Красиво момиче с ръкавици

Красива кожа в студеното време

Трудно ни е да се примирим с настъпването на есента и студеното време след прекрасните слънчеви месеци. Още повече, че смяната на сезоните върви ръка за ръка с бързото изчезване на красивия летен загар и появата на бледа, суха, изпръхнала кожа. Не е нужно да изпадаме в самосъжаление и да се покриваме от глава до пети с дебели дрехи. Ето как да подготвим кожата си за есенно-зимния период, за да се радваме на красота и самочувствие всеки ден.

Хидратация – това е първата стъпка в борбата за красива кожа след летните горещини. Сухата, люспеста кожа показва, че не пием достатъчно вода през деня. Да не забравяме също, че дехидратираната кожа е склонна към образуване на нежелани бръчки. Затова е важно възможно най-бързо да се възстанови водния баланс.

Правилно почистване – както всички знаем, ежедневното почистване на кожата (сутрин и вечер) е изключително важно, но не прекалявайте с употребата на скраб и с ексфолирането й. Това води до изтъняване на защитния й слой и кожата става по-предразположена към възпаления и раздразнение.

Красива жена, която се гледа в огледало
Достатъчно сън
– ако не спим достатъчно часове през нощта, клепачите и кожата около очите стават подпухнали, появяват се неприятни торбички. При хроничен недостиг на сън кожата на лицето губи свежия си цвят, а малките бръчици бързо се задълбочават. Затова е важно, заедно с приема на вода, да спим достатъчно (но без да прекаляваме, тъй като може да се получи обратен ефект). 7-8 часа дневно е препоръчителното време.

Освен хидратиращите кремове и подходящите процедури по почистване, грижата за красотата трябва да започне и „отвътре”. Ефективен начин за активизиране на процесите на регенерация в организма е с терапия минерални соли. В практиката на Шуслеровите терапевти се е доказала следната комбинация за красива кожа и коса: сол №1 калциев флуорид, сол №8 натриев хлорид и сол №11 силицея.

  • Шуслерова сол №1 подобрява еластичността на кожата като влияе върху съединителната тъкан – помага срещу целулита и бръчките. При дефицит на тази сол се ускорява образуването на бръчки около очите, кожата се втвърдява и напуква, губи свежия си вид, отпуска се лицевият контур.
  • Сол №8 регулира баланса на телесните течности. При дефицит на солта по лицето често се наблюдават разширени пори, кожата е суха, подпухнала, може да има поява на отоци.
  • А сол №11 стимулира образуването на колаген и предпазва кожата от стареене. Нейният дефицит води до атрофия на съединителната тъкан и преждевременна поява на бръчки.

Момиче с красива кожа
За да поддържаме кожата си свежа и красива, се нуждаем от тези Шуслерови соли на красотата ежедневно – по 5 таблетки от всяка сол. Може да ги оставим да се разтопят под езика или да ги разтворим в чаша топла вода, която се изпива на малки глътки с жабуркане. Сутрин се приема №1, на обяд – №8, а вечер – №11.

  • Комплексната грижа с минерални соли включва и локално въздействие чрез Шуслеровите мехлеми. Шуслеров мехлем №1, например, е идеален за по-студеното време, когато кожата е по-чувствителна и склонна да образува бръчки.
  • Абсолютната кралица на красотата сред Шуслеровите мехлеми обаче е мехлем №11 силицея. Тя се смята за “убиец” на бръчките, изглажда ги и се препоръчва като като балансираща грижа при раздразнена кожа.

Двата Шуслерови мехлема могат да се прилагат комбинирано (или с редуване) сутрин и вечер, като малко количество от крема се нанася с леко потупване върху предварително почистената кожа на лицето.

Виж още:

Естествена грижа за млада и красива кожа