Четвърти месец

Избери гестационна седмица

happy-pregnant-woman

13-а гестационна седмица

Започва четвъртият месец от бременността! През тази гестационна седмица започва вторият триместър, през който бъдещата майка ще усети първите движения на рожбата си, а коремчето й постепенно ще започне да нараства.

Вече можете да си поемете въздух: опасността от спонтанен аборт рязко намалява през тази седмица. През втория триместър бременността постепенно започва да се забелязва. Коремчето се заобля все повече, а бременната качва първите си допълнителни килограми. Като цяло до момента на раждането допълнителните килограми е добре да се движат около 12-14 (плюс или минус няколко). При всяко притеснение можете да се консултирате с акушер-гинеколог.

baby-4

Нероденото бебе

pregnant-woman-photo

През 13-а г.с. бебето тежи около 60 грама и е дълго около 10 см. Главата му започва да расте по-бавно от досегашното развитие. По този начин пропорциите на главата и тялото постепенно започват да се изравняват.

За да се осигури достатъчно място за растеж на мозъка, костите на черепа не са свързани една с друга. Фугите, или т.нар. фонтанели, ще се затворят напълно едва около втория рожден ден на детето. През 13-а г.с. се усъвършенства слуховият апарат.

Костиците, които до скоро са били хрущяли, започват да се втвърдяват постепенно. Превръщането на хрущяла в кост започва в средната част на дългите кости. Около 13-а г.с. се образуват и гласните връзки. Образуваните през първия триместър органи продължават да се развиват и нарастват, докато станат напълно готови да функционират. С напредване на бременността големината и теглото на бебето ще се променят все по-индивидуално.

Бъдещата майка

pregnant-woman-shopping

За повечето жени през 13-а г.с. и втория триместър започва най-хубавият период. Проблемите от първите месеци отшумяват и бременността най-сетне става забележима с нарастването на коремчето. Въпреки това бъдещите майки все още не са в достатъчно добра форма, за да предприемат много неща.
Полите и панталоните започват постепенно да отесняват. Сега е моментът да се отдадете на шопинг, за да си осигурите дрехи за бременни. През този период бюстът също още наедрява.
Тъй като бебето сега рязко започва да наддава на тегло и дължина, дневната нужда от калории на бъдещата майка също нараства. Бременните трябва да приемат ежедневно с около 250 ккал повече – дневната нужда е около 2 200 ккал. През втората половина на бременността тази нужда нараства на 2 500 ккал. Така се натрупват достатъчно резерви за раждането и периода на кърмене.

Съвети

 • Сега е най-подходящият момент за пътуване и пътешестване. Първите проблеми на бременността отшумяват, а коремчето все още не е толкова едро, че да създава притеснения.
 • При дълги пътувания е добре да раздвижвате краката си и да ги повдигате нависоко при възможност, тъй като бременните са предразположени към образуване на разширени вени.
 • Идва моментът, в който трябва да се погрижите за еластичността на тъканите си. Освен това е важно да се предпазите от рушене на зъбите, стрии и хемороиди. Сигурно сте чували поговорката „Всяка бременност струва на жената един зъб”. Природата се е погрижила вашата рожба да се появи на бял свят с идеален минерален резерв и в пълно здраве. При недостиг или дисбаланс на минерали плодът получава каквото му е нужно от вашите резерви. Така че единствено от вас зависи да се погрижите за баланса на калциевите соли и всички други вещества, от които се нуждае организмът ви, за да сте здрави. За целта през втория триместър ще ви е много полезна следната комбинация Шуслерови соли, която ще подготви тялото ви за всички настъпващи промени: №1 калциев флуорид, сутрин по 5 табл., №2 калциев фосфат, на обяд по 5 табл., и №8 натриев хлорид, вечер по 5 табл. Сол №1 не случайно се нарича солта на бременността – грижи се за еластичността на тъканите, за да се запази кожата ви гладка и без стрии, предпазва от хемороиди и разширени вени, а също така участва в изграждането на зъбния емайл. Сол №2 – отговаря за растежа и здравината на костите и на вас, и на вашето дете. Много важна в периода на бременността, тъй като осигурява правилното делене на клетките на плода. Сол №8 осигурява правилното разпределение на течностите в организма, с което поддържате добре хидратирана кожата и се предпазвате от отоци и задържане на течности.Тази комбинация соли може да се приема постоянно до осмия месец.

