Втори месец

Избери гестационна седмица

woman-holding-heart

5-та гестационна седмица

Въпреки че на външен вид нищо не се е променило, вътре във вас расте живот. През тази седмица започват да се проявяват първите безспорни признаци на бременността: менструалният цикъл се прекъсва. Най-късно през тази седмица бъдещата майка трябва да се раздели с цигарите, алкохола, наркотиците и медикаментите без лекарско предписание. Ако се налага да приемате непрестанно конкретно лекарство, непременно обсъдете това с акушер-гинеколога, който ви наблюдава. През първите месеци е най-строга забраната за употреба на медикаменти. Причината за това е, че се образуват всички органи на плода и те могат да въздействат в негативна посока на този важен процес.

Има разлика между гестационните седмици и възрастта на бебето: общо бременността обхваща 40 седмици или 10 месеца.

baby-1

Нероденото бебе

Сърцето на ембриона е разделено на камери и скоро ще започне да изпомпва кръв. Ембрионът е около 2 мм голям и все още не прилича на човече. През тази седмица обаче ще направи скок в развитието си.

Нервните влакна, които свързват мозъка и гръбначния стълб, нарастват. Тези все още съвсем прости нервни клетки формират основата на съзнанието и по-късно ще контролират функциите на организма на детето.

През тази седмица сърцето ще направи първия си удар. То все още е съвсем мъничко и бие приблизително два пъти по-бързо, отколкото това на бъдещата майка. Ритъмът на сърцето е сред най-важните критерии за благосъстоянието на бебето.

В течение на бременността дължината и теглото му ще се развиват все по-индивидуално. Стойностите, които посочваме тук, са ориентировъчни. Не бива да се трeвожите, ако по време на преглед гинекологът сподели различни мерки при вашето бебе от информацията, посочена в този календар на бременността.

woman-1

Бъдещата майка

През тази седмица тялото ви се променя все повече и повече. Матката става все по-голяма и мека. При много жени се появява усещането, характерно за първите дни от месечния цикъл, заради потрепванията и подръпванията в долната част на корема. Гърдите се напрягат, а освен това се чувствате изморени и дискомфортно. Всичко това е свързано с хормоналните промени и с процесите, случващи се в организма. В допълнение съединителната тъкан се разхлабва, а с нея и сухожилията, които поддържат матката. Това обяснява придърпванията в областта на корема, които с напредването на бременността ще стават все по-чести.

Бебето е все по-чувствително и всяко негативно влияние може да увреди развитието му (например малформации на органите му). Наркотиците, цигарите и алкохола са абсолютно табу!

Съвети

 • Въздържайте се от прекия контакт с препарати със силна миризма. Може да изострят чувството за гадене и повръщане, а за бебето също не е полезно да вдишвате вредните изпарения.
 • Забраната за прием на медикаменти не важи за употребата на Шуслерови соли, които могат да бъдат щадяща и ефективна алтернатива за лечение на различни симптоми и състояния. Чрез минералните соли и със здравословен хранителен режим ще поддържате жизненоважния баланс на минерали в организма. Така можете да се предпазите от честите проблеми на бременността – стрии, разширени вени, хемороиди, проблеми със зъбите и др.
 • При положение, че приемът на медикаменти е нежелателен, е важно да подпомогнете естествените си защитни сили, за да избегнете боледуване. Комбинацията Шуслерови соли за засилване на имунната система е: сол №3 железен фосфат (сутрин, 3 табл.), сол №6 калиев сулфат (на обед, 3 табл.), сол №7 магнезиев фосфат (вечер, 3 табл.). Приемът е поне 4 седмици, особено ако наближава грипният сезон.

Препоръчителни прегледи и изследвания

woman-at-doctor

След като официално се констатира бременността, се създава специален картон, в който се вписват всички извършени прегледи и изследвания, а също и основните данни (например фамилна анамнеза, тегло, кръвно налягане, урина, кръвна група). По-късно се записват и промените в развитието на бебето.

Оттук нататък посещенията при гинеколога стават на всеки четири седмици, а след 32 г.с. – на всеки две седмици. Между 9 и 12 г.с., между 19 и 22 г.с. и между 29 и 32 г.с. се правят по-подробни изследвания с ултразвук.

При регистриране на бременност и последващото наблюдение на бременността ще се направят първите рутинни кръвни изследвания, които включват пълна кръвна картина, кръвна захар, общ белтък, креатенин и чернодробни проби. Бъдещата майка се изследва също за носителство на HIV, сифилис и Австралийски антиген. Задължително се изследват кръвна група и резус фактор. Ако резус факторът е отрицателен, по време на бременността ще се вземе кръв за изследване на Rh-антитела (веднъж в 16 г.с. и повторно между 28 и 30 г.с.)

