Седми месец

Избери гестационна седмица

couple-in-love-1

25-а гестационна седмица

Нероденото бебе вече е дълго 33 см и тежи 800 г и продължава да наддава. Ако се роди преждевременно през тази седмица от бременността, има добри шансове за оцеляване.

baby-7

Нероденото бебе

Ако през тази седмица бебето се роди преждевременно, има много добри шансове за оцеляване със своите 800 грама и 33 см. Като „недоносени” се определят бебетата, които се раждат преди 37-а г.с. Ако бременната усети преждевременни контракции, ако започне изтичане на околоплодни води или се появи кървене, това може да бъдат признаци за преждевременно раждане. В този случай гинекологът ще се опита да задържи процеса с почивка и строг режим на легло в болнична среда. Допълнителното количество магнезий може да намали контракциите или напълно да ги премахне. Препарат с магнезий се взема по лекарско предписание. А Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат може да бъде приемана без проблеми от бременните в случай на необходимост (крампи, контракции, главоболие, проблеми със съня и др.)

Ако забележите наличието на някой от споменатите по-горе симптоми за риск от преждевременно раждане, непременно потърсете лекарска помощ! Когато здравословното състояние на майката или бебето е критично, раждането се оставя да се случи, а незрялостта на детския организъм се компенсира в кувьоз.

pregnancy-baby-3
woman-7

Бъдещата майка

pregnant-woman-sleeping-1

Tози период от бременността е сравнително безпроблемен за жената. Вероятността за преждевременно раждане е изключително малка. Бебето се движи активно. Бременността видимо личи, но жената се чувства добре и също е доста активна.

Тепърва коремът ще започва да става по-тежък и състоянието на бременната ще изисква повече внимание и грижи. Въпреки че женското тяло е създадено да износи плода, чести оплаквания през бременността са от болки в гърба заради променената стойка на тялото. А заради натиска върху пикочния мехур все по-често се налага посещението на тоалетната по малка нужда. Появяват се и трудности със съня.

Вероятно в момента единствената ви удобна позиция за сън е настрани, с единия крак свит, а другия – изпънат. Малка възглавничка, подложена на подходящото място, ще ви помогне да намерите удобното си положение.

След 25-а г.с. коремът започва да нараства още по-бързо. От една страна това се дължи на наддаването на килограми на бебето. Другата причина е натрупването на важните за всяка майка мастни „възглавнички”, които събират резерви за периода на кърмене. Повишава се и образуването на околоплодни води.

Съвети

Жените, които са предразположени към появата на стрии, забелязват през този период първите им следи върху корема, гърдите и бедрата си. За да възпрепятствате появата им или тяхното увеличаване  и да успеете да запазите красотата на кожата си, ще ви помогне следната комбинация Шуслерови соли: №1 калциев флуорид, №2 калциев фосфат и №11 силицея, по 5 табл. от всяка сол дневно, за 6-8 седмици. Сол №1 предотвратява измененията на съединителната тъкан, поддържа кожата тонизирана и еластична; №11 се грижи за нейната здравина и хидратацията; №2 – за клетъчната регенерация.   Към тази комбинация таблетки за още по-добър ефект добавете Шуслерови мехлеми №1 и №11 – №1 се втрива с нежен масаж в проблемните зони сутрин, а №11 – вечер.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Между 24-а и 27-а г.с. от бременността по време на профилактичния преглед може да се направи отново тест за наличие на антитела, за да се изключи вероятността за резус несъвместимост между майката и детето.

През този период също така гинекологът може да ви посъветва да направите тест за гестационен диабет.

pregnant-woman-feeling-sick

26-а гестационна седмица

През 26-а г.с. при много от бъдещите майки отново се появяват оплаквания. Вътрешните органи се притискат все повече от нарастващите плод и матка, което води до задъхване, киселини в стомаха и болки в гърба.
Нероденото бебе вече е с дължина 34 см и тежи около 900 г. На ултразвуковото изследване може да се види как с наслада се върти и протяга и как широко се прозява. През тази седмица то вече отваря очите си.

baby-7

Нероденото бебе

Ако бебето се роди през тази седмица, шансът му за оцеляване е много висок (около 85%). През този период много родители започват да планират стаята за малкото и да я обзавеждат. Добре е да направите своя окончателен избор на болница, в която ще постъпите за раждането.

