Трети месец

Избери гестационна седмица

pregnancy-calendar-10-13

9-а гестационна седмица

Започва третият месец от бременността. Околните все още може да не забелязват външните промени в тялото ви, но със сигурност им правят впечатление резките промени в настроението и острата чувствителност към миризми и шум. Ако не сте започнали да си водите дневник на бременността, през тази седмица можете да го направите. Промените с всяка изминала седмица стават все по-забележими.

baby-2

Нероденото бебе

То е с дължина около 2,3 см и тежи около 3 грама. Лицето му започва да придобива все по-правилни форми, очите са оформени, но клепачите остават затворени. Устните, носът и ушите са все по-добре обособени. Бебето започва да прави първите си движения в матката, но все още е много малко и все още не можете да ги усетите в този етап от бременността.

Ръцете и дланите се развиват по-бързо, отколкото краката и стъпалата. Все още не е възможно да се установи полът, тъй като външните полови органи и на момченцата, и на момиченцата в този период изглеждат много сходни.

Бъдещата майка

През тази седмица сутрешното гадене и умората може все още да са налице. Те се дължат на факта, че тялото на жената продължава да работи интензивно, за да осигури оптимални условия за развитието на бебето.

Нивото на хормона hCG се повишава и може би забелязвате, че кожата става по-мека, а косата се омазнява по-бързо от обичайното или обратно – станала е по-суха и по-чуплива.

През този период е възможно да се забележи и увеличена секреция от влагалището, която по-късно ще се нормализира.

Съвети

  • Важно е да използвате всеки удобен случай да си почивате. Намерете си хоби, с което да релаксирате в почивните дни, като четене на книга или рисуване, например. Опитайте се да разсеете тревогите си с приятни занимания.
  • Важно е да се храните здравословно и да не прекалявате с храните, богати на захар и мазнини. Да си бременна не означава разрешение да се яде без граници. Важно е през цялата бременност да се поема достатъчно количество течности.
  • Калцият е особено важен за бременната, както заради правилното изграждане на костите и зъбите на бебето, така и за запазването на здрава костна система и зъби на майката. По време на бременността той подпомага деленето на клетките и нарастването на плода. Ниските му нива носят риск от преждевременно раждане. Широко разпространеното вярване, че за достатъчно калций ви трябват само мляко и млечни продукти, е заблуда. Заложете в менюто си повече алкални храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена. Хапвайте зеле, ряпа, магданоз, кайсии, бадеми, сусам, слънчогледови семки, бразилски орехи, био козе мляко. Задължително е, също така, да сте активни и да се движите повече. А за правилното усвояване и разпределение на калция в тялото ще ви помогне Шуслерова сол №2 калциев фосфат (по 3-5 таблетки дневно).

Препоръчителни прегледи и изследвания

Между 9-а и 12-а г.с. предстои първият основен преглед на ехограф и генетичен скрининг. Наблюдаващият ви гинеколог ще измери теглото и кръвното ви налягане. Ще се насрочат и профилактични изследвания на кръв и урина.

couple-watching-sunset

10-а гестационна седмица

От тази седмица нероденото бебе не се нарича вече ембрион, а фетус. На този етап много бременни забелязват значителни промени в състоянието на косата и кожата си – косите стават по-гъсти и блестящи. Кожата също претърпява изменения – от мазна към прекалено суха или пък обратното. Добре е да се консултирате с козметик и фризьор какви продукти да използвате и какви да избягвате през периода на бременността. Между 9-а и 12-а г.с. предстои първият основен преглед на ехограф. Наблюдаващият ви гинеколог ще измери теглото и кръвното ви налягане. Ще се насрочат и профилактични изследвания на кръв и урина.

baby-2

Нероденото бебе

pregnancy-baby-1

През тази седмица то вече не се нарича ембрион, а фетус – започва т. нар. фетален период. Малката опашчица, която през първите седмици се наблюдава при фетусите на всички бозайници, вече е регресирала. През 10-а г.с. бебето може видимо да използва мускулите си и усърдно шава и подскача.

Малкото плува в околоплодния мехур. Околоплодните води, които непрестанно се обновяват, го предпазват от изсъхване и от външни удари. Мозъкът образува все повече нервни клетки, които бързо се свързват една с друга. През пъпната връв бебето се храни и отделя отпадните вещества на организма си.

