Девети месец

Избери гестационна седмица

pregnancy-calendar-9-12

33-а гестационна седмица

От 33-а г.с. е началото на деветия лунарен месец от бременността, което за бъдещата майка означава профилактични прегледи на всеки две седмици (вместо на всеки четири седмици, както до момента). Бебето тежи около 2 000 грама и е с дължина 44 см.

baby-9

Нероденото бебе

В началото на 9-ия месец бебето вече тежи 2000 г и е с дължина на тялото 44 см. То натрупва все повече подкожна мазнина. Благодарение на тази мастна тъкан температурата на тялото му е с един градус по-висока от тази на майката. Когато бебето се роди, тази подкожна мазнина ще помогне да се запази топлината на тялото и да осигури достатъчно енергия на новороденото. По правило през първите дни след раждането кърмачетата приемат съвсем малко коластра, която е богата на хранителни вещества. Незрялото стомахче все още не е свикнало да приема голямо количество храна. Едва няколко дни след раждането се появява същинската майчина кърма. Докато новороденото привикне към новата храна, то губи част от теглото си и две седмици по-късно отново го възстановява.

woman-9png

Бъдещата майка

pregnancy-calendar-9-3

Обичайни оплаквания за периода са стомашни киселини, леко изтръпване на пръстите на ръцете, слаби болки в областта на срамната кост и тазобедрените стави. Заради по-голямото притискане на пикочния мехур бременната по-често получава позиви за уриниране.

Съвети

pregnancy-calendar-9-11
 • Не пропускайте разходките на открито всеки ден! Научни изследвания показват, че системният недостиг на витамин D има сериозни последствия през бременността – нараства рискът от развитието на гестационен диабет или вагинална дисбактериоза.
 • Ако имате отоци по ръцете и глезените, е добре да направите изследване на албумина. Подуването на крайниците може да бъде симптом на опасната прееклампсия (повишаване на кръвното налягане и поява на белтък в урината). Ако изследванията са в нормалните граници, погрижете се да си почивате по-често, повдигайте краката върху удобна опора. Използвайте и помощта на Шуслерова сол №8 натриев хлорид , като приемате по 5 табл. от солта дневно. Тя успешно се справя с отоците и разпределя течностите.
 • Добре е с бъдещия татко да обсъдите дали той ще присъства в родилната зала по време на раждането. Ако се чувства готов за това, проверете в кои родилни домове това е възможно и дали се налага допълнително заплащане за присъствието на бащата.

Препоръчителни прегледи и изследвания

По време на профилактичния преглед през тази седмица ще бъде измерено кръвното налягане и ще се направи изследване за наличието на белтък, захар и бактерии в урината. Вероятно ще се провери и нивото на хемоглобин в кръвта, за да се изключи опасността от анемия.

Ще се проверят и размерите, и височината на матката – с течение на бременността тя нараства и се повдига почти до нивото на долните ребра. Същевременно ще се провери и предлежанието на бебето и ще се измерят сърдечните му тонове.

Бременна жена

34-а гестационна седмица

Ноктите на пръстите на бебето са вече дълги, но са толкова меки, че няма опасност дори и да се одраска. Бебето е с дължина около 45 см и тежи 2250 г.

Върху корема на бременната може да се види тъмна линия от пъпа към пубиса. При някои бъдещи майки тя е по-силно изразена. През 34-а г.с. е възможно и пъпчето да изпъкне напред.

baby-9

Нероденото бебе

Малките фини нокти на бебето не представляват проблем преди раждането, но след това е добре да се сложат меки памучни ръкавички на ръцете му. Ноктите на новороденото са толкова деликатни, че при опит за изрязването им може лесно да се нарани нокътното легло или кожата около тях.

През 34-а г. с. бебето вече е с дължина 45 см и тежи около 2250 г. То може съвсем спокойно да се обръща наляво и надясно, макар и във вече отеснялата майчина утроба. Най-активно е през нощта, когато бременната иска да почива. През оставащите седмици преди раждането малкото има нужда от голямо количество калций, който си набавя от кръвта на майка си. Костите му още веднъж имат нужда от подсилване, за да са достатъчно здрави, когато се роди.

pregnancy-calendar-9-4
woman-9png

Бъдещата майка

Кожата на корема вече е толкова изпъната, че пъпът се сплесква или изпъква навън. След раждането, когато коремът започне отново да се свива, пъпът ще заеме предишната си форма.