Препоръчителни прегледи и изследвания

blood-samples

Между 11-а и 14-а г.с. е най-подходящият момент за измерване на кожната гънка на плода. С нейна помощ се разпознават определени генетични заболявания (напр. Синдром на Даун), както и някои сърдечни или скелетни недостатъчности. Важно е да знаете, че всички генетични изследвания задължително са съпроводени с предварителен ултразвуков преглед за определени показатели при фетуса!

pregnant-woman-doing-sports

14-а гестационна седмица

През тази седмица нероденото бебе, което е приблизително 12 см, вече започва да посяга към пъпната връв, за да си играе с нея, а също и да смуче палеца си. През периода е добре да започнете да се занимавате с някаква лека форма на спорт, ако вече не сте го направили. Така ще бъдете в добра форма през бременността и ще сте подготвени за раждането.

baby-4

Нероденото бебе

През 14-а г.с. бебето започва да посяга към различни неща (захватен рефлекс) и да смуче палеца си (сукателен рефлекс). То се движи осъзнато и старателно се упражнява за времето, когато няма да бъде в майчината утроба. Околоплодните води, в които малкото човече удобно плува, се обновяват напълно на всеки три часа. То поглъща и отделя около 100 мл от тях. До раждането количеството околоплодни води ще достигне около един литър.
Лицето му вече придобива ясни контури: носа, брадичката, ушите, очите и устните стават все по-ясно различими. Порастват и косите върху главата, миглите и веждите, а малкото личице започва все повече да прилича на човешко. Скоро бебето ще започне да прави гримаси и да бърчи челото си.
През тази седмица бебето е около 12 см и тежи близо 65 грама. На ултразвук гинекологът може да разпознае дали е момиченце, или момче. Тялото е покрито с верникс, който предпазва кожата. По цялото тяло започват да растат косми, които през 19-а г.с. приличат на мъх – т. нар. лануго, което ще опада най-късно няколко дни след раждането.

Бъдещата майка

Нивата на естроген в организма силно са се понижили към 14-а г.с. Това може да доведе до чести безпокойства и проблеми със съня. През този период много от бременните боледуват често: настинките и възпалението на пикочния мехур са най-честите оплаквания през периода. Бъдете обаче предпазливи с лекарствата: кои от тях са подходящи и кои – не през периода на бременността. Непременно се консултирайте с гинеколог и никога не се лекувайте сами.

pregnant-woman-sick

Съвети

 • През 14-а г.с. е периодът, в който е добре да започнете с леки физически упражнения. През първия триместър беше препоръчително да сте по-внимателни и да избягвате резките движения. Но сега, през втория триместър, леката тренировка може да помогне да останете в добра форма през бременността и да съберете достатъчно енергия за раждането.
 • Една продължителна разходка на свеж въздух може да подейства много ободряващо на бъдещата майка. По отношение на спорта, можете да заложите на аква фитнес или водна аеробика за бременни. Във водата ще чувствате абсолютна лекота.
 • Повишеното движение е полезно не само през бременността. То е страхотна подготовка за предстоящото раждане. Ако бременната разполага с достатъчно енергия, а тялото й е в добра форма, ще се справи по-леко с контракциите по време на раждането.
 • Не пропускайте да се погрижите за имунитета си, за да се предпазите от вирусни инфекции със следната комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): №3 железен фосфат, сутрин по 3 табл., №6 калиев сулфат, на обяд по 3 табл., и №7 магнезиев фосфат, вечер по 3 табл., за 4-6 седмици.
 • При свръхчувствителност на зъбите се нуждаете ежедневно от прием на 5 таблетки Шуслерова сол №1 калциев флуорид – важна е за укрепването на зъбния емайл, приема се за продължителен период от време. За здрави зъби и венци, както и като профилактика срещу кариеси ви е нужна следната комбинация соли: №1, №2, №7, №11, по 3 табл. дневно от всяка.

Препоръчителни прегледи и изследвания

pregnant-woman-at-dentist

Важно е през периода на бременността да се консултирате със зъболекар веднъж или два пъти, дори и да нямате никакви оплаквания. Освен това: почиствайте след всяко хранене зъбите си с четка и паста и веднъж дневно – основно с конец за зъби, за да понижите хормонално обусловения риск от кариеси.

През тази седмица бременните често се борят с кървене на венците. Използвайте подходяща вода за уста, за да предотвратите този проблем.

Богатата на флуорид готварска сол, паста за зъби или допълнителните таблетки флуор могат да бъдат от помощ. С тяхна помощ емайлът ще бъде стимулиран да се възстанови.

happy-pregnant-woman-1

15-а гестационна седмица

Нетърпеливи ли сте да усетите за първи път движенията на своето бебе? Още малко търпение! Подгответе се да почувствате нещо нежно и леко като пърхане на пеперуда: при първа бременност това се случва около 19-20 г.с., а при втора – 18 -19 г.с.

baby-4

Нероденото бебе

Сърцето на нероденото бебе е напълно развито през 15-а г.с., с атриуми, вентрикули и сърдечни клапи. Само малка овална бленда все още остава между предсърдията. Благодарение на тази бленда кръвта тече от сърцето директно в тялото. Малкото вече тежи около 75 грама и е с дължина около 16 см. Бебето вече може да обърне главата си – вратът е напълно оформен.

