Пети месец

Избери гестационна седмица

family-pregnant-woman

17-а гестационна седмица

През 17-а г.с. нероденото бебе вече тежи 100 г и е дълго цели 18 см. Съвсем скоро ще почувствате и първите движения на плода, които ще наподобяват леко потрепване. Бъдещият татко, братчето или сестричето сигурно също очакват да ги усетят с нетърпение, но за по-осезаеми (и за околните) движения на малкото ще мине още доста време.

baby-5

Нероденото бебе

pregnant-woman-nature

Детето вече има добре развити сензори и често посяга към пъпната връв, за да си играе с нея или пъха палеца в устата си, за да го смуче. В началото това е само игра, но тя има важно значение: след раждането сукателният и хватателният рефлекс са жизненоважни и трябва да бъдат добре усвоени.

Дори през корема на мама бебето вече може да усети контакта си с нея. В момента малкото тежи само 100 г, но от този момент то започва да натрупва мастна тъкан и бързо да наддава на тегло. Бебето е дълго е около 18 см: ръцете и главата му растат малко по-бавно от останалата част на тялото, така че пропорциите бавно се изравняват.

woman-5

Бъдещата майка

pregnant-woman-taking-notes

Тази седмица (както и следващите) за много бременни са най-хубавият период от дългото очакване. Повечето от неразположенията са отшумели. Единственото неудобство е нарастващият корем. Засиленото кръвообращение повишава при много жени желанието за секс. Наслаждавайте се на този период, преди да станете родители!
При някои бременни могат да се появят проблеми със сухожилията: матката става все по-тежка и започва да контрахира, което бъдещата майка усеща като силно и частично неприятно свиване, което често пъти се излъчва към гърба. За да облекчите положението си, е полезно от време на време да повдигате краката си и да подпирате гърба си с голяма възглавница.

Съвети

pregnant-woman-at-drinking-water
 • Увеличаването на апетита около 17-a г. с. е характерно за бременната. Сигурно през последните дни имате повишен апетит, дори е възможно да изпитвате неутолим глад. Това е така, защото вашето растящо бебе се нуждае от повече храна. За да се предпазите от прекомерно наддаване на килограми, опитайте се да изберете храни, които ви засищат и отговарят на вашите нужди от хранителни вещества като протеини, минерали, витамини. Използвайте зърнени храни, плодове и зеленчуци. По възможност избягвайте сладкото и не хапвайте само и само да имате нещо в устата си. И още един важен съвет – ако имате огромно желание да претършувате хладилника посред нощ, си намерете друго занимание, което да ви отдалечи от постоянния глад. Но, ако ви е трудно и мисълта да подсладите с нещо живота си ви преследва неотлъчно, изяжте една ябълка.
 • Дехидратацията на организма може да доведе до виене на свят или отпадналост. Затова приемайте повече течности, най–малко осем чаши вода на ден.
 • За профилактика на желязодефицитна анемия през бременността ще ви помогне следната комбинация Шуслерови соли: сутрин сол №5 калиев фосфат, на обяд №3 железен фосфат и вечер №2 калциев фосфат (по 5 табл. от всяка сол дневно). А вечер може да втривате Шуслеров мехлем №2 на гърба, между плешките. Тази комбинация соли може да се приема до самото раждане – предпазва майката от анемия при нея и новороденото, рушене на зъбите, косопад, способства изграждането на нервната система на плода и я предпазва от следродилна депресия. Каква е разликата между приема на сол №3 железен фосфат и стандартната терапия с висококонцентирани желязосъдържащи препарати? Шуслеровите соли са минерали, произведени на хомеопатичен принцип. Те са създадени в естествената концентрация, в която съществуват в организма. По този начин клетката ги допуска безпрепятствено и те се усвояват лесно и ефективно, без някои от проблемите, които съпътстват приема на стандартните препарати. Шуслерова сол №2 е важна за комбинацията, тъй като желязото не може да се усвоява без достатъчно калций. Приемът на сол №3 успоредно със стандартната терапия гарантира по-доброто усвояване и правилно разпределение на желязото в организма. При положение, че се налага приемайте първо сол №3 и след 30 минути назначения ви железен препарат. Така ще повишите чувствително условията той да се усвои добре от организма.

