Млада жена с хрема

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Готов ли си да научиш нещо ново за хремата?

Например интересни подробности за хремата, които може би не знаеш. Безспорни истини, които ще преобърнат представата ти за сополите на 180 градуса!

Ами да започваме…

Хрема, сополи, назален секрет, течащ нос… Това са все думи и изрази, с които наричаме течността, която произвежда носът ни. Има още нещо общо – всички тези понятия будят у нас спомени за настинка, простуда, грип.

Но и тук монетата има своята обратна страна. Хремата има и своята положителна страна, защото е важен индикатор за цялостното състояние на тялото ни. Количеството и вида на секретите е безпогрешен показател за нашето здраве. 

Ако не вярваш, убеди се сам!

Полезни факти за хремата, които всеки трябва да знае:

Ето няколко интересни и изненадващи факти, които може да те накарат да погледнеш с друго око върху секрета, който изработва всеки човешки нос:

 

Млада жена, която си слага капки в носа и лекува хрема

1. Секретите се отделят от жлезите, намиращи в лигавицата на носа не за да ни причиняват дискомфорт. Целта на носния секрет е една и много важна – да послужи като преграда, в която всички вдишвани прашинки да полепнат и да не попаднат в белите дробове.

2. Единственият виновник за хремата са вирусите. Ескимосите нямат хрема, просто защото при тях температурите са толкова ниски, че нито един вирус не остава жив.

3. Назалният секрет има и антисептични и дезинфекциращи свойства – унищожава вредните микроорганизми.

4. Хремата, наричана от учените още носно изтечение, съдържа следните основни компоненти: вода, сол, муцин (слуз, секрет) и епителни клетки. Към този микс трябва да добавим още бактерии, прах и полени, които при вдишване полепват по косъмчетата на носа.

Продължаваме с интересните факти за сополите

5. Да, не е красиво да се подават косъмчета от носа, но те служат като своеобразна рибарска мрежа, която улавя всички мръсотии отвън и заедно с носния секрет си превръща в сополи.

6. При настинка, грип или алергия настъпва възпаление на носната кухина, което води до увеличаване на хремата и неприятното запушване на носа, пречещо ни да дишаме нормално.

7. Често назалният секрет е толкова обилен, че започва да се стича по носоглътката. Тогава говорим за упоритата задна хрема, наричана още ринит или постназална секреция. Симптомите тук са затруднено дишане и преглъщане, кашлица и задавяне, храчки и хъркане, дрезгав глас…

Малко момиче, което си бърка в носа

8. Всеки от нас е виждал децата, които тайно слагат сополите в устата. За един това е неприятна гледка, за друг – забавна, но това естествено действие за малчуганите има свое научно оправдание –  микроорганизмите в назалния секрет карат имунната система да работи на бързи обороти. Е, естетическо оправдание няма…

Научи много любопитни неща за хремата, нали?! Ето още: 

9. Капките и спрейовете за нос имат бърз, но краткотраен ефект, защото не лекуват, а само потискат симптомите. Щом действието им отмине, хремата се връща с още по-голяма сила. Често капките водят до пристрастяване, особено тези с ксилометазолин, а резултатът е изтънена лигавица на носната кухина и още по-лошото – увреждане на мозъка.

10. Има множество алтернативни и бабини методи за лечение на хрема и запушен нос, които в повечето случай действат, но причиняват изгаряне на носната лигавица, която спира да произвежда секрет т.е. не се постига лечение, а отново временно решение на проблема.

11. Цветът на хремата е важен индекс за нашето здраве:

 • Здравият човек трябва да има бистър (почти безцветен) и течен сопол.
 • Ако той стане бял и по-гъст, това е знак, че носът ни скоро ще се запуши или че имаме алергия.
 • Повявата на жълта хрема вече е сигнал, че тръгваме да се разболяваме и тялото ни се опитва да се справи с лош вирус. Този цвят може да сочи, че сме преуморени или да показва липсата на достатъчно вода в организма.
 • Зеленият: организмът яростно се бори да надделее над настинката и да оздравее.
 • Розово или червено: наличие на кръв, която ако не е постефект от силно издухване, трябва спешна консултация с лекар.
 • Черен: наличие на гъбички в носа, но с важното уточнение, че често такива са сополите на заклетите пушачи.
 • Синузитът се свързва с лепкавия секрет, който често си мени цвета.

12. Към тялото трябва да се отнасяме с нежност и любов. Все пак то си ни е едно…  Затова и към болестта също трябва да имаме подход, който да щади организма, ако искаме да се излекуваме правилно и пълноценно. А такъв начин има, това е добрата новина.

И след като научи почти всичко за сополите, трябва да знаеш и как се лекуват, нали!?

Терапията с оригиналните Шуслерови соли и мехлеми на Немския хомеопатичен съюз попада точно в тази категория, защото се опитва да лекува причината, като през цялото време щади всички органи и системи на тялото.

В нашия случай с хремата трябва да заложим на тройната комбинация от Шуслерова сол №3, Шуслерова сол №8 и Шуслеров мехлем №8.

 • Шуслерова сол №3 се бори с острите възпалителни процеси на носната лигавица;
 • Шуслерова сол №8 се грижи водния баланс в организма да е в правилните граници.  

Към този отбор-победител е хубаво да добавим и Шуслеров мехлем №8, който с “един куршум, уцелва два заека” –  регулира назалната секреция, но в същото време съдейства за по-бързото възстановяване на възпалената и разранена кожа на и около носа.

Ето и конкретния прием на солите на д-р Шуслер при хрема:

 • При бистър, воднист секрет: по 1 таблетка от Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8, които се редуват на 15-30 минути.
 • При подобрение: 5 таблетки дневно от всяка сол до пълно отзвучаване на симптомите.
 • Успоредно: Шуслеров мехлем №8, който се намазва няколко пъти дневно от двете страни на носа и в началото на ноздрите.

 

Виж още: 

Имаш хрема, научи причината

Защо хремата е добра за теб?

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема при децата: как да я разпознаем?

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

Защо хремата е полезна?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

Изненадващо но факт: от високата температура има и ползи.

Бремеността по седмици – необходими минерали

Висока температура при детето