която ускорява възстановяването на лигавиците и помага да се предпази детето от наслагване на вторична инфекция.

След настъпване на подобрение е важно солите да се вземат още няколко дни –по 2-3 таблетки от всяка дневно.

За високата температура и паниката

Не е лесно за родител на малко дете да овладее притеснението си в тази ситуация, но точно в такива моменти е особено важно да се действа адекватно. Не бива да забравяме, че медикаментите за понижаване на температурата не са безобидни и не бива да се дават безразборно. Те облекчават за момент състоянието на детето, но в същото време потискат оздравителните сили на организма. А честият им и продължителен прием увеличава рисковете от алергизация.

Повишената температура е защитен механизъм на организма. Тя всъщност е добър знак, че имунната система се е задействала по правилния начин и организмът се бори с болестния причинител. Затова не бива да бързаме с температуропонижаващите лекарства, ако градусите са под 38.5 С, за да не потискаме имунния отговор.

За да го подпомогнем, без да му пречим, можем да използваме Шуслерова сол №3 (на всеки 15-30 мин. по 1 таблетка). Тя действа по следния начин: спира развитието на инфекцията в началния й стадий и стимулира защитните сили на организма.

При повишаване на градусите над 38.5°C, към нея добавяме соли №5 и №8. Шуслерова сол №5 извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така помага за регулирането на температурата. А сол №8 предпазва от дехидратация. Солите се редуват с по 1 таблетка от всяка сол през 15-30 мин. до подобряване на състоянието. След подобрение продължаваме още 3-4 дни по 3 таблетки дневно от всяка сол.

Когато лекуваме детето, е важно: да наблюдаваме за появата на симптоми като болка в ушите или заглъхване. Те могат да са индикация за задълбочаване на инфекцията и опасност от усложнения в областта на уши- гърло-синуси. Консултацията с лекар е наложителна. А когато общото състояние на детето се влошава, температурата се поддържа висока в рамките на ден, два и повече, болката в гърлото е остра (детето отказва да се храни), сливиците са уголемени (забелязват се налепи) – тези симптоми могат да са признаци за развиваща се бактериална инфекция и не бива да отлагаме посещението на лекарския кабинет. Ако детето е необичайно силно отпаднало или особено неспокойно, също не бива да се отлага консултацията с лекар, независимо от стойностите на температурата.