Препоръчителни прегледи и изследвания

При необходимост направете кръвни изследвания, за да установите дали се налага приемът на допълнително желязо.

sport-pregnancy

18-а гестационна седмица

Изключително малък е броят на бременните, които продължават да се оплакват от сутрешно неразположение или други хормонално обусловени проблеми. Нарастващото бебе и плацента вече започват да си личат върху фигурата. Гимнастиката за бременни и упражненията за стягане на тазовото дъно могат за момента да намалят проблемите като засилят гърба и мускулатурата.

baby-5

Нероденото бебе

pregnant-woman-sleeping

През 18-а г.с. бебето спи около 20 часа в денонощието. В повечето случаи обаче то е будно през нощта, когато бременната се движи по-малко, защото през деня движенията й го приспиват. Когато малкото е будно, то използва максимално пространството, в което се намира. Върти се, премята се и си играе с пъпната връв с ръчички и краченца. През 18-а г.с. то тежи около 200 г и е с дължина около 20 см. Използва все още достатъчно свободното място в майчината утроба, за да се обръща и да си играе. С напредване на бременността ръстът и теглото му ще се променят все по-индивидуално.

woman-5

Бъдещата майка

Нарастващото бебе и постоянните му движения в утробата започват силно да притискат пикочния мехур, затова вероятно изпитвате по-чести позиви за ходене до тоалетна. Тъканите започват да се подготвят за раждането и стават по-меки и гъвкави. За да избегнете неприятните ситуации, започнете да правите упражнения за стягане на тазовото дъно – това е отлична подготовка за раждането. Горният ръб на матката, която в момента е с размера на малък пъпеш, се намира на височината на пъпа. Гърдите и бедрата също постепенно увеличават размерите си. При някои жени започват да се появяват първите стрии. При повечето бъдещи майки обаче те стават видими едва към края на бременността или изобщо не се появяват.

Вероятно и киселините в стомаха вече са се появили. Езофагеалният сфинктер се отпуска също като останалите тъкани по време на бременността под влияние на хормоните на бременността. А когато нарастващата матка притиска стомаха, стомашните киселини могат да се качат в хранопровода. Това се случва често, когато бременната лежи по гръб. Препоръчват се чести, но малки хранения през деня, отколкото няколко основни.

Съвети

woman-and-man-discussing
 • Може би е време да помислите къде ще родите. Добре е с бъдещия татко да коментирате дали можете да си позволите раждане в частна клиника, или ще се насочите към общинска болница. Можете да посетите избраните родилни отделения в техните Дни на отворени врати.
 • Помощ с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) при киселини: – сол №2 калциев фосфат (сутрин), сол №8 натриев хлорид (на обед), и сол №7 магнезиев фосфат (вечер) – по 5 табл. от всяка сол дневно.
 • Добре е да увеличите приема на калций. Нероденото бебе има особено голяма нужда от него през този период, за да засили костите си, а това може да доведе при майката до загуба на калций. Затова до 8-я месец се препоръчва да приемате основната комбинация Шуслерови соли, която подпомага баланса на калций в организма, предпазва от рушене на зъбите, стрии и хемороиди, подпомага еластичността на тъканите: сутрин сол №1 калциев флуорид, на обяд – сол №2 калциев фосфат, и вечер – сол №8 натриев хлорид, по 5 табл. от всяка сол дневно. В допълнение за профилактика срещу поява на стрии и целулит, през цялата бременност можете да използвате Шуслеровите мехлеми №1 и №11. С №1 намазвайте сутрин проблемните зони, а с №11 – вечер, преди лягане. Мехлемите се нанасят с нежно втриване.
videozone-baby

19-а гестационна седмица

Всяко напрежение или чувствителност, както и контракция (спазми) в областта на корема в този период на бременността е притеснително, затова се налага прием на спазмолитици или на магнезий за отпускане на маточната мускулатура. Подготвителните контракции (подготовка за раждането) са характерни 1-2 седмици преди термина.

baby-5

Нероденото бебе

През 19-а г.с. става ясно дали очаквате момиче или момче. В повечето случаи полът се установява по време на задължителния през този месец ултразвуков преглед. Ако предпочитате да запазите тайнството до раждането, непременно предупредете гинеколога си, че искате полът на бебето да си остане изненада.

