Шести месец

Избери гестационна седмица

pregnant-woman-doing-excercises

21-а гестационна седмица

През тази седмица започва 6-и месец от бременността. Мозъкът на бебето нараства изключително бързо – образуват се първите гънки. То вече тежи цели 350 г и е с дължина 26 см.
Добре е бременната да избягва да носи тежки неща и да не се преуморява. Бременността не е болест, но е период, през който жената трябва да бъде особено внимателна с тялото си. Гимнастиката за бременни и упражненията за стягане на тазовото дъно помагат за поддържане на добрата форма и за оптимална подготовка на тялото за раждането.

baby-5

Нероденото бебе

pregnant-woman-holding-belly

В бързо развиващия се мозък на бебето през тази седмица се образуват първите мозъчни гънки. Костите, както и ноктите на ръцете и краката стават все по-твърди, а върху миниатюрното личице вече могат да се забележат мигли и вежди.

През 21-а г.с. нероденото бебе е дълго 26 см и тежи 350 г и все така използва майчината утроба за енергични активности. До раждането това може да се промени, защото тогава бебето ще е толкова голямо, че преобръщанията и енергичните махания с ръце и крачета, които сега му се струват толкова забавни, може вече да не са възможни.

woman-5

Бъдещата майка

През 21-а г.с. нарастващото тегло започва силно да натоварва гърба и особено тазовото дъно на бъдещата майка. Ето защо не е препоръчително да носите тежки предмети (над 5 кг). Избягвайте също да стоите дълго време на едно място. Разбира се, това често пъти е по-лесно да се каже, отколкото направи. Обърнете внимание на следното, ако имате малко дете у дома: ако се налага да го повдигате, правете го не с навеждане, а с изправен гръб и с едновременно със стягане на тазовото дъно. Друг вариант е да поставите детето стъпило върху табуретка и така да го вдигнете на ръце.

През тази седмица започва и т.нар. фаза на конкретизиране: бъдещата майка може осезаемо да усети бебето си, а бременността й вече е видима за целия свят. Вече не е едно лично преживяване, което на моменти дори изглежда някак абстрактно. Настъпващите промени ще стават все по-големи до момента, в който ще се случи най-голямото чудо – появата на нов живот!

Съвети

 • Правилната стойка е много важна през този период. Стойте колкото се може по-изправена, а ако се налага дълго време да сте в седнало положение, подпрете долната част на гърба си с малка възглавничка. Ако изпитвате болки в гърба, легнете за малко с глава и крака, повдигнати върху възглавници.
 • В случай, че се оплаквате от газове и чувство на тежест в стомаха, можете да приемате следната комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): №7 магнезиев фосфат и №9 натриев сулфат (по 5 табл. от всяка сол дневно).
 • Страстта към определени не особено здравословни храни също може да бъде регулирана с помощта на минералните соли: сол №2 се препоръчва при прекомерно желание за пикантни и пушени храни, горчица и кетчуп; сол №9 ви е нужна при постоянно желание да похапвате сладко и тестени храни, а също и кисело, и мазно; любителите на шоколада, които не могат да се ограничат в количествата, е добре да приемат Шуслерова сол №7; а тези, които прекаляват с посоляването на храната и солените продукти, се нуждаят от №1 и №8. Препоръчителен прием – по 5 таблетки от съответната сол дневно, а също и може да се смуче по 1 таблетка от съответната сол всеки път при пристъп на повишен апетит към нездравословни храни.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Между 19 –а и 22-а г.с. предстои вторият голям профилактичен преглед за бременната. Освен ултразвуковия преглед, ще бъдат направени и останалите задължителни изследвания: тегло, кръвно налягане и хемоглобин, както и проверка за наличие на белтък в урината, нива на кръвната захар и наличие на микроби.

magnesium

22-а гестационна седмица

През 22-а г.с. бъдещата майка изпитва повишена нужда от магнезий. Той би могъл да се набави с помощта на правилен режим на хранене, но ако въпреки това сте притеснена и често страдате от крампи в прасците, консултирайте се с лекар. Има висококонцентрирани препарати с магнезий, но за добро и правилно усвояване и разпределение на ценния минерал в организма ще ви помогне Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат.

baby-5

Нероденото бебе

За своите 28 см дължина нероденото бебе тежи вече 475 г. Наддава бързо на тегло, но за сметка на това растежът му става по-бавен от досега. На 3D/4D ултразвуково изследване много бебета могат да бъдат видени за първи път как хълцат.

pregnant-woman-eating-salad
woman-5

Бъдещата майка

Около 22-а г.с. нуждата от магнезий се повишава значително. В общи линии тя може да се задоволи посредством правилното хранене. Пълнозърнестите продукти, зеленолистните зеленчуци, ядките, рибата, месото и млечните продукти съдържат изключително много магнезий. Магнезий като хранителна добавка можете да приемате само след препоръката на наблюдаващия бременността гинеколог.