През 26-а г.с. тежащото 900 г (при дължина 34 см) бебе отваря очите си. Нервите в окото са свързани с главния мозък. При появата си на бял свят цветът на очите на бебето е в повечето случаи синьо-сив, но в тях се съдържат пигментите за индивидуалния цвят.

pregant-mother-in-children-room
woman-7

Бъдещата майка

pregnant-woman-doing-yoga

Оплакванията през тази седмица се увеличават, но от друга страна можете да направите някои неща, за да ги облекчите.

Нарастващото бебе притиска част от вътрешните органи. В резултат е възможно да се оплаквате от киселини, задъхване и болки в гърба и кръста. Много важно е по-често да си почивате и да повдигате краката си високо.

Йогата или гимнастиката за бременни са изключително полезни през този период, за да се заредите с енергия и да противодействате на проблемите със съня. Водната гимнастика и плуването могат да бъдат много благоприятни за разтоварване на напрежението от тялото.

Немалка част от бременните се оплакват и от запек. Натискът върху нервите и мускулите в областта на таза може да окаже силен дискомфорт. Когато седите, подлагайте зад таза си плътна възглавничка, за да отпуснете напрежението в областта и да облекчите болките.

Съвети

pregnant-woman-drinking-water

Нарушенията на съня са свързани с честото ходене до тоалетната, с промяната в позицията за сън, особено ако жената е свикнала да спи по корем. Понякога бебето е много активно в тези часове на денонощието. Все пак за здравето ви е важно да поставите съня и почивката си като свой приоритет. Не можете да използвате средствата на традиционната медицина, но ето няколко стъпки, които ще ви донесат нужния комфорт:

 • Опитайте да спите на лявата си страна (това подобрява кръвоснабдяването на плода и подпомага бъбреците за филтрирането на отпадъчните вещества), със свити бедра и колене. Сложете възглавници между колената си, под корема си и зад кръста си. Така намалява напрежението върху кръста и цялото тяло и помага да се отпуснете.
 • Сънят на бременните често се прекъсва от болезнени крампи (схващания на мускулите и пръстите – най-често на прасците на краката). Спазмите се причиняват от недостиг на магнезий в организма. Ефективно решение на този проблем е да изпивате 10 таблетки Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, разтворени в гореща вода, преди лягане. Магнезиевият фосфат ще релаксира мускулите. Локално на мястото на болезнените спазми можете да нанасяте Шуслерови мехлеми №2 и №7 (№2 сутрин, а №7 вечер).
 • Нарушенията на съня се повлияват успешно от комбинацията Шуслерови соли №5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат. Калиевият фосфат повлиява релаксиращо нервната система – вземайте по 5 таблетки преди обед. А магнезиевият фосфат, приеман вечер по 5 таблетки, действа успокояващо при нервност и тревожност.
 • При запек за регулиране на стомашно-чревния тракт, можете да използвате следната комбинация Шуслерови соли: №3 сутрин, №8 на обед и №7 вечер, по табл. от всяка сол дневно.
 • За облекчаване на парещите киселини ще ви помогне комбинацията от соли №2, №7 и №8, по 5 табл. от всяка сол дневно.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Няма препоръчителни прегледи и изследвания.

pregnancy-baby-4

27-а гестационна седмица

Някои бременни започват да се борят със задържането на вода в тъканите. След раждането този проблем изчезва и водният баланс в организма се регулира.
През тази седмица бебето вече тежи един килограм и е с дължина около 36 см. Въпреки че мястото в майчината утроба постепенно намалява, то не спира да се върти и да бута с ръчички и краченца.

baby-7

Нероденото бебе

Бебето вече тежи цели 1000 грама и е дълго около 36 см. През 27-а г.с. пропорциите му вече са напълно адекватни, защото главата му расте малко по-бавно от останалата част от тялото.

Въпреки че в майчината утроба започва да му отеснява, през 27-а г.с. то не спира да се върти и да маха с юмручета. Докато не заеме предлежанието си за раждане (при някои това се случва броени дни преди голямото събитие), главата му се намира ту в долната, ту в горната част на утробата.