В сравнение с дланите, стъпалата на малкото същество са все още слабо развити. Причината за това е, че бебето расте и се развива отгоре надолу. Ето защо главата му е най-добре развита. През 10-а г.с. може ясно да се види, че се образуват пръстчетата на краката. Лактите, коленете, китките и глезените, както и пръстите на ръцете вече са се образували.

Бъдещата майка

yoga-for-pregnant-women

При повечето бременни косите са станали видимо по-блестящи и плътни, а кожата е гладка и розова. Тя е по-добре кръвооросена, което я прави да изглежда по-млада и свежа. Естественият косопад е забавен, благодарение на хормоните. Ето защо повечето бременни имат по-гъста коса. След раждането тези „преходни” коси започват ускорено да падат и често предизвикат силно безпокойство сред младите майки.

Разбира се има и друга група бременни, при които хормоните имат съвсем различно действие, защото големият брой пъпки правят кожата да изглежда неравна, а косите са редки. В този случай може да помогне, ако се посъветвате с козметик или фризьор, които ще ви препоръчат подходящи продукти за лична грижа.

През 10-a г.с. повечето бъдещи майки усещат, че панталоните започват да им отесняват, но коремче все още не се забелязва. Много бременни се чувстват подпухнали, затова е добра идея да започнете да носите по-свободни дрехи. Тези проблеми ще отшумят, след като хормоните се успокоят (най-често след 12-а г.с.).

Съвети

  • Добре е бременните да започнат с леки упражнения или ако спортуват, да продължат с физическата активност. Когато първите симптоми на неразположение отшумят, това ще е от голяма полза за здравето ви, както и за предстоящото раждането. Затова е препоръчително майката да се движи достатъчно, за да има достатъчно енергия за напрегнатия период от последния триместър на бременността и за появата на бебето
  • В случай, че сте сред засегнатите от косопад, може да ви помогне комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): сол №1 калциев флуорид, сол №2 калциев фосфат, сол №8 натриев хлорид и сол №11 силицея – по 5 таблетки от всяка сол дневно за период от 4-6 седмици. При акне по време на бременност се препоръчват соли №9 натриев фосфат, №11 силицея и №12 калиев сулфат (по 5 табл. от всяка сол дневно). Ако лицето е много мазно, може в допълнение да се използва и Шуслеров мехлем №9, като вечер се нанася малко количество от него по кожата на лицето.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Между 9-а и 12-а г.с. предстои първият основен преглед на ехограф и генетичен скрининг. Наблюдаващият ви гинеколог ще измери теглото и кръвното ви налягане. Ще се насрочат и профилактични изследвания на кръв и урина.

woman-relaxing

11-а гестационна седмица

През тази седмица бебето е дълго около 5-6 см. Дори ако полът му все още не може да се установи на ехографски преглед, външните полови органи вече са започнали да се развиват.

baby-2

Нероденото бебе

examination-results

През 11-а г.с. бебето е голямо около 5-6 см и тежи около 30 г. Кожата му е все по-леко прозрачна, защото вече са се образували няколко слоя.

Момиче или момче? Ако очаквате момченце, през тази седмица пенисът му вече ще започне да се забелязва на ултразвук. Но и при момиченцата външните полови органи вече са образувани. Категорично полът на нероденото бебе може да се види обаче чак през 14-а г.с.

Бъдещата майка

woman-drinking-water

През 11-а г.с. много бъдещи майки изпитват повишена жажда. Количеството кръв се увеличава, нуждаете се и от повече течности. Вследствие на това по-често се налага и посещението на тоалетната. И не на последно място: матката притиска пикочния мехур, а тъканта на тазовото дъно се разтяга. Дланите и стъпалата обаче са по-добре кръвоснабдени и приятно топли. Ако преди бременността сте се оплаквали често от студени ръце и крака, със сигурност ще го оцените.

Съвети

В този период много бременни се оплакват от запек. Но не бързайте да се самолекувате, за да не си навредите. Консултирайте се с лекар и винаги можете да използвате помощта на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Утвърдената комбинация соли при запек е: сол №7 магнезиев фосфат, сол №8 натриев хлорид и сол №10 натриев сулфат (по 5 таблетки от всяка сол дневно, до отшумяване на оплакванията).

