Млада жена с болки в стомаха

Подутият корем вече не е проблем

В света на жените има мнооого препятствия и причини за лошо настроение. Като се почне от сутринта (Как пък нито една пола не ми стои добре? Ужас, в тоя панталон съм точно като слон!), мине се през обедната почивка (Ох, колко ми се хапват пържени картофки, но въглехидратите са лоши!) и се стигне до нощта (И милион овце да преброя, пак не мога да заспя – толкова съм гладна с тая новата диета…)

Ако никога не те измъчват подобни мисли, първо: поздравления! И второ: кажи сега какво точно НЕ ядеш, че успяваш хем да си тънка като солетка, хем да не умираш от глад всеки ден?! Ако обаче си редови член на останалата (преобладаващата) категория жени, ще ти бъде от полза да се сдобиеш с някои хитринки, изпитани на практика. Защото всяка жена заслужава да посреща деня с добро настроение и да си ляга с усмивка на уста! Съгласна си, нали?

И така, няма да се лъжем – подутият като балон корем не може да се скрие и, когато тайно разкопчаваш горното копче на дънките си, не си решаваш проблема. Оплакванията ти не могат да изчезнат като с магическа пръчка, но можеш да елиминираш до голяма степен причините за тях и да се чувстваш много по-добре. Ето как:

1. Наблюдавай в рамките на 10-15 дни с какво точно се храниш (записвай си, ако трябва, и да, бонбонът, с който те почерпи колежката за рождения ден на детето си също се брои!) Скоро ще установиш кои храни не ти влияят добре (става ти тежко след хранене, коремът се издува, появяват се киселини, болки, спазми и др.) Важно е да знаеш следното: дори и на по-късна възраст е възможно да се развие непоносимост към даден тип храни. Мнозина имат проблем с лактозата, глутена и фруктозата, без дори да подозират. Когато организмът не може да преработи докрай определени вещества, се стига до образуване на газове и подуване. Ако ограничиш храните, които ти причиняват дискомфорт, много бързо ще забележиш разликата (и във външния си вид, и в самочувствието си!)

Жена се оглежда в огледалото и се харесва

2. Ето и едно простичко правило, което всеки може да спазва, за да си спести храносмилателни смущения и подуване на корема – да избягва да хапва сурови плодове и зеленчуци след 15 ч., тъй като те не не могат да се усвоят и преработят добре от организма, и настъпват процеси на ферментация и гниене.

3. Храни се бавно, дъвчи много, прави го осъзнато и с удоволствие! Храненето набързо и под стрес е сред главните виновници не само за грозното издуване на корема, но и за нежеланото покачване на килограми! Между храненията (достатъчни са 3 за деня!) е препоръчително да има паузи от по 4-5 часа, за да се улесни и подобри функционирането на стомашно-чревния тракт. Освен това избягвай да пиеш течности, докато хапваш. Те забавят процеса на храносмилане, което води до задържане на въздух в червата и образуване на газове.

4. Ограничи солта, която кара тялото ти задържа вода. Замисли се в колко много хранителни продукти има „скрита” сол, за чието присъствие дори не подозираш: във всички готови закуски, в повечето преработени и консервирани храни, в готовите сосове и подправки, и др. Вместо щедро да солиш храната в чинията си, когато готвиш, използвай повече подправки, особено традиционните за нашата кухня.

5. С настъпването на студеното време е добре да намалиш салатите и студените храни за сметка на топлите ястия, които зареждат тялото с енергия. А при проблеми със стомаха са особено полезни сезонните есенни храни, типични за нашия регион: моркови, тиква, картофи, ябълки.

Красива жена яде ябълка подпряна на дърво

6. Подуването на стомаха и други храносмилателни смущения често имат връзка с нарушения (пропускливост) на чревната лигавица. Добре е веднъж или два пъти в годината да използваш Шуслеровата програма за лечение и възстановяване на чревната лигавица: Шуслерова сол №2, сутрин; сол №4, преди обед; сол №10, около 14 ч., и сол №9, вечер. От всяка сол – по 3-5 табл. дневно. Можеш да ги оставиш да се разтопят под езика или да ги разтвориш в малко вода и да изпие течността бавно, на малки глътки с жабуркане. Тази комбинация соли действа на клетъчно ниво, като стабизилизира клетъчната мембрана, регенерира чревната лигавица, подпомага обмяната на веществата и стимулира извеждането на токсините, преминали през пропускливата чревна лигавица. Може да прилагаш програмата за 2-3 месеца.

7. Ако усещаш тежест в стомаха и се оплакваш от киселини, след като си хапнала любимия си бургер с пържени картофки, нищо чудно! Причината е в това, че храносмилателният тракт по-трудно преработва мазнините в тази „бомба” със закъснител. Ако често се храниш по този начин, неусетното натрупване на тлъстинки около талията ти е неминуемо… И не само то – нарушава се алкално-киселинното равновесие в тялото, което пък е предпоставка за по-често боледуване и… Няма смисъл да продължаваме със стряскащите факти – по-добре да ти кажем как да го предотвратиш! Използвай Шуслерова сол №9 – ежедневният прием на солта (по 3 таблетки) подобрява разграждането на мазнините. А ако я комбинираш със соли №5 и №10, отново по 3 табл., ще подобриш метаболизма и – заедно с режим на по-разумно хранене, разбира се – неусетно ще овладееш покачването на цифрите на кантарчето.

8. Почни най-после да спортуваш… Може би ето това ще те подтикне да навестяваш по-редовно фитнес залата – редовният спорт стимулира перисталтиката, подобрява храносмилането и така печелиш не само по-добра коремна преса, но и битката с подутото коремче!

 

Стегнат корем на жена

9. Нали си наясно, че традиционните кухни на хората в Азия, Африка и Европа, например, не случайно са толкова различни? Всички ние живеем в различна среда и организмът ни има различни нужди. Затова е добре да се придържаш към традиционните за нашия регион храни и рецепти, да предпочиташ сезонните продукти, и не на последно място – да се вслушваш в своето тяло. Ако сочната свинска пържола натежава като тухла в стомаха ти, очевидно е, че не е най-полезното нещо в ежедневното ти меню.

10. И още нещо: баба ти колко често е консумирала барчета, шейкове, дресинги, полуфабрикати и т.н.? Отговорът е ясен – никога. Всеки ден слагаме на масата си храни, които са „подобрени” с всякакви добавки (овкусители, оцветители, ароматизатори и консерванти). Лесно можем да пресметнем, че векове наред човечеството се е изхранвало с традиционно отгледана, непреработена, истинска храна, и само от няколко десетилетия консумира видоизменени и преработени храни, които са предизвикателство за организма. Всички тези продукти могат да са причина за оплакванията от повишено образуване на газове и подуване, тъй като трудно се усвояват и преработват от стомашно-чревния тракт.

Само времето ще покаже каква част от тези храни ще отхвърлим категорично като вредни и към кои ще успеем да се адаптираме. Затова нека се храним разумно – колкото по-простичка, тоест по-малко преработена, е една храна, толкова по-полезна и подходяща е тя!