Недостигът на магнезий обикновено се проявява като стомашни спазми и крампи в прасците. В най-лошия случай може да провокира преждевременни контракции.

През 22-а г.с. може би внезапно ще забележите, че ареолите на гърдите ви са се уголемили значително. Причината е, че т.нар. жлези Монтгомъри са се увеличили и секретират мастна субстанция. Тя служи за поддържане на зърното и ареолата и като подготовка за предстоящото кърмене.

Съвети

pregnant-woman-drinking-water
 • Разрастващата се матка започва да се заема все повече място в коремната кухина, което спомага за увеличаването на киселините в стомаха. Усещането е като надигащата се и пареща вълна, която започва от стомаха, минава през хранопровода и понякога стига до гърлото. За да избегнете неприятните киселини през бременността, желателно е да приемате голямо количество течности – около два литра на ден, но не и по време на хранене (подходящо време е половин час преди или след храна).
 • За облекчаване на киселини през бременността е подходяща следната комбинация Шуслерови соли: №2 калциев фосфат (сутрин), №8 натриев хлорид (на обед) и №7 магнезиев фосфат (вечер) – по 5 табл. от всяка сол дневно.
 • При спазми, мускулни крампи или контракции е много важен допълнителният прием на магнезий. Препоръчително е да приемате всеки ден по 5 таблетки Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. По този начин ще осигурите доброто усвояване и правилното разпределние на магнезия на нужните места в организма. В допълнение магнезиевият фосфат е изключително полезен през целия период на бременността. Помага при болки от всякакъв характер – главоболие, стомашни или мускулни крампи, схващания. Заради релаксиращото си действие е чудесно решение при безсъние, тревожност, страхове от различен произход. Подобрява работата на жлезите и затова е особено препоръчителен в периоди на бурни хормонални промени, какъвто е бременността.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Не забравяйте, че между 19-а и 22-а г.с. е вторият голям профилактичен преглед за всички бременни. Ако все още не сте го направили, сега е подходящ момент да поправите пропуска си.

pregnant-woman-with-headache-2

23-а гестационна седмица

През тази седмица все повече бременни се чувстват замаяни. Това е нещо нормално и няма нужда от някакви допълнителни грижи. Но тъй като в някои случаи може да става дума за липса на желязо, добре е да се направят кръвни изследвания. Ако става дума за железен дефицит, това може да се регулира с помощта на допълнителен прием и с Шуслерова сол №3 железен фосфат.

baby-5

Нероденото бебе

То е дълго около 30 см и тежи 580 г, а през 23-а г.с. продължава да се покрива с верникс, който предпазва кожата, а по време на раждането улеснява преминаването му през родовия канал.

Нероденото вече се движи все по-осъзнато и координирано. Вече е достатъчно голямо и бременната усеща по-ясно не само ритничетата и юмручетата му, но и движенията му, когато се обръща от едната на другата страна. Вероятно ви е интересно да ги наблюдавате през коремната стена: малки издатини (най-често крачета и дупе), плъзгащи се от едната страна към другата.

pregnant-woman-and-daughter
woman-5

Бъдещата майка

Нормално е през тази седмица да се чувствате по-замаяна от обикновено. Поради повишаващото се количество кръв и разширените кръвоносни съдове при изправяне кръвта по-бързо се оттича в краката и по-бавно може да се изпомпва отново нагоре. Кръвното налягане пада и са нужни усилия, за да се повиши отново. Докато това се случи, в мозъка се получава кратък, но не тревожен недостиг на кръв, което води до замайване. Не се тревожете: това не влияе по никакъв начин на бебето, защото неговото кръвообращение е различно от това на майката.

В случай на световъртеж, легнете или седнете като повдигнете на по-високо краката си. По този начин кръвта по-бързо ще се разпредели в тялото.