Бебето вече е доста развито, единствено белият дроб има нужда от още малко време. През тази седмица той все още не образува достатъчно сърфактант – субстанция, необходима за правилното функциониране на почистващия и защитен механизъм на дихателните пътища. Това е и най-често срещаният проблем при преждевременно родените деца: те често страдат от т.нар. синдром на дихателна недостатъчност. Заради липсата на сърфактант белите дробове не могат да се развият правилно и се слепват. Затова при раждането си преждевременно родените получават дихателна помощ до постигането на пълна зрялост на белите дробове.

pregnancy-baby-5
woman-7

Бъдещата майка

husband-wife

Ако проблемите със задържането на течности се задълбочат, нужна е консултация с лекар, който ще прецени необходимостта от допълнително лечение.

След раждането в рамките на няколко дни задържането на вода в тъканите престава и подпухването изчезва. В процеса на раждането бъдещата майка отделя голямо количество течности. В никакъв случай не бива да се прилага домашно лечение за намаляване на подпухването и отичането. Диетите с плодове и ориз, прочистващите чайове и другите подобни средства могат да са по-скоро опасни за вашето здраве и това на бебето.

Ако обувките и пръстените вече ви отесняват, не отлагайте свалянето на пръстените, както и да замените обувките с по-голям номер, тъй като е важно да се чувствате максимално комфортно.

Съвети

 • Възможно е вече да сте напрегнати от дългото очакване на Големия ден. Използвайте времето за почивка и занимания, които ви разведряват. Рисувайте, слушайте музика, четете, срещайте се с приятели. Ако времето навън позволява, правете дълги разходки на чист въздух.
 • Ако забележите, че краката ви започват да отичат, съобщете го на вашия наблюдаващ лекар! Може да се наложи да се направят допълнителни изследвания и да се проследят по-продължително някои показатели.
 • Може да си помогнете със задръжката на течности със следната комбинация Шуслерови соли: №8 натриев хлорид и №11 силицея, по 5 таблетки от всяка сол дневно, за да се регулира баланса на течностите в организма.
pregnant-woman-grass

28-а гестационна седмица

През тази седмица приключва седмият месец от бременността, както и вторият триместър. Бебето вече е дълго 37 см и тежи около 1100 г.

baby-7

Нероденото бебе

Мастният слой под кожата на нероденото започва да става все по-плътен и през тази седмица то вече тежи 1100 г и е с дължина около 37 см. През 28-а г.с. бебето вече е започнало да отваря и затваря очите си. Използва този рефлекс, когато е будно или спи. Въпреки че още дълго няма да може да фокусира погледа си, през корема на мама започва да различава светлина от тъмнина. След раждането, ако стоите на 20 см от лицето на новороденото, то ще може да различава вашето лице.

woman-7

Бъдещата майка

pregnant-woman-relaxing-2

Матката, чийто горен ръб вече е разположен около два пръста над пъпа, се оформя през тази седмица така, че в горната част има повече място, а в долната – по-малко. По този начин бебето може да заеме правилната си позиция за раждане.

През 28-а г.с. приключва вторият триместър. Започва третият, което означава, че раждането може да се случи във всеки един момент. Неразположенията при бъдещите майки са често срещани, но пък през този период те започват болничен по майчинство и имат повече време и възможност за почивка, за да събират достатъчно енергия.

Съвети

pregnant-woman-shopping-1
 • Започнахте ли с пазаруването на нещата от първа необходимост за малкото? Ако все още не сте, то моментът е идеален да съчетаете разходката с шопинг.
 • При чести позиви за уриниране, което смущава почивката ви през нощта, се опитайте да ограничите приема на течности след 19 ч. Пийте много вода, но предимно по време на деня, а не преди лягане.
 • За да се предпазите от рушене на зъбите, стрии и хемороиди, за да поддържате еластичността на тъканите (важно за протичането на родилния процес), не спирайте приема на подходящата за втория триместър комбинация Шуслерови соли: №1, сутрин по 5 табл.; №2, на обяд по 5 табл.; №8, вечер, по 5 табл. всеки ден.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Вероятно гинекологът ще ви посъветва да го посещавате на всеки две седмици. Моментът е идеален, за да обсъдите с него възможните начини на раждане и обезболяване.