Бъдещата майка

Някои оплаквания на бременността като постоянна умора и сутрешно гадене ще започнат да отшумяват през тази седмица. С 12 г.с. приключва една голяма част от бременността – първият триместър. Майчиният организъм се е адаптирал към хормоналните промени и т. нар. „критична фаза” приключва. От този момент рискът от аборт бързо спада. Матката се уголемява и излиза извън малкия таз и може да се напипа в долните участаци на корема като малка по-твърда топчица.

Съвети

woman-holding-baby-clothes
 • Не отлагайте посещението на Училище за родители. Съветите от специалисти, които ще получите там, ще ви бъдат полезни не само за момента, но и в грижите за бебето. С напредването на бременността ви измъчват най-различни въпроси – как ще преминат следващите месеци, предстоящото раждане и много други.
 • Ако под влияние на различни мисли и тревоги, усещате, че напрежението ви се засилва, заспивате трудно или се събуждате през нощта, можете да използвате следната антистрес комбинация Шуслерови соли: №2, №5 и №7– по 3 табл. от всяка сол дневно. При чести пристъпи на страх и тревожни мисли, за още по-бърз ефект, можете да използвате и Шуслеров мехлем №5, като 2-3 пъти дневно намазвате с него областта на гръдната кост, раменете и вътрешната страна на коленете.

Препоръчителни прегледи и изследвания

От 15-а г.с. гинекологът вече няма да измерва бебето по дължината му от короната до задните части. По-интересен е т.нар. „двупосочен диаметър”. При него гинекологът измерва на ултразвуковото изображение обиколката на главата на бебето, по-точно напречният диаметър, който през тази седмица е около 30 мм. На ултразвук лекарят може да види и пола на детето, ако до момента не е имал тази възможност.

pregnant-woman-1

16-а гестационна седмица

През тази седмица бебето е цели 16 сантиметра и тежи 90 г, но вече е една малка личност – показва различни гримаси. При следващия ехографски преглед можете да го разгледате добре. С малко повече късмет малката ръчичка може и да ви помаха.

Около 16-а г.с. много бъдещи майки забелязват, че фигурата им се променя. Коремчето бавно нараства и става все по-видимо, защото матката увеличава размера си и става по-здрава, за да предпазва бебето. Напрежението и леката болезненост, която сте усещали в гърдите изчезва. Нарастването на гърдите се забавя.

baby-4

Нероденото бебе

През тази седмица малкото започва да възприема по-добре шумовете. Но все още е рано за същинското чуване. В момента звуците се предават чрез костната проводимост на черепните кости на бебето. Първите шумове, които детето възприема, идват от вътрешното му обкръжение: гласа и шумовете от сърцето, стомаха и червата на бъдещата майка. Познатите шумове действат успокояващо на детето.

Малкото човече не спира да гримасничи и да движи ръчички и краченца. В края на тази седмица по пръстчетата му се образува характерния отпечатък.

Оттук насетне развитието на бебето е свързано с това да расте и да наддава на килограми – до момента беше по-важно да се образуват основните му органи и нервни клетки. С напредване на бременността дължината и теглото на нероденото бебе ще се променят все по-индивидуално.

Бъдещата майка

pregnant-woman-hands

Около 16-а г.с. бъдещата майка може да забележи, че талията й постепенно изчезва. Коремчето й става все по-забележимо. Матката вече е с големината на топка за тенис и става по-здрава, за да предпази възможно най-добре нероденото дете.

Съвети

 • През тази седмица може да забележите увеличена вагинална секреция. Въпреки, че вагиналното течение обикновено е полезно за тялото ви (предпазва родилния канал от инфекции), определено не се чувствате комфортно. Не се изкушавайте да слагате превръзки, защото те могат да раздразнят гениталния тракт и да доведат до инфекция, което не е препоръчително. Но ако вагиналното течение се увеличи, промени цвета си и мириса си, желателно е да се консултирате с лекар.
 • Препоръчително е до осмия месец да приемате комбинацията Шуслерови соли №1, №2 и №8 (съответно сутрин, обед и вечер, по 3 табл. от всяка), която може да ви помогне да се предпазите от киселини, рушене на зъбите, косопад, стрии, разширени вени, хемороиди.