От 34-а г.с. бъдещата майка трябва да се погрижи за приема на достатъчно калций, затова е добре да се увеличи консумацията на качествени млечни продукти, сусам, ядки. Калцият е нужен за заздравяването на костите на бебето. Млякото, особено киселото и сиренето са важни източници на калций. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко подобряват храносмилането и стимулират перисталтиката. Така ще се предпазите от запек. Нужни са ви около две-три чаши кисело мляко или сирене (около 100 г) всеки ден. Започвайте деня със с голяма лъжица сусамов тахан, който е по-богат на калций дори от млечните продукти. За правилното усвояване на калция обаче ще ви помогне Шуслерова сол №2 калциев фосфат, която е препоръчително да се приема през цялата бременност, по 5 табл. дневно. Освен че ще ви предпази от дефицит на калций, тя е особено важна и за да се подпомогнат процесите на развитие на плода.

През тази седмица се препоръчва и да започнете да си правите масаж на перинеума като използвате подходящо масло. Това е подходяща профилактика срещу разкъсвания на перинеума по време на раждането.

Съвети

pregnancy-calendar-9-10
 • През целия трети триместър се препоръчва приемът на следната основна комбинация Шуслерови соли: №5, сутрин по 5 табл., №3 на обяд по 5 табл., №2, вечер по 5 табл. Сол №2 калциев фосфат ще осигури нужния калций на организма ви, сол №3 железен фосфат ще ви предпази от желязодефицитна анемия, сол №5 калиев фосфат ще се погрижи за нервната система, ще предотврати риска от следродилна депресия.
 • Не забравяйте, че подготвителните контракции (Бракстън-Хикс – контракции) не са нещо, от което трябва да се страхувате. Те подготвят матката и масажират бебето. При напрежение и контракции разтворете 10 таблетки Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която отпуска и релаксира мускулите на матката. Изпийте течността бавно, на малки глътки. Опитайте да си починете, ако сте били в движение до този момент, или обратното – ако сте лежали, станете и се раздвижете. Добре е също да изпиете няколко чаши вода, защото е много възможно това да не са Бракстън-Хикс контракции, а такива които са породени от дехидратация. Ако въпреки всички тези препоръки контракциите не изчезнат и продължат по-дълго от час, обърнете се към наблюдаващия ви лекар.
 • Сега е моментът да започнете да се информирате за подробностите около раждането. Добре е да проверите какви документи се изискват в родилното отделение на болницата, която сте избрали, и да ги подготвите.
 • В голяма част от болниците вече е практика възможността за избор на екип – освен лекар, който ще води раждането, и акушерка. В по-голямата част от времето именно акушерката ще бъде до вас в най-ключовите моменти. Добър вариант да направите своя избор са предварителните посещения на болниците в Дните на отворени врати. Така освен да се запознаете с битовите условия, можете да поговорите и с акушерките.
pregnancy-calendar-9-8

35-а гестационна седмица

Ако през тази седмица се спука околоплодния сак, ако се появят контракции или се получи разкритие на матката, лекарите ще допуснат раждането да се случи, тъй като със своите 46 см и 2550 г (и добро развитие) бебето има отлични шансове за оцеляване. Имунната му система работи независимо от тази на майката.
През 35-а г.с. започва болничният преди раждането. Така през последните месеци от бременността си ще можете да си починете добре и да се заредите с достатъчно енергия. Използвайте оставащото време, за да си отдъхнете и да правите чести разходки сред природата. Гимнастиката за бременни или плуването са препоръчителни през този период, защото ще ви донесат енергия и тонус, от които ще имате нужда по време на раждането.

baby-9

Нероденото бебе

Терминът за раждане наближава: нероденото вече тежи 2550 г и е с дължина 46 см. Продължава сериозно да наддава, за да събира достатъчно енергия за раждането и първите дни след това. За бебето преминаването през родилния канал също е напрегнато преживяване. От 35-а г.с. имунната система на бебето работи самостоятелно от тази на майката.

pregnancy-calendar-9-1
woman-9png

Бъдещата майка

За цялата бременност и особено за периода преди раждането е важен режимът на хранене. Нито един отделен тип храна не е основен за здравето, както и нито една храна не може да снабдява изцяло тялото с необходимите му хранителни вещества. Добре балансираната храна е тази, която съдържа необходимите въглехидрати, протеини, баластни вещества, мазнини, витамини и минерали.Те се срещат в пет основни групи. Ако всеки ден си набавяте храни от петте основни групи, значи се храните балансирано и здравословно. И най-важното – приемайте достатъчно течности. Но не напитки със захар, газирани и др., а минимум 1,5 – 2 л вода дневно. Внимавайте със суровото и недопечено месо, пилешко и риба и в същото време не яжте препечени меса, тъй като в тях се образуват канцерогенни съединения. Важно е още да избягвате на всяка цена мазнини, които съдържат транс-мастни киселини. Освен в маргарина и в мазнините за тестени сладкиши, те се намират също и в повечето преработени и пържени храни (пържени картофи и пържени пилета, понички, бисквити, сладкиши и др.)

