Десети месец

Избери гестационна седмица

pregnancy-calendar-10-11

37-а гестационна седмица

През 37-а г.с. започва десетият лунарен месец от бременността. За повечето бременни това е и началото на Голямото очакване на първите признаци за начало на раждането. Нероденото бебе вече е дълго 48 см и тежи около 2950 г.
Много е вероятно обаче да почакате още известно време, преди да прегърнете в ръце своята рожба, защото терминът на раждане не винаги може да се изчисли с точност.

baby-10

Нероденото бебе

pregnancy-calendar-10-3

През 37-а г.с. белите дробове на малкото са достигнали пълната си зрялост и, ако то се появи на бял свят, няма да има нужда от допълнителна подкрепа.

Бебето вече тежи около 2950 г, а дължината му от върха на главата до петите е около 48 см.

woman-10

Бъдещата майка

Важно е през този период да се самонаблюдавате внимателно: случва ли ви се да потъвате в себе си в очакване на първите знаци за предстоящото раждане? Много бременни се чувстват точно така, не само защото усещат неразположенията от бременността, но и защото са нетърпеливи да гушнат в ръце отдавна чаканото си детенце.

Коремът на бъдещата майка е толкова голям, че силно разтегнатата кожа вероятно започва да сърби. Ето защо може да продължите да използвате Шуслерови мехлеми №1 и №11 (сутрин и вечер – едновременно или като ги редувате). По този начин ще се погрижите за еластичността на кожата, ще я подхраните, прекомерната чувствителност ще се облекчи и в същото време ще се предпазите от появата на стрии.  Кръгообразните движения, с които нанасяте мехлемите не само ще успокоят раздразненията, но и ще подействат добре на бебето.

Съвети

pregnancy-calendar-10-10
 • Всяка бъдеща майка трябва да е наясно, че когато е добре информирана и запозната с процеса на раждане, всичко протича много по-леко, а вероятността да настъпят усложнения е много по-малка. Затова са толкова необходими курсовете за предродилна подготовка към АГ-болници или в Училище за бременни. Добре е тези курсове да бъдат посещавани и от двамата родители или бременната да е придружена от този, който ще й оказва подкрепа, както по отношение на раждането, така и в последствие за кърменето и грижата за бебето.
 • Избягвайте през периода по-продължителните пътувания с автомобил. Когато седите, кръвоснабдяването в областта на таза се намалява. Обърнете внимание как поставяте предпазния колан. Долната му част трябва да се поставя над костите на хълбока. Добре е да поставяте малка възглавничка между колана и хълбока. Горната част на колана трябва да минава над корема и между гърдите.
 • Добре ще ви се отрази релаксирането с подходящи масажи, тъй като поради нарастването на корема се измества центърът на тежестта и често се засягат кръстът и седалищният нерв. Движение и почивка са основните, за да се преодолее този дискомфорт. При силни болки в гърба и кръста ще ви помогне и следната комбинация Шуслерови соли: №1, №2 и №11 – по 5 табл. от всяка сол дневно, и мехлем №7 – намазване на проблемните зони 2-3 пъти дневно.
 • Важно да стоите изправени и да не се изгърбвате, за да се чувства и бебето добре в утробата, а също и да заеме оптимална позиция за предстоящото раждане.

Препоръчителни прегледи и изследвания

По време на профилактичния преглед наблюдаващият бременността гинеколог ще провери предлежанието на бебето и ще измери сърдечните му тонове.

pregnancy-calendar-10-9

38-а гестационна седмица

От 38-а г.с. гинекологът ще обръща специално внимание на това дали плацентата функционира правилно и дали количеството околоплодни води е достатъчно. През този период бебето е с дължина около 49 см и тежи около 3100 г и е напълно готово за раждането си! Остават броени дни до предварително изчисления термин на раждане.

baby-10

Нероденото бебе

През 38-а г.с. бебето тежи около 3100 г и е с дължина близо 49 см. На този етап то вече трябва да е заело правилна позиция. Главата му е прилепнала и е подвижна над входа на таза. Готви се за Големия старт!

pregnancy-calendar-10-2
woman-10

Бъдещата майка

Ако до момента нероденото ви е „взимало въздуха” образно казано, то през тази седмица най-вероятно ще почувствате облекчение. Защото през периода повечето бебета вече се смъкват надолу в тазовото дъно. Това облекчава диафрагмата, а дишането отново става по-леко.

Това родилните болки ли са? Дали не е време вече? Много бъдещи майки стават нервни и започват да приемат всяко свиване и лека болка като знак за започващото раждане. Не се тревожете. През периода подготвителните контракции са нещо нормално. Те помагат на организма да се настрои за раждането и способстват за спускането на бебето дълбоко в тазовото дъно.

Родилните контракции са различни от подготвителните. Те са по-силни и се появяват на по-кратки интервали. Когато се движите или вземете топла вана, контракциите стават по-силни. Родилните контракции също така не отслабват, когато бъдещата майка промени позата си.

Съвети

pregnancy-calendar-10-8
 • Добре е да се движите колкото се може повече, така помагате на бебето да заеме оптимална позиция, а на вашето тяло да се разтвори и подготви за раждането. Опитайте при ходене винаги да държите гърба си максимално изправен, доколкото е възможно: хлътналият гръб и типичната за бременните походка с поклащане само засилват болките в гърба.
 • Алкално-киселинното равновесие в организма е много важно, за да се гарантира еластичността на тъканите и да се намали рискът от разкъсвания по време на раждането. За целта се препоръчва да спрете консумацията на месо 2 седмици преди термина и сутрин на гладно да изпивате чаша вода със сока на половин лимон. След това в рамките на 1-2 часа е добре да не се приема никаква храна, за да не се образува солна киселина в стомаха. До обяд можете да хапвате протеини – сирене, мляко, кашкавал. А въглехидратите да добавите спокойно в следобедните часове и на вечеря.
 • По този начин се постигат добри параметри на киселинно-алкалното равновесие в тялото. При алкална среда тъканите не страдат от липса на ценни минерални вещества, pH-то на тялото е оптимално и тъканите са еластични, което способства за леко раждане без разкъсвания.
 • Ако усещате внезапно прилошаване, силна отпадналост, виене на свят – особено при по-високи температури, възможно е това да се дължи на ниско кръвно налягане. В такива ситуации чудесно ще подейства комбинацията от Шуслерови соли №3, №5 и №8, по 5 табл. от всяка сол. Сол №5 калиев фосфат стимулира сърдечния мускул, подобрява кръвооросяването и има укрепващ ефект върху психиката, а сол №8 натриев хлорид ще спомогне за набавянето на течности.
 • При оплакване от разширени вени, освен специализираните препоръки на акушер-гинеколога или съдовия хирург, добавете и приема на Шуслерови соли №1, №4 и №11, по 3 табл. от всяка сол дневно, с цел укрепване стените на венозните съдове. Използвайте и Шуслеров мехлем №1, който подобрява еластичността и тонуса на съдовите стени, като се нанася внимателно върху засегнатите участъци 2 пъти дневно.
pregnancy-calendar-10-7

39-а гестационна седмица

През 39 г.с. е съвсем нормално т. нар. явление „гнездене”. То помага за по-бързото преминаване на оставащото време до раждането. Бъдещата майка трябва да внимава само подготовката й за предстоящото раждане да щади силите й и да не й отнеме прекалено много енергия.
Нероденото бебе вече е 50 см и тежи около 3250 г – почти 600 пъти по-голямо от размерите му в третия месец от бременността.

baby-10

Нероденото бебе

През тази седмица се забелязват силно изразените канали на венците на нероденото. Под тях се намира малката челюст със зачатъците на зъби. Много рядко, но се случва бебето да се роди с пораснал\и зъб\и.

През 39 г.с. бебето е близо 600 пъти по-тежко отколкото преди половин година и осем пъти по-голямо. От лануго-окосмяването почти не са останали следи – вероятно само върху раменете и гърба е останал мъх, който изчезва през първите месеци след раждането.

woman-10

Бъдещата майка

Вероятно през тази седмица ще приключи дългото ви очакване на срещата с новороденото. Много малка част от бебетата се раждат точно на предварително изчислената дата от термина си. При повечето раждането се случва около 2-4 седмици преди или след определената дата.

Ако през 39 г.с. се спука амниотичният сак и водите изтекат, бъдещата майка трябва веднага да се отправи към родилния дом, без значение дали контракциите са започнали или не.

