Първи месец

Избери гестационна седмица

woman-first-month-pregnant

Продължителността на бременността е 280 дни – 10 лунарни месеца по 28 дни (9 календарни месеца) или 40 седмици по 7 дни (гестационни седмици). Бременността официално започва да се пресмята от първа гестационна седмица, чието начало съвпада с началната дата на последната редовна менструация.

Тъй като никой не знае кога точно е станало оплождането, вероятният термин на раждане се изчислява от първия ден на последната менструация. От този ден се изваждат три месеца и се добавят 7 дни. Примерно, ако последната ви менструация е започнала на 1-ви март (1.03): март е трети месец, от който се изваждат три месеца. Това прави 1-ви декември (1.12). Към тази дата се прибавят 7 дни и се получава осми декември (8.12). Това е датата на термина – приблизителната дата, на която се очаква раждането. Имайте предвид обаче, че повечето деца се раждат около две седмици преди или две седмици след датата на изчисления термин.

1-ва гестационна седмица

Започва от първи ден на последната менструация. Бременност все още няма. Яйцеклетката, която предстои да бъде оплодена, се подготвя за узряване.

2-ра гестационна седмица

Предстои настъпването на овулацията (между 14-17-и ден от началото на месечния цикъл, ако той е с продължителност 28 дни). Овулацията е индивидуална при всяка жена. Матката се подготвя за създаването на подходящи условия за началото на бременността.

3-та гестационна седмица

През тази седмица реално започва бременността. Ако в дните на овулация сте правили секс без предпазни мерки, вероятността сперматозоидите на мъжа да достигнат до отделената по време нa овулация яйцеклетка, и един от тях да извърши оплождането, е много голяма.

couple-in-love

Нероденото бебе

Eмбрионално развитие

Яйцеклетката не притежава способността да се придвижва сама и няма собствен апарат за придвижване. Малко преди овулацията ампуларната (разширената) част на маточната тръба променя положението си спрямо яйчника и по време на овулацията сближава яйчника и тръбата, като създава нещо като късо мостче, по което яйцеклетката достига маточната тръба. Там става срещата със сперматозоидите.

Веднага след оплождането се задействат безброй процеси, чийто краен резултат е нов човек. Външната обвивка на яйцеклетката променя своята структура и спира да пропуска сперматозоиди. Ядрата на двете клетки (сперматозоид и яйцеклетка) се сливат в едно и новата клетка започва да се дели. Още на втория ден тя се състои от четири, а на третия ден – от осем клетки и т.н. На този етап учените наричат нероденото бебе „морула” (произхожда от латинската дума за черница), защото бъдещият ембрион прилича на черница.

Няколко дни след оплождането се оформя кухина във вътрешността на морулата и бъдещото бебе започва да бъде наричано бластула (бластоцист). Бластоцистът е изграден от два слоя клетки: вътрешен (ембриобласт) и външен (трофобласт). От ембриобластът се формира същинският ембрион, а от трофобласта – плацентата. Посредством плацентата и свързаната с нея пъпна връв на по-късен етап бебето ще бъде снабдявано с кислород и хранителни вещества, а също така ще отделя отпадните вещества от обмяната на веществата му.

Оплодената яйцеклетка пътува неуморно през целия този период и, достигайки до маточната кухина, е готова да се имплантира. В този момент тя се състои от 70 до 100 клетки и започва да се нарича „ембрион”.

Бъдещата майка

През тази гестационна седмица повечето жени все още не знаят, че са бременни. Няма никакъв осезаем признак за това. Характерните за бременността симптоми и оплаквания се появяват на по-късен етап, но някои дами може да започнат да изпитват догадки.

Хормоналните промени, които настъпват с овулацията и оплождането на яйцеклетката, и които започват да подготвят организма на майката за следващите седмици от бременността, протичат съвсем незабележимо.

Първата официална задача на хормоните е да подготвят матката за пристигането и имплантирането на яйцеклетката. Само когато яйцеклетката е имплантирана правилно, бебето може да получава достатъчно от необходимите му хранителни вещества и кислород. Отговорно за този процес е т. нар. „жълтъчно мехурче”. Добре изграденият и кръвоснабден ендометриум е най-добрата предпоставка за успешно имплантиране.

woman-happy
woman-at-the-doctor

4-та гестационна седмица

След като яйцеклетката е била оплодена, в началото на 4 г.с. тя се имплантира в матката. Изключително рядко това е свързано с много оскъдно кървене при имплантиране, което кара много жени да вярват, че не са бременни, а започват месечния си цикъл.

Ако успее добре да се имплантира, това се нарича „успешна концепция”. Тестовете за бременност обаче все още са неточни. Най-голяма точност може да даде кръвен тест, направен при гинеколог. Имайте още малко търпение: следващата седмица тестът за бременност, закупен от най-близката аптека, ще покаже със сигурност има ли бременност, или не.