С началото на болничния преди раждането работещите жени имат възможност да се дистанцират от стреса на работното място, но ако имат желание, разбира се могат да останат и да работят, докато се чувстват добре.

Препоръчителни прегледи и изследвания

По време на профилактичния преглед ще се провери височината на матката. Наблюдаващият бременността гинеколог ще провери и предлежанието на бебето и ще измери сърдечните му тонове.

Съвети

pregnancy-calendar-9-6

Добре е да използвате болничния преди раждането, за да си починете през последните седмици от бременността и да се заредите с достатъчно енергия. Не правете грешката да се опитвате да свършите много неща наведнъж и да се пренатоварвате. Не се притеснявайте да молите за помощ близки и приятели.

През цялата бременност е добре да се приемат солите №1 (за еластичност на кожата и тъканите), №2 (за да не страда майката от проблеми със зъбите и костите), №5 и №7 ( за повече енергия), №8 (за хидратирана и здрава кожа, при запек и отоци). Препоръчителната дозировка е по 5 таблетки от съответната солта дневно.

Някои бременни се нуждаят от сол №3 при желязодефицитна анемия, а сол №9 помага при оплаквания от киселини.

pregnancy-calendar-9-7

36-а гестационна седмица

През 36-а г.с. бебето е с дължина около 47 см и тежи близо 2750 г. През тази седмица много бременни вече започват да усещат първите контракции. Това е най-често срещано при жените, които за първи път очакват дете.
Вероятно нероденото вече е разположено в стартова позиция, а коремът бавно се понижава. Не се тревожете, ако това не е така: някои бебета се спускат надолу в таза едва непосредствено преди раждането или в последния момент се обръщат в правилното предлежание.

baby-9

Нероденото бебе

През 36-а г.с. бебето вече е с дължина около 47 см и тежи около 2750 г. Ако все още не е заело родилното си предлежание, вероятно ще го направи във всеки един момент.

През 36-а г.с. повечето неродени вече са обърнати с главата надолу. Това е най-доброто положение за раждане. При него бебето постепенно се спуска надолу в тазовото дъно и раждането протича гладко. По-проблемно е, ако лицето или тазът на бебето сочат към родилния канал.

woman-9png

Бъдещата майка

Ако бъдещата майка започне да диша по-леко, а коремът й е разположен по-ниско от обикновено, това може да означава, че бебето вече е разположено дълбоко в тазовото дъно. Същевременно дишането ви се улеснява. На този етап, ако ви притеснява фактът, че по-слабо усещате движенията на бебето, задължително се консултирайте с наблюдаващия ви специалист. Препоръчително е да се направи по-продължителен мониторен запис на детските сърдечни тонове. През тази седмица матката е достигнала максималните си размери.

Съвети

pregnancy-calendar-9-5
 • През последните седмици преди раждането се препоръчва масаж на перинеума, за да се предотврати разкъсването му и други наранявания по време на раждането.
 • От полза и за майката, и за развитието на бебето е редовният прием на полиненаситените мастни киселини омега-3 и омега-6, които са есенциални (незаменими) за човешкия организъм и особено важни за правилния растеж на плода. Омега-3 се съдържат в лененото семе, рибата, орехите, морските водорасли, яйчния жълтък, бобовите растения, а омега-6 – в ядките и маслодайните семена (слънчоглед, шафран, коноп, вечерна иглика).
 • Бъдете внимателни за приема на достатъчно вода. Важно е да знаете, че в момента, в който се почувствате жадни, е много вероятно вече да сте дехидратирани. Други симптоми на дехидратация са: гадене, напукани устни, виене на свят, главоболие, слабост, сухота в устата и потъмняване на урината, която по принцип трябва да е почти безцветна.
 • Ако се оплаквате от отичане на краката, често им правете хладна баня и ги поставяйте в повдигнато положение. Ще ви помогне и минералната сол за баланс на течностите в тялото – Шуслерова сол №8 натриев хлорид (по 5 таблетки дневно). Ако въпреки тези мерки краката остават подути, е добре да се направи изследване на урина за наличие на белтък и да се следи кръвното налягане, за да се изключат симптоми на прееклампсия.