Момиче, което оглежда кожата на лицето си в огледало

Красиво лято без акне

Акнето е един от често срещаните неприятни странични ефекти на лятната ваканция и излагането на повече слънце. Използвайте тази комплексна терапия с Шуслерови соли, за да се справите и с най-упоритите му форми. С помощта на минералните соли на д-р Шуслер не само, че ще изчистите кожата от омразните пъпки, но ще се справите и с други проблеми – дехидратация и бръчки, белези, пигментни петна, торбички под очите.

В края на така дългоочакваната морска ваканция заедно с така желания бронзов тен ни спохожда и т. нар. акне „Майорка“. Появява се след интензивното въздействие на ултравиолетово облъчване, особено в силно слънчеви райони, курорти, откъдето идва и името му. Този тип акне може да премине спонтанно, без да останат неприятни белези от пъпките, но много често състоянието редицидивира и отново ни стресира през следващия слънчев период на годината.

За съжаление акнето ни навестява не само след продължително излагане на слънце. То е най-често срещаното кожно заболяване на индустриално развитите страни. Характеризира се със засилена поява на комедони и/или пъпки по лицето, врата, гърба и гърдите. Пъпките могат да бъдат много различни – от леко зачервени до пълни с гной, от дразнещи до силно болезнени. Причините за появата на акне са комплексни. Външни като дразнене, замърсен въздух, грим, неправилно третиране на кожата и др., и вътрешни – поради промяна в обмяната на веществата на организма, неправилно хранене, прекомерен прием на протеини и др. Този тип акне обичайно се появява по време на пубертета вследствие на засиленото въздействие на андрогенните хормони и в много случаи продължава години наред.

Искате ли красива и чиста кожа? За да я имате, са нужни комплексни грижи

  • Супа от зелени алкални зеленчуциСтъпка 1: От една страна трябва да направите някои промени в хранителния режим. Малки жертви, които обаче ще ви се отплатят многократно. Ограничете сладкишите, безалкохолните напитки, включително промишлено произведени сокове, полуфабрикатните храни, пържени ястия, готови сосове и подправки. Не прекалявайте с приема на белтъчини от животински произход (кисело мляко, извара, кашкавал, месо). Препоръчително е да хапвате повече алкални храни – до 80% от ежедневната храна. Задължително е да се пие много вода – 2-2,5 литра дневно.

При тази промяна на хранителния режим започва процес на детоксикация на клетъчно, тъканно и органно ниво и възстановяване на алкално-киселинното равновесие.

  • Стъпка 2: При засегнатите от акне през цялата година (хроничен процес с продължителна давност) е добре да се направи курс на детоксикация с Шуслерови соли като подготовка за лечебния курс. Детоксикацията с Шуслерови соли се провежда за период от 2 седмици. Ако е необходимо, може да се удължи с още 2 (да стане едномесечен курс). Ежедневно се приемат Шуслерови соли №6, 8, 9 и 10, по 5 табл. от всяка сол.
  • Стъпка 3: Същинското лечение на акнето, след провеждане на курса по детоксикация включва следната комбинация Шуслерови соли:

Шуслерова сол №1 – сутрин, 5 табл. Тази сол повлиява хиперкератозата – удебеляването на повръхностния слой на кожата, което е лесно забележимо през летния сезон, след продължително излагане на слънце.

Шуслерова сол №9 – на обяд, 5 табл. С нея се повлиява обмяната на масти и въглехидрати и се регулира алкално-киселинното равновесие на организма, което е особено важно в битката с акнето.

Шуслерова сол №11 – вечер, 5 табл. Тя е основна сол за бързо изчистване на закрити гнойни процеси, повлиява хронично повишената киселинност.

Приемът на таблетките е важно да се съчетае с външно приложение на солите под формата на мехлеми. Локалното въздействие ще ускори процесите на изчистване и възстановяване на епидермиса. Затова вечер преди лягане, нанасяйте на засегнатите места Шуслерови мехлеми №9 и №11, като ги редувате.

Ако сте жертви на така омразните пъпки с гноен връх, използвайте силата на Шуслерова сол №12, която се прилага при открити гнойни процеси – 3 по 1 табл. дневно и намазване на проблемните зони с Шуслеров мехлем №12, 1-2 пъти дневно.

Шуслеровата терапия за лечение на акне води до видими позитивни промени още на 3-4 седмица. Но тъй като регенерационният цикъл на кожата е 3 месеца, то е необходимо повече време за постигане на трайни промени. След като се направи един курс на детоксикация, последван от курс на лечение, за да се задържи постигнатият резултат, програмата може да се повтаря 2-3 пъти в годината.

Лесни маски с Шуслерови соли

Приложението на Шуслеровите мехлеми като маска на лицето и/или тялото е изключително ефективно и лесно за изпълнение в домашни условия. Ето няколко идеи за маски за често срещани оплаквания. По малко количество от всеки мехлем се смесва и сместа се нанася до пълно попиване върху почистена кожа, веднъж дневно или сутрин и вечер: