Осми месец

Избери гестационна седмица

pregnancy-calendar-8-15

29-a гестационна седмица

Добре дошли в третия (и последен) триместър от бременността! Нероденото бебе вече тежи около 1 250 г и е с дължина около 39 см. До раждането му външния му вид ще продължава да се променя. Вероятно през тази седмица то ще заеме окончателната си позиция за раждане. Има смисъл да се запишете на кратък курс за подготовка за раждането или поне да се консултирате с акушерка за всичко, което е важно да знаете за етапите на родилния процес и грижата за новороденото.

baby-8

Нероденото бебе

През тази гестационна седмица бебето получава от плацентата важни вещества, които подсилват имунната му система. Голяма част от неродените заемат родилната си поза (най-често с главата надолу). Детето не се движи много, но осезаемо се обръща наляво и надясно и натиска с ръчички и краченца. Особено ясно се виждат очертанията на крачетата върху корема на мама, когато малкото рита.

През 29-а г.с. бебето е с дължина около 37 см и тежи около 1250 г.

pregnancy-calendar-8-6
woman-8

Бъдещата майка

pregnancy-calendar-8-5

През 29-а г.с. вероятно ще започнете по-често да усещате т. нар. „подготвителни контракции” (или контракции Бракстън-Хикс). Те се появяват нередовно (от един път на всеки час до няколко пъти дневно) и не са повод за тревога. Подготвят матката за раждането, но не водят до разкритие на шийката.

Ако обаче контракциите станат редовни и по-често от три пъти за един час, най-добре потърсете помощта на акушер-гинеколог, за да сте сигурна, че това не са родилни контракции.

Съвети

pregnancy-calendar-8-14

Можете да облекчите неприятната тежест в краката като често ги повдигате високо и като раздвижвате мускулите на краката. Специални чорапи за разширени вени можете да използвате само по препоръка на лекар.

През третия триместър се увеличават чувствително нуждите от желязо (хемоглобинът пада). Следната комбинация Шуслерови соли ще ви помогне да се предпазите от желязодефицитна анемия и ще подпомогне нормалните процеси на развитие на плода: сол №5 – сутрин по 5 табл.; сол №3 – на обяд по 5 табл.; сол №2 – вечер, по 5 табл. Тази основна комбинация соли за третия триместър може да се приема и до самото раждане, за да се предотврати опасността от следродилна депресия.

Препоръчителни прегледи и изследвания

pregnancy-calendar-8-13

Между 29-а и 32-а г.с. предстои третият по-голям ехографски преглед. Покрай него ще бъдат направени и други допълнителни изследвания: ще се измерят теглото, кръвното налягане и количеството хемоглобин, ще се изследват нивата на белтък, захар и микроби в урината.

По време на ултразвуковия преглед ще се измери дължината на бебето, като лекарят трябва да изчисли и да определи и т. нар. биоритмични данни. Те дават важна информация за правилното и навременно развитие на бебето, както и за теглото му. Ще се измери количеството на околоплодните води, както и сърдечните тонове и движенията на бебето, а също и положението на плацентата. Всички важни данни ще се нанесат в картона на бременната.

pregnancy-calendar-8-12

30-а гестационна седмица

През 30-а г.с. бъдещата майка не бива да остава за дълго време легнала по гръб. В тази позиция тежестта на корема я притиска и може да предизвика проблеми с кръвообращението.
Нероденото бебе е около 40 см дълго и тежи около 1400 г. От 29-а г.с. нататък недостигът на място в майчината утроба го кара да заеме т.нар. фетусна поза.

baby-8

Нероденото бебе

То вече тежи около 1400 г и е с дължина около 40 см. От тази седмица вече може да започне да изпитва физическа болка. Бебето реагира и на други дразнители и става все по-чувствително. Можете значително да го успокоите като по-често галите корема си с ръка.