С тест или без, някои жени започват още през тази седмица да откриват промени в себе си, често пъти без да знаят, че са бременни. Хормонално обусловените оплаквания през бременността като гадене, лесна умора и цялостна отпадналост, могат да се появят съвсем в началото на бременността. Те най-често продължават само през първите три месеца, а през втория триместър (от 13 г. с.) положението се подобрява.

Нероденото бебе

Само седем дни след оплождането яйцеклетката се имплантира в матката. Сега започва да действа принципът „всичко или нищо”: ако под външни влияния ембрионът бъде увреден, организмът се опитва да възстанови щетите. Ако това не се получи, развитието спира и бременността се прекъсва. Ако обаче се получи, ембрионът продължава да се развива нормално.

Клетките на ембриона все още са плурипотентни, което означава, че от всяка клетка на плода може да се развие отделен орган. Но през 4 г.с. клетките започват да се специализират: от клетките, които образуват ембриона (ембриобласт), се образува един закръглен бластодиск, който се състои от три така наречени зародишни слоеве:

  • ендодерма (вътрешният зародишен слой)
  • мезодерма (средният зародишен слой)
  • ектодерма (външният зародишен слой)

Въпреки, че в момента ембрионът е само 0.5 мм след около девет месеца бъдещият малък човек ще тежи около 3300 грама и ще е дълъг около 52 см!

Бъдещата майка

През тази седмица в организма на бъдещата майка се случват не малко промени. Матката е оптимално подготвена за зародишните клетки. Хормоните контролират физическите промени през първите няколко седмици и вече могат да известят за типичните симптоми на бременността: от запушен нос и силно слюноотделяне до емоционални промени, за които бъдещият татко и близките на бременната е добре да бъдат подготвени. Благодарение на хормона прогестерон всички процеси в организма сега се извършват много по-бавно. Това предпазва нероденото бебе и бременността, но същевременно показва, че жената често ще чувства умора и отпадналост и нерядко ще страда от запек.

Благодарение на хормоните, гърдите и матката също увеличават размерите си – наистина много бременни забелязват преждевременно, че гърдите им са наедрели и по-чувствителни.

Жените пушачи трябва да са по-предпазливи: през този период от бременността бебетата са особено чувствителни. Време е да се разделите с нездравословния си навик. Не се тревожете – нероденото бебе няма да получи абстиненция, ако спрете изведнъж тютюнопушенето. Алкохолът и опиатите също могат да нанесат сериозни вреди. Оставете всички вредни стимуланти в миналото – вече се грижите за двама! При всеки проблем или оплакване се консултирайте с лекар или акушерка.

Съвети

Здравословното хранене е най-добрият начин да се чувствате жизнена през периода и да се грижите за правилното развитие на бебето, което носите в утробата си. Най-подходящите храни и напитки са: кисело мляко, месо и риба, бобови растения, ориз, картофи, ръжен и пшеничен хляб, яйца, плодове и зеленчуци.

  • Старайте се да приемате по 1,5 – 2 л вода на ден, за да поддържате хидратиран организма си. Избягвайте консумацията на кафе и черен чай, на сурови яйца и месо, както и риби от развъдници и големи морски риби (напр. риба тон).
  • За да се чувствате добре и да имате повече енергия, както и за да се предпазите от типични за бременността оплаквания, ще ви помогнат Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). За тях не важи забраната за употреба на медикаменти – те са щадяща и ефективна алтернатива на конвенционалното лечение, а при нужда се съчетават с него. Минералите, каквито са Шуслеровите соли, регулират и изграждат всяка клетка в тялото ни. През бременността организмът има още по-голяма нужда от тях!
  • През периода на цялата бременност се препоръчва приемът на Шуслерова сол №1 калциев флуорид и Шуслерова сол №2 калциев фосфат. Препоръчителен прием – по 5 таблетки от всяка сол дневно. Сол №1 е важна  за жените с чувствителни зъби. Освен това тя неслучайно се нарича солта на бременността, защото осигурява еластичност на тъканите и не позволява образуването на стрии, разширени вени, хемороиди, целулит. Основната комбинация за предпазване от появата на стрии, целулит, хемороиди през бременността е: Шуслерова сол №1, сутрин по 5 табл., Шуслеров мехлем №1, сутрин се нанася в областта на корема, седалището и бедрата, Шуслерова сол №11, вечер, по 5 табл., и Шуслеров мехлем №11, намазване на проблемните зони. А сол №2 е особено необходима за деленето на клетките и за растежа на плода. Освен това се грижи за здравината на костите и зъбите и на майката, и на детето.

Препоръчителни прегледи и изследвания

През тази седмица, след положителния тест за бременност, е време да си запишете час за преглед при акушер-гинеколог. Можете да започнете и прием на фолиева киселина (около 400 микрограма на ден). При планирана бременност би трябвало полезния витамин да се приема поне 2-3 месеца преди зачеването.