Съвети

pregnancy-calendar-10-6

Вероятно силното ви желание да подготвите всичко у дома за посрещането на новороденото изсмуква по-голямата част от силите ви. Опитайте се да овладеете този порив, като го замените със срещи с приятели и роднини.

В последните две седмици преди раждането е изключително важно да се даде допълнително енергия на организма, за да се справи с физическото и психическото изтощение по време на родилния процес. Можете да заредите с достатъчно сили тялото си с енергийния коктейл от Шуслерови соли за раждане. В 500 мл вода разтворете по 5 таблетки от соли №2, №3, №5 и №7. Течността се пие на малки глътки, на няколко пъти през деня, за 2 седмици преди раждането и по възможност по време на самото раждане.

pregnancy-calendar-10-4

40-а гестационна седмица

През тази седмица официално приключва третият триместър от бременността, а с него и бременността. Разбира се, бебето рядко се съобразява с тези срокове, и обикновено се ражда тогава, когато е настъпил подходящият момент.
Бебетата, родени през 40 г.с. са обикновено с дължина 51 см и тежат 3400 г. Но това разбира се са само примерни мерки, защото всяко дете се развива различно.

baby-10

Нероденото бебе

Бебето вече е готово за раждането. През 40-а г.с. то до такава степен е изпълнило утробата, че е останало съвсем малко място за околоплодните води. Сега то е дълго около 51 см и тежи 3 400 г, а обиколката на главата му е около 35 см.

Черепът на бебето се състои от няколко части, които срастват напълно едва 18-ия месец. По време на раждането те се притискат една към друга и по този начин са намалява обиколката на главата и се улеснява преминаването на детето през родилния канал. Затова не се учудвайте, ако новороденото се появи с остра или леко деформирана глава. Тя бързо ще възвърне нормалната си форма през първите месеци след раждането!

woman-10

Бъдещата майка

Ако през 40 г.с. все още няма признаци за започващо раждане, необходимо е да запазите още малко търпение. Всичко се развива в нормалните граници. Наблюдаващият бременността ви гинеколог вероятно ще ви вика по-често на преглед, за да проследи какво се случва с бебето и дали количеството околоплодни води е достатъчно.

Можете да използвате времето до раждането за дълги разходки, с чиято помощ ще стимулирате натиска на плода върху шийката на матката.

pregnancy-calendar-10-1

Препоръчителни прегледи и изследвания

До раждането наблюдаващият гинеколог ще проверява по-често сърдечните тонове на нероденото бебе и количеството околоплодни води.

Съвети

pregnancy-calendar-10-5
 • Само 4 процента от всички бебета се раждат точно на предварително изчисления им термин. Всички останали се раждат две седмици преди или след него. За успокоение на бъдещите родители ще кажем, че съвсем скоро новороденото ще спи в ръцете ви!
 • Истината е, че всяко бебе се появява на бял свят по свой уникален и неповторим начин. Същото важи и за „голямото начало” – различно е при всяка родилка. При едни се случва с изтичане на води и без контракции, при други с контракции, идващи на различни интервали – от 5 или 30 минути. При трети пък може да има само леко усещане за разпъване ниско долу в корема и в кръста.
 • Факт е обаче, че в един момент при всяко започнало раждане ще се появят регулярни контракции, които ще идват все по- често и ще стават все по- продължителни – това е механизмът на природата, чрез който плавно и постепенно ще се отвори шийката на матката, за да може бебето лесно и безпроблемно да премине от там.
 • Раждането съвсем закономерно е най-вълнуващият и същевременно притеснителен момент за всяка бременна. За да преминете през това невероятно по силата си изживяване – най-голямото чудо в живота на една жена, ще ви помогнат и Шуслеровите соли. Енергийният коктейл за раждане с минерални соли ще ви зареди с достатъчно сили, за да се справите с физическото и психическото изтощение по време на родилния процес. Ако имате възможност, вземете със себе си в родилния дом, разтворени в 500 мл вода по 5 таблетки от соли №2, №3, №5 и №7. Течността се пие на малки глътки, за дълго време.
 • Не забравяйте – природата е създала перфектният механизъм, за да може лесно и безпроблемно да се появят децата ни на бял свят! Не се страхувайте, защото вече сте напълно готови – посрещнете рожбата си с любов и хармония!

* Консултант на Календар на бременността: Емилия Казълова, акушерка и сертифициран консултант по кърмене.