При всеки гинекологичен преглед отсега нататък ще се правят и следните изследвания:

 • измерване на кръвното налягане;
 • урина (захар, белтък и бактерии);
 • измерване на теглото на бременната;
 • нивото на хемоглобин в кръвта, за да се изключи анемия;
 • местоположение и размер на матката;
 • сърдечните тонове на бебето;
 • местоположение на бебето.
woman-feeling-sick

6-та гестационна седмица

През тази седмица от бременността се появяват първите по-тежки неразположения като сутрешно гадене или умора. Това са съвсем нормални реакции на организма спрямо хормоналните промени и обикновено са съвсем безопасни за майката и детето.

Заедно с неприятните физически симптоми някои бременни страдат и от психически неразположения.

Здравословното хранене сега е изключително важно, защото хормоналните промени отслабват имунната система и по този начин бъдещата майка става по-податлива на инфекции. А това може да рефлектира и върху бебето.

През първите седмици е важно да приемате допълнително фолиева киселина: препоръчителното дневно количество е 0,4 мг (през първите три месеца от бременността). От 4-ти месец допълнителната фолиева киселина вече няма такова въздействие върху развитието на бебето, но може да има благоприятно влияние върху фигурата на бременната.

baby-1

Нероденото бебе

През тази седмица малкото е около 4 мм и на ултразвука се вижда като малка скаридка. През тази седмица започва развитието на гръбначния стълб. Сега той стига от тила през мястото, където са образувани подобните на крила зачатъци на краката, и завършва с опашка (еволюционния ни остатък). В миниатюрното човече могат да се видят и глава, и зачатъците на очи, уши и мозък. Ембрионът се развива отгоре надолу, а в сравнение с останалата част от тялото му главата изглежда непропорционално голяма.

woman-1

Бъдещата майка

Веднага щом яйцеклетката е оплодена, различните хормони на бременността се залавят за работа. През тази седмица организмът на бъдещата майка все още се учи да се справя с тези промени. Нерядко това се проявява под формата на умора и прилошаване.

По този начин хормонът на бременността – човешки хорионгонадотропин (ЧХГ), потиска по-нататъшни овулации и спира менструацията. ЧХГ е и хормонът, който показва положителния тест на бременността.

Прогестеронът отпуска мускулите на матката, така че да е по-мека, за да може бебето спокойно да расте и да се развива.

Съвети

 • По време на бременността седмица след седмица ще продължавате да наддавате на килограми. При всяка жена това е различно. Може да качите между 9 и 12 килограма за цялата бременност, но има случаи, когато бременната наддава много повече от нормата – 20-25-30 кг. Затова е добре да се храните балансирано и разумно.
 • Нормално е през този период да имате по-голям апетит, както и желание за храни като сладко, кисело, люто, солено. Опитайте се да ограничите сладките и тестените изделия. През 6-та гестационна седмица хапвайте от всичко, което ви се яде, но нека да бъде с мярка, защото увеличеното тегло е предпоставка за здравословни проблеми. Приемайте много плодове и зеленчуци – бебето има нужда от витамини и минерали.
 • Да се справите с неприятното прилошаване и позиви за повръщане, ще ви помогнат Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Състоянието не бива да се подценява, за да не се стигне до обезводняване. При гадене и повръщане, съпроводено със спазми на стомаха, се препоръчва следната комбинация соли: №2 калциев фосфат – сутрин, по 5 табл., №8 натриев хлорид – на обяд, по 5 табл., №7 магнезиев фосфат – вечер, по 5 табл. Приемът продължава до отшумяване на симптомите. Сол №2 подпомага адаптирането на организма към настъпилите с бременността промени. Сол №8 балансира течностите в организма и предпазва от дехидратация. Сол №7 успокоява стомаха и релаксира мускулатурата на коремните органи при спазъм.

Препоръчителни прегледи и изследвания

Ако все още не сте направили първото си посещение при гинеколог, сега е идеалният момент. Ако е необходимо, ще ви бъдат назначени изследвания за кръв и урина и лекарят ще ви направи картон, в който ще отбележи предишни заболявания.

pregnant-woman-discussing-with-husband

7-а гестационна седмица

Вашето бебе сега прилича на малко дебело бобче и в началото на 7-а г.с. започва да се движи. Първите му движения са неконтролирани и по-скоро напомнят на потрепване. През следващите седмици то ще започне да подскача и да се върти. Човешката му форма постепенно става разпознаваема. Ако бременността вече е установена, през 7-а г.с. ще ви бъдат направени някои рутинни прегледи и ще се изготви картон на бременността.

baby-1

Нероденото бебе

baby-videozone

През тази седмица то е голямо около 5 мм, а главата му е наклонена към гръдния кош. Сега то започва да нараства с около 1 мм дневно. През този период дължината му се измерва от короната на главата до дупето.