Ако през 30-а г.с. то все още не е заело родилната си поза, недостигът на място в майчината утроба го стимулира да заеме т.нар. фетусна поза. При нея коленете сочат нагоре, а ръцете са около тялото. През тази седмица бебето може само да контролира физическата си температура, която е близка до тази на майката. Започва растежа на косата върху главата, а ланугото (финото окосмяване) постепенно окапва от кожата на тялото.

pregnancy-calendar-8-3
woman-8

Бъдещата майка

pregnancy-calendar-8-4

През 30-а г.с. лежането по гръб вече е не само неприятно, но и опасно. По възможност избягвайте да се задържате за дълго в тази поза, защото нарастващият корем притиска кръвоносните съдове и може да предизвика проблеми с кръвообращението. По време на сън избирайте позата на една страна (препоръчително е да е лявата).

Вероятно и някои ситуации от ежедневието вече ще ви се струват по-трудни – от изкачването на стълби до задъхване заради оживен спор. Задъхването е често срещано оплакване през периода и това е последица от големината на бебето и позата, която то заема. Белият дроб се притиска, дишането се затруднява и бременната по-бързо започва да се уморява. Ето защо тя има нужда от повече спокойствие и тишина.

Съвети

pregnancy-calendar-8-11
  •  Въпреки че бременността не е болест, тя е период, през който организмът изисква особено внимание и грижа, а бъдещите майки трябва да си почиват достатъчно. Когато стоите продължително време седнала, непременно подлагайте възглавничка под кръста си, а краката повдигайте по възможност на високо.
  • При болки в гърба и кръста, използвайте следната комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): №1, №2 и №11 – по 5 таблетки от всяка сол дневно. Болезнените участъци намазвайте 2-3 пъти дневно в Шуслеров мехлем №7.
  • Вероятно вече знаете дали ще имате момиченце или момченце и с бъдещия татко сте избрали любимите си имена. Ако все още не сте го направили, то имате на разположение последните седмици до раждането, за да изберете най-хубавите. Роднини и приятели със сигурност с готовност биха се включили с някои предложения.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Около 30-а г.с. е добре отново да направите профилактичен преглед при зъболекаря и, ако се наложи, да се вземат мерки при наличие на проблем.

pregnancy-calendar-8-10

31-а гестационна седмица

През 31-а г.с. бебето става още по-активно, въпреки че бъдещата майка най-вероятно няма да усеща толкова силно движенията му: малкото се движи на определени интервали, но не и на толкова големи пространства като преди. Може и да пропуснете да забележите, но то вече си има свой ритъм на сън и будуване.

baby-8

Нероденото бебе

През 31 г.с. бебето спи около 15-минути на всеки 1-2 часа. Обикновено тогава не е толкова активно и сърдечният му ритъм е по-ритмичен. Ако бременната често ходи, полюшващите движения бързо го приспиват. То става активно тогава, когато бъдещата майка реши да си почине – тогава люлеенето престава. След хранене детето също може да стане по-активно, тъй като по-високите нива на кръвна захар бързо се предават и на него.

В коремчето на мама започва да му става все по-тясно, но това не го спира. Може би ви се струва, че вече не е така активно като преди и се чудите дали всичко е наред. Бъдете спокойна. То също така смуче палеца си и си играе с пъпната връв.

През тази седмица малкото човече вече тежи 1600 г и е с дължина на тялото около 42 см. През следващите седмици ще продължи да наддава на тегло като до раждането почти ще удвои настоящото си тегло.

woman-8

Бъдещата майка

pregnancy-calendar-8-2

През този седмица много от бременните трябва да се борят с неразположението от подпухналите си ръце и крака си. Най-добрият начин да облекчите това състояние е с помощта на удобни обувки. Медикаментите не са желателни, а оплакванията изчезват скоро след раждането.

Добре е да носите обувки с нисък ток (2-4 см), защото те облекчават най-ефективно стъпалата, ставите и гърба. Препоръчително е за бъдещата майка често да се глези с топла вана или масаж, които отпускат напрежението в гърба. Същото важи и за ваните за крака и масажът на стъпалата. По възможност избягвайте продължителното стоене на крак или дългото седене на едно място.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Ако очаквате близнаци, автоматично влизате в групата на рисковите бременности и ще бъдете преглеждана на чести интервали. Тъй като в коремчето им става тясно, близнаците доста често се раждат преждевременно – спонтанно или с цезарово сечение. На този етап на бременността всяка жена трябва да бъде особено внимателна.