В червата на малкото човече вече са започнали да се събират първите отпадъчни продукти, които след раждането се отделят като т. нар. мекониум в изпражненията му. През 19-а г.с. се появяват и първите зачатъци на зъби. Тялото на нероденото е покрито с фин мъх, т. нар. лануго. Кожата му образува все повече слоеве и не изглежда така прозрачна като преди. Мастните жлези започват да функционират и се образува vernix caseosa (бял секрет, който покрива цялото тяло на плода и го предпазва от контакта му с околоплодната вода).В скелета на бебето вече се наблюдават над 250 точки на вкостяване, като 53 са в черепа. Черният дроб и далакът започват работата си и произвеждат бели кръвни клетки.

Когато бебето бъде измерено по време на ултразвуковия преглед, то вече е 24 см дълго, а теглото му е 200 г. Тъй като не стои изпънато в майчината утроба, трудно може да се прецени реалната му дължина.

woman-5

Бъдещата майка

При много жени косата и кожата видимо се променят: повечето бременни се радват на лъскава и обемна коса, а кожата е с приятен розов тен. Други от бъдещите майки обаче се оплакват от обратният ефект: акне, чупливи нокти и косопад. И за двете явления виновници са хормоните на бременността.

През 19-a г.с. бременното коремче вече започва да прилича на малка топка. Ако усещате стягане на равни интервали от време, ако коремът стане прекалено твърд или се появи кръвотечение, непременно трябва да се консултирате с вашия гинеколог. Възможно е да става дума за преждевременни контракции, които непременно трябва да бъдат овладени.

pregnant-woman-2

Съвети

Запушеният нос, от който се оплакват някои бременни през този период, също е в резултат от хормоналните промени, а не от настинка. Кръвоносните съдове се разширяват през бременността, за да реагират на повишеното количество кръв, а лигавицата на носа набъбва. Избягвайте употребата на спрей за нос! Или ако положението е нетърпимо, използвайте спрей за нос на основата на морска вода. При косопад, акне и чупливи нокти ще ви е много полезна следната комбинация Шуслерови соли: №1 калциев флуорид (сутрин), №8 натриев хлорид (на обед), и №11 силицея (вечер), по 5 табл. от всяка сол дневно. Тази комбинация ще ви помогне за овладяването на проблемите, за по-хубави и по-здрави кожа, нокти и коса. Освен това ще ви предпази от поява на хемороиди, разширени вени, проблеми със зъбите.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Между 19-а и 22-а г.с. предстои втората фетална морфология – оглеждат се подробно всички органи: невралната тръба, която окончателно се е затворила, оглеждат се сърдечните кухини, мозъчните стомахчета. Така се изключва вероятността за някакви сериозни патологии или малформации на бебето. Освен ултразвуковия преглед, ще бъдат направени и останалите задължителни изследвания: тегло, кръвно налягане и хемоглобин, както и наличие на белтък в урината, нива на кръвната захар и наличие на микроби.
По време на ултразвуковия преглед ще се изчисли дължината на нероденото от короната на главата до петите.
За целта лекарят трябва да определи т. нар. биометрични данни. Дължината на бедрената кост, умножена по седем, дава приблизителната дължина от короната до петите. Останалите данни също дават важна информация за развитието на бебето, както и теглото му:

 • Бипариетален диаметър: диаметърът на главата от едното сляпо петно до другото.
 • Дължината на бедрената кост: бедрената кост лесно може да се измери с помощта на ултразвук. Фронтоокципиален диаметър: диаметърът на главата от тила до челото.
 • Диаметърът на корема и гръдния кош: разстоянието от дясната до лявата страна на корема.
 • Обиколка на корема