Сърцето на малкото бие много бързо и изпомпва кръв, а също и кислород до всички части на тялото. Първите зачатъци на мозъка вече са видими и главата се увеличава значително. Очите и ноздрите се виждат като черни точици, но клепачите все още не са оформени.

През 7-а г.с. бебето вече има оформено лице: лесно могат да се различат устата, носът и очите. Очните кухини в този момент все още се намират в темпоралната област, а главата на бебето напомня малко на риба. Между отвора на устата и сърдечната област се намират израстъци, които наподобяват на хрилете на риба. От тях по-късно се образуват долната челюст, както и лицето и шията.

Зачатъците на ръце и крака на ембриона продължават да се развиват. Малките ръчички сега изглеждат като гребла, а стъпалата едва се различават от краката. Гръбнакът вече стабилизира тялото и нервната система и продължава да се развива.

В 7-а седмица от бременността се образуват първите мускулни влакна, които на първо място позволяват извършването на неконтролирани движения подобни на потрепвания.

woman-1

Бъдещата майка

woman-infront-of-open-fridge

И през тази седмица неразположенията от бременността продължават. Може да се случи дори бъдещата майка да почувства свръхумора, която е причинена от хормона прогестерон. През бременността той действа успокояващо на организма, за да може жената да си почива достатъчно и да събира сили.

Въпреки това е възможно да се появят проблеми със съня, и най-вече със заспиването. Причината за това е във връзките, които държат матката (сухожилия), които се разтеглят и в легнало положение предизвикват неприятно опъване. Нарастващата матка може да притисне пикочния мехур и да принуждава бременната да ходи често до тоалетната. Внезапните пристъпи на глад също може да ви събудят за среднощно похвапване.

За много жени нарастващите гърди вече създават проблеми с намирането на удобна поза за спане. През периода могат да се появят и проблеми с кръвобращението под формата на ниско кръвно налягане. Сериозните неразположения трябва винаги да се обсъждат с наблюдаващия акушер-гинеколог.

Проблемите са свързани и с хормоналните промени, които се грижат за това кръвоносните съдове да се разширят и отпуснат, например, за по-доброто кръвооросяване на плацентата.

Съвети

happy-woman-at-work
 • При честа умора, чувство за силно изтощение, проблеми със съня могат да ви помогнат Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Използвайте комбинацията на Шуслерова сол №5 калиев фосфат – сутрин, по 5 табл., разтворени в чаша топла вода, и сол №7 магнезиев фосфат – вечер, 5-10 табл., разтворени в чаша топла вода, прием непосредствено преди лягане. Пийте течността бавно, на малки глътки, можете да оставите част от нея до леглото си и при евентуално събуждане през нощта да я доизпиете. Сол №5 се грижи за нервната система, помага за бодрост и добро настроение през деня. А сол №7 – за релаксацията на мускулите, при главовоболие и безсъние.
 • Добре е да уведомите вашия работодател, щом разберете, че сте бременна. При някои жени е наложително смяна на работното място и длъжността. Фирмата ви трябва да ви осигури по-лека работа, особено ако сте имала проблеми с предишна бременност, спонтанни аборти или проблем с настоящата бременност, като болки в корема, засилено гадене или повръщане, главоболие и други постоянни оплаквания, които нарушават вашата работоспособност.
 • Не е желателно да имате достъп до токсични материали, да извършвате тежка физическа работа, да стоите права цял ден. Имайте предвид, че законът защитава бъдещите майки и работодателите обикновено склоняват да преместят бременната си служителка на по-лека работа със същото заплащане, първо защото носят морална отговорност за здравето и живота на бременната жена и бебето, и второ – има съвсем реална наказателна отговорност според разпоредбите на Кодекса на труда и други закони, уреждащи трудовите правоотношения с бременни жени и такива с малки деца.

Препоръчителни прегледи и изследвания

В 7-а г. с. от бременността по преценка на лекуващия лекар се правят изследвания за пълна кръвна картина, СУЕ, както изследвания за кръвна група, резус фактор и Васерман (изследване за сифилис). По преценка на лекаря може да се пуснат и други изследвания – като токсоплазмоза, в случай, че имате домашен любимец, микробиология и др., в зависимост от нуждите на бременната жена.

lessons-for-pregnant

8-а гестационна седмица

През този седмица ембрионът вече повдига главата си и малкото личице с уста, нос и очи може да се види ясно.