Препоръчителни прегледи и изследвания

Ако бременността ви е в графата „рискова” или по съвет на акушер-гинеколога, между 10-а и 12-а г.с. може да се насрочи изследване за наличието на генетични особености (напр. тризомии или някои определени метаболитни заболявания). Ако резултатите показват повишен риск от генетични малоформации, вашият акушер-гинеколог може да ви препоръча амниоцентеза, която би могла да се извърши между 16-18 г.с.
Между 11-а и 14-а г.с. е най-подходящият момент за измерване на кожната гънка. С нейна помощ се разпознават определени генетични заболявания (напр. Синдром на Даун), както и някои сърдечни или скелетни недостатъчности. Важно е да знаете, че всички генетични изследвания задължително са съпроводени с предварителен ултразвуков преглед за определени показатели при фетуса!

happy-woman-at-home

12-а гестационна седмица

През 12-а г.с. бебето е дълго около 8см. Третият месец и първият триместър от бременността са към края си. През 12-а г.с. приключва т. нар. „критична фаза”. С нея намалява рискът от спонтанен аборт.

baby-2

Нероденото бебе

През 12-а г.с. малкото е около 8 см и тежи близо 40 грама. Главата му е с обиколка около 20 мм и все още е грамадна в сравнение с останалата част от тялото. На този етап очите се изместват отстрани напред. Клепачите са оформени и остават затворени до 7-ия месец на бременността. Бебето може да движи устните си и да завърта главата и тялото си наляво и надясно.

През този период то започва да поглъща от околоплодните води. През 12-а г.с. жълтъчното мехурче напълно е изчерпило своите резерви. Плацентата вече е достатъчно развита и окончателно поема всички метаболитни функции на фетуса.

Междувременно нервите също са добре развити и бебето започва постепенно да се координира и да се движи. Може например да свива юмручета и да извива ставите на краката и китките си. Много скоро бъдещата майка ще започне да усеща движенията на детето си! Важно е да знаете, че при първа бременност движенията на бебето започват да се усещат около 20 г.с. , а при втора – около18 г. с.

Бъдещата майка

Някои оплаквания на бременността като постоянна умора и сутрешно гадене ще започнат да отшумяват през тази седмица. С 12 г.с. приключва една голяма част от бременността – първият триместър. Майчиният организъм се е адаптирал към хормоналните промени и т. нар. „критична фаза” приключва. От този момент рискът от аборт бързо спада. Матката се уголемява и излиза извън малкия таз и може да се напипа в долните участаци на корема като малка по-твърда топчица.

woman-eating-salad

Съвети

  • От 12-а г.с. бременните трябва да приемат повече йод с храната си, тъй като щитовидната жлеза на бебето започва да работи и изземва по-голямата част от необходимия за майчиния организъм йод. Ако се наложи, гинекологът може да предпише хранителни добавки или медикаменти, но в никакъв случай не прибягвайте до самолечение. Дневната нужда от йод е около 250 мг.
  • Заради активната дейност на щитовидната жлеза някои бременни по-често са раздразнителни или без настроение, а понякога силно депресивни. Бъдещите майки е добре по-често да си правят почивки и да се наслаждават на тишина и спокойствие.
  • Не забравяйте да подпомагате защитните сили на организма с Шуслеровите соли за имунитет: сол №3 железен фосфат, сутрин по 3 табл., сол №6 калиев сулфат, на обяд по 3 табл., и сол №7 магнезиев фосфат, вечер по 3 табл.
  • В случай, че изпитвате емоционални смущения, депресивни състояния, натрапчиви мисли ще ви помогне следната комбинация: сол №5 магнезиев фосфат, сутрин по 5 табл., сол №7 магнезиев фосфат – вечер, 5 табл. При страхове и нестабилно емоционално състояние, за още по-ефективно действие може да комбинирате приложението на сол №5 като таблетки и мехлем. С мехлем №5 намазвайте 2-3 пъти дневно тялото в областта на гръдната кост, раменете и от вътрешната страна на коленете.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Ако бременността ви е в графата „рискова” или по съвет на вашия гинеколог, между 10-а и 12-а г.с. може да се насрочи изследване за наличието на генетични особености. Важно е да знаете, че всички генетични изследвания задължително са съпроводени с предварителен ултразвуков преглед за определени показатели при фетуса!