Още веднъж ще се провери дали бъдещата майка очаква едно или повече бебета. Също така и количеството на околоплодните води, както и сърдечните тонове и движения на бебето, а също и положението на плацентата. Всички данни ще бъдат отразени в медицинския картон на бременната.

happy-pregnant-woman-3

20-а гестационна седмица

Ето ни в средата на бременността! Вече сте преполовили пътя си до раждането на детето! Вече и останалите членове на семейството ви могат да се почувстват като част от вълшебството на бременността!
Нероденото бебе тежи около 300 г, а дължината му е около 25 см и се движи толкова интензивно, че ако поставите ръка върху корема си, ще го усетите.
Между 19-а и 22-а г.с. предстои вторият голям профилактичен преглед за бременната. Освен ултразвуковия преглед, ще бъдат направени и останалите задължителни изследвания: тегло, кръвно налягане и хемоглобин, както и наличие на белтък в урината, нива на кръвната захар и наличие на микроби.

baby-5

Нероденото бебе

happy-pregnant-woman-4

С постоянната практика и нарастването на нероденото на тегло и дължина, силите му се засилват. Това забелязват и много бременни, защото все по-често усещат ритничетата и движенията на малкото. Не само родителите могат да усетят детето: то също възприема все по-добре ласките и лесно се успокоява, ако погалите корема си или му пуснете спокойна музика. А когато се отпуснете за почивка, със сигурност ще провокирате негово ритниче или удар по корема, което се усеща като леко „почукване”.

С постоянната практика и нарастването на нероденото на тегло и дължина, силите му се засилват. Това забелязват и много бременни, защото все по-често усещат ритничетата и движенията на малкото. Не само родителите могат да усетят детето: то също възприема все по-добре ласките и лесно се успокоява, ако погалите корема си или му пуснете спокойна музика. А когато се отпуснете за почивка, със сигурност ще провокирате негово ритниче или удар по корема, което се усеща като леко „почукване”.

woman-5

Бъдещата майка

pregnancy-baby-2

Започва образуването на първите наченки на коластра – първото майчино мляко. При някои жени това се усеща като напрежение в гърдите. Коластрата е високо концентрирана жълтеникава течност, която ще изхранва новороденото през първите дни. При много жени тя се появява едва след раждането.

Ако гърдите ви значително са нараснали, то 20-а г.с. е идеалният период да потърсите специален сутиен за бременни или за кърмачки. Той ще ви предпази от болките в гърба и ще поддържа във форма съединителната тъкан на гърдите. Специалните сутиени за бременни и кърмачки имат по-широки презрамки и обикновено са достатъчно широки, за да не пристягат излишно.

Съвети

pregnant-woman-with-headache
 • С учестените движения на детето вероятно вече си задавате въпроса дали е удачно да правите секс в този период от бременността. Всичко, което е приятно за жената, е позволено, стига да няма изрична лекарска забрана за това. Обърнете внимание на удобната поза по време на секс. Имайте предвид, че бебето е добре защитено в матката, а околоплодните води го предпазват от наранявания.
 • Неприятен козметичен проблем, какъвто е акнето по време на бременност, може да се реши с приема на следната комбинация Шуслерови соли: №9, №11 и №12 (сол №12 се използва само при наличие на гнойни процеси с изходно отверстие!). Приемът е по 5 табл. от всяка сол дневно. Ако кожата на лицето е много мазна, в допълнение използвайте и Шуслеров мехлем №9, като намазвате лицето си с него вечер, преди лягане.
 • Ако имате недостиг на енергия и се чувствате отпаднали, изтощени, както и при ниско кръвно налягане – използвайте следните соли: №3, №5 и №8 (по 5 табл. от всяка сол дневно).
 • Запекът, който е нежелан чест спътник на бременността, се повлиява чудесно от следната комбинация: №3 (сутрин), №8 (на обед) и №7 (вечер) – по 5 табл. от всяка сол дневно. Но не забравяйте, че е важно да се храните балансирано, с много плодове и зеленчуци, както и да приемате достатъчно течности (вода!), за да се отървете от подобни неприятни смущения.