Съвети

pregnancy-calendar-8-9
  • Вероятно от гърдите ви понякога протича малко белезникава течност. Това е т. нар. коластра, която е особено богатата на хранителни вещества и се произвежда от тялото на майката още по време на бременността (и по-усилено в първите дни след раждането). Ако поради изтичането върху зърната на гърдите се образуват корички, можете да ги разтворите с малко топла вода. Подложките за кърмене в сутиена ще предпазят дрехите ви от петна.
  • При оплакване от подуване на крайниците и запек ще ви помогне комбинация от две Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): №3 и №8, по 5 таблетки от всяка сол дневно.
pregnancy-calendar-8-8

32-а гестационна седмица

През тази седмица много бременни се оплакват от внезапен недостиг на въздух. Често пъти виновници за това са ритничетата на нероденото бебе. Регулярните паузи за почивка и по-спокойното темпо в ежедневието са препоръчителни през този период.
Нероденото бебе тежи около 1800 г и е с дължина около 43 см.

baby-8

Нероденото бебе

Около 32-а г.с. бременните все по-често забелязват, че коремът им от време на време ритмично потрепва: бебето все по-често хълца. За много от тях това е странно, а понякога и неприятно, но за нероденото бебе е важно дихателно упражнение. Повечето бебета вече са позиционирани с главата надолу и могат осъзнато да подритват диафрагмата. Движенията им постепенно стават по-бавни – бързите удари с юмручета ще са възможни само още известно време.

През 32-а г.с. бебето е дълго 43 см и тежи 1800 г. Вече е добре развито, но му липсват две важни неща, за да може да живее безпроблемно извън майчиното тяло: това е т. нар. сърфактант, който е необходим за доброто разгъване на белите доброве и пълноценното дишане на бебето. Освен това през следващите седмици бебето ще си осигури още един защитен слой подкожна мазнина, тъй като след раждането повечето новородени губят част от теглото си.

woman-8

Бъдещата майка

Матката, чийто горен ръб вече е разположен около два пръста над пъпа, се оформя през тази седмица така, че в горната част има повече място, а в долната – по-малко. По този начин бебето може да заеме правилната си позиция за раждане.

През 28-а г.с. приключва вторият триместър. Започва третият, което означава, че раждането може да се случи във всеки един момент. Неразположенията при бъдещите майки са често срещани, но пък през този период те започват болничен по майчинство и имат повече време и възможност за почивка, за да събират достатъчно енергия.

През 32-а г.с. бременността започва да тежи на повечето жени. Ето защо е важно да се вслушвате повече в сигналите на организма и да забавите темпото. Повечето на пръв поглед неотложни задачи могат да почакат и след раждането, нали? Ако обаче сте нетърпелива, помолете за помощ приятели или познати. Бременността все пак не е болест, но е необходимо да се съобразявате с новите промени в организма си, за да се чувствате добре. Горният ръб на матката вече се намира между гръдната кост и пъпа.

Съвети

pregnancy-calendar-8-7
  • Отделяйте повече време за почивка. Спокойствието е важно не само за бременната, но и за нероденото бебе.
  • При притеснителни контракции разтворете 10 таблетки Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат в чаша топла вода и пийте течността на малки глътки. Повторете няколко пъти при необходимост. Използвайте и Шуслеров мехлем №7, като го втривате нежно 2-3 пъти дневно в областта на корема.
  • Вероятно това са т. нар. „подготвителни контракции” (или контракции Бракстън-Хикс). Но ако спазмите в областта на корема са болезнени и станат редовни, както и по-често от три пъти за един час, най-добре потърсете помощта на АГ-специалист.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Ако досега не ви е правен, през тази седмица се извършва кръвен тест за хепатит B в случай, че сте били изложени на риск от зараза.