С тази седмица завършва вторият месец от бременността. При желание можете да се запишете на подготвителни курсове за бременни. На тях ще научите доста полезна информация за бременността (хранене и поведение през деветте месеца) и за самото раждане.

baby-1

Нероденото бебе

pregnancy-baby

Още през тази седмица можете да видите на ултразвук зачатъците на пръстите на ръцете и краката. Бебето е с дължина около 4 см и външно почти не се различава от ембрионите на другите бозайници. Оттук нататък обаче то започва постепенно да разкрива човешките си черти.

На ултразвуковото изследване ясно можете да видите бързите удари на сърцето. Образуват се лактите и коленете на ръцете и краката. Скоро те ще могат да се движат. Приблизително в 8-а г.с. от бременността костите започват да стават хрущяли.

Досега бебето е държало главата си приведена само надолу, но през тази седмица то ще я изправи и по този начин ще изпъне тялото си. Черепът се състои от тънък хрущял, през който прозира мозъчната система. Зад челото се развиват големи „мехурчета”: от тях възниква главният мозък. През 8-а г.с. очите са покрити с фина кожа, от която се развиват клепачите. Активни движения в повечето случаи липсват, но се оформят първите мускулни влакна, което прави възможно първите движения. Чувството за допир е налице и дразненията по кожата предизвикват реакция. В края на 8 г.с. завършва формирането на всички основни структори на ембриона: започва фазата на развитие и усъвършенстване. Периодът на структуриране завършва в 12 г.с.

Не след дълго органите ще са напълно развити и само ще трябва да узреят до раждането.

Имайте предвид, че с течение на бременността размерът и теглото на бебето ще се развиват все по-индивидуално.

woman-1

Бъдещата майка

woman-in-the-park

Бебето винаги трябва да разполага с достатъчно кислород. Така че бременните, които извършват някакво физическо усилие, могат да изпитат лек недостиг, който се проявява с умора и задъхване. Затова е нужно да се движите повече на чист въздух и да правите дихателни упражнения.

В осмата седмица от бременността матката вече е с размера на паче яйце и може толкова силно да натиска пикочния мехур, че да се налага често ходене до тоалетна. Сухожилията продължават да се разтягат: усещането е за неприятно придърпване. Гърдите продължават да нарастват, но външно все още няма много какво да се забележи – бременната нито е качила килограми, нито коремът й е ясно различим.

Разнообразието от хормони може да натовари доста тялото и ума още през първото тримесечие. В допълнение към сутрешното гадене и прекомерната умора, много бременни жени вече имат силни колебания в настроението. Това е нормално и обикновено отшумява след четвъртия месец. Добре е да се говори за страховете и тревогите.

Ако нарушенията в съня и депресивните фази се увеличат, това непременно трябва да се обсъди с лекаря, за да се избегнат негативните ефекти върху бременността. Не е срамно, ако се обърнете за помощ и към психолог.

Съвети

 • Бременността е период на повишен стрес за жената. За да се разтоварите от стреса и изтощението, както и да се предпазите от резките колебания в настроението или от изпадане в депресивни състояния, ще ви помогне следната комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): №5 калиев фосфат (по 5 таблетки сутрин), №3 железен фосфат (5 табл. на обяд) и №7 магнезиев фосфат (5 табл. вечер преди сън). Приемът е за период от 4-6 седмици. При нестабилно емоционално състояние е много подходящо комбинирането на сол №5 като таблетки и мехлем. С мехлем №5, 2-3 пъти дневно, се намазват областта на гръдната кост, отгоре на раменете и от вътрешната страна на коленете.
 • Независимо, че сте в началото на бременността, стремете се да си купувате по–широки дрехи. Може би вече усещате, че трудно закопчавате панталоните си. Доста по-добре ще се чувствате в клин или с дреха, която е с широк ластик в кръста.
 • Опитайте се да бъдете спокойни през цялата бременност, защото всяко ваше притеснение или напрежение ще се отрази на нероденото бебе. Повишеният адреналин на майката преминава през плацентата и по този начин ембрионът може да получи силно сърцебиене.
 • Внимавайте какви храни приемате през 8-а гестационна седмица от бременността. Консумацията на трудно смилаеми храни като например бобови растения, зеле, моркови и др. може да доведе до болки в корема, дискомфорт, газове и подуване.
 • Редовно приемайте витамините, които гинекологът ви е предписал, както и фолиева киселина според назначението.

Препоръчителни прегледи и изследвания

През 8-а г. с. от бременността се наблюдава набъбване и кървене на венците. Виновни за това са по-високите нива на хормоните. Желателно е да посетите вашия стоматолог, за да избегнете по-сериозни проблеми с венците и зъбите.