Ако прекалено често се чувствате замаяна, или се стигне до загуба на съзнание, непременно се консултирайте с лекар. Понякога се налага допълнителен прием на желязо.

Съвети

pregnant-woman-at-dentist-1
 • През тази седмица е възможно да забележите слабо кървене от венците. Това се дължи на повишените хормонални нива. По-добре избягвайте дъвките, дъвчащите бонбони и  сладкишите. Мийте редовно зъбите си с подходяща паста, изплаквайте с вода за уста и посещавайте редовно зъболекаря си.
 • За да преодолеете усещането за умора или замаяност, ще ви помогне енергизиращата комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид, по 5 табл. от всяка сол дневно.
 • При железен дефицит – сутрин сол №5 калиев фосфат, на обяд №3 железен фосфат и вечер №2 калциев фосфат (по 5 табл. от всяка сол дневно). А вечер може да втривате Шуслеров мехлем №2 на гърба, между плешките. Тази комбинация соли може да се приема до самото раждане. Каква е разликата между приема на сол №3 железен фосфат и стандартната терапия с висококонцентирани желязосъдържащи препарати? Шуслеровите соли са минерали, произведени на хомеопатичен принцип. Те са създадени в естествената концентрация, в която съществуват в организма. По този начин клетката ги допуска безпрепятствено и те се усвояват лесно и ефективно, без някои от проблемите, които съпътстват приема на стандартните препарати. Шуслерова сол №2 е важна за комбинацията, тъй като желязото не може да се усвоява, ако няма достатъчно калций. Приемът на сол №3 успоредно със стандартната терапия при железен дефицит гарантира по-доброто усвояване и правилно разпределение на желязото в организма.
woman-sleeping

24-а гестационна седмица

През тази седмица приключва шестият месец от бременността. В 24-а г.с. бебето тежи около 700 г и е дълго 31 см. За първи път то осъзнато вкусва от околоплодните води.

baby-5

Нероденото бебе

През 24-а г.с. то реагира все по-осезаемо на говор, шумове или музика. Вече е дълго 31 см и тежи 700 г. Нероденото започва да развива свой ритъм на сън и будуване – това обаче не означава, че той е същият като този на мама.

Сега бебето започва да се впечатлява от гласа на майка си и разучава мелодийката му. След анализ на звуковите модели, е установено, че първият плач на бебето наподобява гласа на майката, дори когато е преждевременно родено. Ето защо трябва повече да говорите на малкото си.

pregnant-woman-relaxing
woman-5

Бъдещата майка

pregnant-woman-in-the-office

През тази седмица много бременни усещат отново стягане и отпускане на сухожилията, които придържат матката. Имайте предвид, че това ще продължи до раждането – матката, която вече е с големината на топка за хандбал, става все по-тежка и се свива. Контрахирането може да се намали като правите по-чести почивки и повдигате краката си високо.

Съвети

 • Ако забелязвате промени в зрението – размазани изображения, сълзене в очите, дразнене на очната повърхност, не отлагайте консултацията с офталмолог.
 • При мускулни крампи и спазми ще ви помогнат Шуслерови соли №2 калциев фосфат и №7 магнезиев фосфат, по 2 табл. от всяка през половин час до отзвучаване на симптомите. За още по-бърз ефект може да добавите Шуслерови мехлеми №2 и №7, като намазвате проблемните зони сутрин с №2 и вечер с №7.
 • Преждевременни контракции – не отлагайте консултацията с лекар! Започнете и терапия с Шуслерови соли – сол №7 магнезиев фосфат, по 10 таблетки на ден, приемани на два пъти, разтворени в чаша гореща вода. Течността се пие бавно, на малки глътки. Добавете и Шуслеров мехлем №7, като го нанасяте нежно няколко пъти дневно в областта на корема.

Препоръчителни прегледи и изследвания

pregnant-woman-with-doctor

В миналото Rh-несъвместимостта между майката и плода е била сериозен проблем, но не и в днешно време. При всяка бременна с отрицателен резус фактор се назначават допълнителни изследвания на Rh-антитела по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. При необходимост бременната се подлага на резус профилактика (по време на раждането или между 28-а и 30-а г.с.).

През този период също така гинекологът може да ви посъветва да направите тест за гестационен диабет. Ако се окаже положителен, ще се наложат промени в режима на хранене по лекарска препоръка.